Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Opłaty za przesyłanie wyciągów z konta.

Napisany przez dogfight76

Ponadto znajdziesz tam gotowy wzór pisma oraz informacje tła dotyczące zwrotu opłat za nieodebrane wyciągi bankowe (w zasadzie dotyczy to wszystkich banków, jak sądzę).

Cześć,

Jak wspomniano tutaj:

czy można żądać zwrotu opłat, czy ktoś wie na jaki okres?

Pozdrowienia

Napisany przez credere
Na stronie podlinkowanej organizacji konsumenckiej znajduje się następujące:
Opłata za otrzymywanie wyciągów z konta
Klienci mają prawo bezpłatnie uzyskać informacje o swoim stanie konta i operacjach księgowych na swoim koncie. Jeśli nie jest to możliwe przy okienku, muszą mieć do dyspozycji drukarkę wyciągów z konta, za pomocą której mogą bezpłatnie sprawdzić stan konta. Jeśli jednak wyciągi są wydawane bezpłatnie przy okienku, banki mogą pobierać opłatę za wyciąg z drukarki. To samo dotyczy sytuacji, gdy klient życzy sobie specjalnej usługi, na przykład wysyłki wyciągów z konta pocztą. Jeśli bank przesyła kwartalne zestawienie rachunku, nie może za to pobierać opłaty, ponieważ jest to w interesie własnego dowodu.
Koszty przymusowych wyciągów z konta
Banki nie mogą pobierać opłaty za przesyłanie klientowi wyciągu z konta bez jego wcześniejszego żądania, zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego we Frankfurcie nad Menem. Bank jest zasadniczo zobowiązany ustawowo do informowania klienta co najmniej raz w miesiącu o operacjach płatniczych na jego koncie, czy to online, przy drukarce wyciągów lub poprzez przesyłkę. Nie wolno pobierać opłaty za spełnienie tego obowiązku, chyba że przewidziano to ustawowo, na przykład gdy klient wyraźnie żąda dodatkowej przesyłki.
Ważne jest zatem ustalenie umowne. Jeśli przesyłanie wyciągu z konta jest niedozwolone, to zdaniem organizacji konsumenckiej nie może być naliczana opłata ani za przesyłkę, ani za porto. Porto jako rekompensata za nakłady może być pobierane jedynie wtedy, gdy nakłady były konieczne. Jeśli jednak klient nie chce przesyłki, to porto za to może nie być konieczne. Pytanie to jednak nie zostało jeszcze ostatecznie rozstrzygnięte na najwyższym szczeblu.
Ponieważ, jak sama organizacja konsumencka wspomina, bank jest zobowiązany ustawowo do informowania klienta o operacjach płatniczych na jego koncie, ostatnie zdanie cytatu Porto jako rekompensata za nakłady może być pobierane jedynie wtedy, gdy nakłady były konieczne. Jeśli jednak klient nie chce przesyłki, to porto za to może nie być konieczne. automatycznie traci znaczenie, ponieważ konieczność ta wynika z ustawodawcy. Klienci mają możliwość uzyskania wyciągów bezpłatnie. Najczęściej poprzez drukarkę lub online (który również trzeba pobrać).
Widzę zatem niewielkie szanse na zwrot pieniędzy.

Tak, może to dotyczyć opłaty pocztowej, ale nie dodatkowych opłat! Pozdrowienia

Napisany przez credere

Tak, może to mieć zastosowanie do opłat pocztowych, ale najprawdopodobniej nie do dodatkowych opłat!

Pozdrowienia

Czy jest Pan/i klientem indywidualnym czy firmowym? Wskazówka u nas w firmie dla obszaru klientów indywidualnych brzmi:

W przypadku wymuszonego wyciągu z konta, możemy naliczyć jedynie opłatę pocztową.

Jeśli Państwa bank pobiera dodatkowe opłaty, wydaje się, że faktycznie nie jest to zgodne z prawem.

Cześć, jestem klientem indywidualnym w banku. Oto skan aktualnego wyciągu! Czy pobrane opłaty za wyciąg są zgodne z prawem, czy można zażądać ich zwrotu? Pozdrawiam

Napisany przez brainy
Nie widzę powodu, dla którego opłaty nie mogłyby być zgodne.

Decyzja jest oparta na innej kwestii.

Jeśli nie ma innych powodów, wybierz DKB lub ING zamiast tej banku.

Banki wiejskie potrzebują tych opłat do przeżycia.

Napisany przez Jetzaberr
Aby to zrobić, powinieneś sprawdzić listę opłat w swoim banku. Jeśli jej nie masz, możesz ją otrzymać na żądanie.

Ja również jestem w banku w małym mieście. Według moich badań takie opłaty są, jak powiedział poprzedni użytkownik, normalne.

Napisany przez Hanni83
Alternatywa bankowości internetowej. Przy Sparkasse możesz ustawić, aby nie otrzymywać wersji papierowej wyciągów, ale zamiast tego możesz je przeglądać/pobrać/wydrukować online.

Napisany przez omega87

W Sparkasse możesz przynajmniej ustawić, aby nie otrzymywać wyciągów z konta pocztą, ale możesz je obejrzeć/pobrać/wydrukować online.

Dzięki za to, dotychczas nie zauważyłem tej opcji, zaraz ją ustawiam!

Napisany przez kiel2015
Także uważam, że często są to zawyżone kwoty. Ja płacę miesięcznie 3 euro. Słono..

Napisany przez Philtrat
Uważam, że 3,00 € to za dużo. Mimo że Sparkasse wysłała mi wyciągi z konta bez mojego zgłoszenia i nie chodziło tylko o koszty przesyłki. Czy muszę to dodatkowo wyłączyć?

Napisany przez 2Escorpio
Również byłem zaskoczony, gdy moje konto w Sparkasse nagle naliczyło mi opłatę w wysokości 62 centów za wyciąg z karty kredytowej -.-

Napisany przez omega87

Uważam, że część żądań jest nieco wygórowana. Płacę za to miesięcznie 3 euro. Nie mało..

Czy również trzeba je płacić, gdy się je odbiera osobiście w okienku? U nas trzeba płacić tylko wtedy, gdy przez kilka miesięcy nie odbiera się wyciągów, a bank wysyła je potem pocztą.

Napisany przez tivopu
Uciążliwe! Aktualnie robię to online i pobieram je. To wystarczy. Trzeba to robić regularnie, w przeciwnym razie zostanie to zresetowane, a następnie ponownie zostaną wysłane nowe. A to kosztuje 3 € za wyciąg.

Napisany przez BinaryJan
Jeśli nie odbieram wyciągu z konta bezpośrednio z drukarki co najmniej raz w miesiącu w moim banku, zostaną one automatycznie wysłane pocztą i obciążone dodatkowymi opłatami. Uważam to za irytujące, ponieważ zawsze mogę sprawdzić bieżący stan konta przez bankowość internetową.

Alternatywnie bankowości internetowej. Możesz to przynajmniej ustawić w przypadku Sparkasse, że nie otrzymujesz wyciągów bankowych, ale możesz je zobaczyć/pobrać/wydrukować online.

Gdzie dokładnie mogę to ustawić w bankowości internetowej?
Nie mogę znaleźć tego nigdzie.

Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
W moim banku ludowym nazywa się to skrzynką odbiorczą, w przeciwnym razie zadzwoń do swojego doradcy, po coś on przecież jest.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata