Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłacić kredyt za pośrednictwem pożyczki hipotecznej?

Napisany przez Eccolino
Drodzy eksperci,

Szukałem już na forum informacji na ten temat, ale nic sensownego nie znalazłem. Potrzebuję Waszej/Państwa rady.

Jestem zatrudniony na stałe, zarabiam 3000 netto miesięcznie i w zeszłym roku wziąłem kredyt w Postbanku na kwotę 10 000 euro, płacąc około 400 euro miesięcznie (chcę spłacić jak najszybciej).

Pod koniec roku przyszła płatność od oszczędności budowlanych, kwota 10 000, zgromadzone było ledwie 7. Pieniądze poszły na przeprowadzkę. Teraz zastanawiam się, czy wziąć brakujący kredyt w wysokości około 3.

Zaletą będzie to, że będę mógł dalej spłacać kredyt (z 2 500).

Wadą będzie fakt, że do wysokiej raty dołączy kolejna rata.

Tendencję mam do skorzystania z kredytu... ale nie zawsze podejmowałem najmądrzejsze decyzje dotyczące moich finansów...

Cieszyłbym się z porad.
Dziękuję.
Eccolino

Napisany przez obelix
Bez znajomości oprocentowania poszczególnych składników kredytu, odpowiedź nie jest możliwa. Czy w Postbanku możliwe są wyższe raty spłaty kredytu lub dodatkowe wpłaty?

Napisany przez Eccolino
Dziękuję bardzo Obelix.

W Postbanku mam oprocentowanie odnawialne w wysokości 4,674%, roczną stopę oprocentowania 4,79%.

Dla BHW znalezienie danych nie jest takie proste.
Wybrałem pakiet D-Maxx z oprocentowaniem odnawialnym (prawdopodobnie) 3,75%.
Roczna stopa oprocentowania wynosi od 4,8% do 5,47%.

W Postbanku można dokonać wcześniejszej spłaty.

Napisany przez uwehaensch
Jeśli oprocentowanie pożyczki BSV jest wyższe niż oprocentowanie kredytu ratalnego - Dlaczego?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli oprocentowanie kredytu hipotecznego jest wyższe niż bieżący kredyt ratalny, nie ma logicznego wyjaśnienia ani potrzeby brania kredytu hipotecznego. Zachowaj kredyt hipoteczny w rezerwie i sprawdź najkorzystniejszy kredyt ratalny.

Napisany przez Eccolino
Dziękuję. Umowa pozostaje nieruchoma. Pozdrowienia od Eccolino

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pozostaw kredyt budowlany jako opcję szybkiego pozyskania gotówki. kredyt budowlany powinien być dostępny przez 1-2 lata.

Napisany przez Kass Finanz
refinansowanie jest opłacalne tylko wtedy, gdy można zaoszczędzić wystarczająco dużo odsetek. Ze względu na stopy procentowe i kwotę nie jest to możliwe.
Inny powód do refinansowania może wynikać z faktu, że obciążenie ratami kredytu ratalnego jest zbyt wysokie i z tego powodu chce się refinansować w dłuższy okres kredytu. Ale przy pozostałej kwocie € 2.500, - nie ma to sensu, ponieważ pozostały okres spłaty jest krótki, a dłuższy okres kredytowania oznaczałby wyższą kwotę odsetek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata