Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pytania dotyczące zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia

Napisany przez vimalaa
Cześć,

mam 36 lat i pracuję w sektorze prywatnej opieki zdrowotnej od 2005 roku, ponieważ zawsze miałem zarobki powyżej rocznej granicy dochodowej. Dotychczas miałem zawsze umowy roczne u mojego pracodawcy, od początku 2014 roku mam umowę terminową do końca 2016 roku.

Na początku tego roku po raz pierwszy spadłem poniżej granicy dochodowej z powodu jej podniesienia. Teraz zastanawiam się nad szybkim zwolnieniem się z obowiązku ubezpieczenia, aby nie być zmuszonym do powrotu do ubezpieczenia publicznego. Jednak waham się, ponieważ jest to decyzja o dalekosiężnym charakterze.

Moje pytanie brzmi: Czy takie zwolnienie automatycznie wygasa, gdy moje zatrudnienie, czyli moja 3-letnia umowa, kończy się w 2016 roku? Co się stanie, jeśli potem podpiszę nową umowę terminową w tym samym przedsiębiorstwie, lub zacznę pracować na stałe? Czy ten punkt stanowiłby możliwość przejścia z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do publicznego?

Tło stanowi ten fragment, który znalazłem w sieci: Zgodnie z orzeczeniem Bundesgerichtshofu (BSG) oryginalne zwolnienie wygasa wraz z końcem zatrudnienia, do którego odnosi się zwolnienie.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

Myślę, że tutaj nie otrzymasz konkretnych odpowiedzi - temat ten jest bardzo złożony pod względem prawnym.
W ustawie SGBV §8 jest określone, kto może być zwolniony z obowiązku ubezpieczenia:

Cytat:
(1) Na wniosek zwalnia się z obowiązku ubezpieczenia osoby, które muszą być ubezpieczone
ze względu na zmianę granicy wynagrodzenia rocznego określonej w § 6 ust. 6 zdanie 2 lub ust. 7,
...
(2) ... Zwolnienie nie może zostać odwołane...
Cytat kończy się.

Jeśli sytuacja, na którą dotyczy zwolnienie, teraz się zakończyła, a z powodu innej sytuacji pojawi się obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, to zwolnienie nie obowiązuje.
Nie jestem w stanie prognozować, czy przykładowe przypadki, które podaliście, stanowią zakończenie tej sytuacji i/lub mogą być interpretowane jako kontynuacja...
Być może warto sprawdzić to u dobrego prawnika, zwracając uwagę na wyrok Bundesgerichtshofu z dnia 25 maja 2011 r., sygn. akt B 12 KR 9/09 R - choć wątpię, czy możesz uzyskać konkretną odpowiedź.
W razie wątpliwości należy rozważyć inne strategie wyjścia, takie jak opisane w wyroku.
Mam nadzieję, że mimo wszystko to trochę pomoże.

Napisany przez vimalaa
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Moim zdaniem inną strategią wyjścia może być tymczasowe przejście na bezrobocie. To powinno unieważnić zwolnienie.

Pytanie: Co się stanie, jeśli potem podejmę nowe zatrudnienie - być może nawet u tego samego pracodawcy? Czy stare zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia automatycznie stanie się ponownie ważne, czy też automatycznie zostanie unieważnione wraz z przejściem na bezrobocie.

Nie jest to dla mnie jasne w wymienionym wyroku.

Przepraszam, nie możemy tego przewidzieć.
Prawdopodobnie będziesz musiał/a żyć z tym pozostałym ryzykiem, jeśli chcesz obecnie skorzystać z zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia.

Napisany przez brainy
Tu jest wspomniane orzeczenie:

BSG, wyrok z dnia 25. 5. 2011 - B 12 KR 9/09 R

Prawo jest z zasady takie, że po złożeniu wniosku nie ma powrotu. Nawet jeśli bezrobocie stanowi lukę w ustawie (patrz wyrok), może ona zostać zawsze zamknięta. Więc nie możesz na to liczyć.

Moim zdaniem jesteś wystarczająco długo w ubezpieczeniu zdrowotnym prywatnym, żeby wiedzieć, jak to działa i jaką składkę będziesz płacił w późniejszym wieku. Więc podejmij decyzję.

Mam pytanie: Czy to zwolnienie jest gdzieś centralnie przechowywane?

Cześć @brainy,

bez podejmowania teraz dyskusji filozoficznej,
prawo nie ma na celu ni powrotu do myśli - ale właściwie jest tak pojęte, że zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia zawsze dotyczy tylko zdarzenia, dla którego zwolnienie zostało złożone. Jeśli później wystąpi inny przypadek (inny pracodawca, urlop rodzicielski itp., itd.), zawsze można powrócić do ubezpieczenia obowiązkowego w GKV.

Zgadzam się z tobą całkowicie: nie powinno się na to polegać.

Napisany przez Hanomag

bez chęci otwierania teraz dyskusji filozoficznej
prawo nie ma zamiaru nie wracają nigdy - raczej jest jasno przewidziane, że zwolnienie z obowiązku ubezpieczeniowego dotyczy zawsze tylko przypadku, dla którego zwolnienie zostało udzielone.

Na przykład student, który został zwolniony z ubezpieczenia podczas studiów, po ukończeniu studiów i podjęciu pracy podlegającej obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu, może ponownie powrócić do GKV.

Napisany przez vimalaa
@Hanomag

Interesujące. A co jeśli ten student - analogicznie do mojego przypadku - rozpocznie kolejne studia? Czy wtedy znów nie obowiązuje stara zwolnienie?

Napisany przez Ophelia
Tylko jeśli przekroczą granicę na stałe przez okres dłuższy niż rok, zostaną zmuszeni do przystąpienia do GKV.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata