Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie OC I ubezpieczenie OD NASTĘPSTW NIESZCZĘŚLIWYCH WYPADKÓW RÓWNOCZEŚNIE?!?!

Napisany przez xLD
Czy ma sens korzystanie z prywatnego ubezpieczenia na wypadek, jeśli obecnie posiadam ubezpieczenie na wypadek niezdolności do służby, a za dwa lata mogą pojawić się roszczenia związków zawodowych w związku z niezdolnością do służby w kraju (Nadrenia Północna-Westfalia)? Jestem urzędnikiem państwowym.

Na ile wiem, dużo bardziej prawdopodobnym przypadkiem jest niezdolność do wykonywania zawodu.

Re: ubezpieczenie OC I ubezpieczenie OD NASTĘPSTW NIESZCZĘŚLIWYCH WYPADKÓW RÓWNOCZEŚNIE?!?!

Napisany przez EasyD
Twoja sugestia jest zdecydowanie uzasadniona, xLD, ponieważ ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w przypadku choroby lub wypadku wypłacałoby środki.

Korzystne może być także zawarcie kwoty podstawowej w ubezpieczeniu na wypadek, która pomogłaby w absorpcji ewentualnych kosztów związanych z przeróbkami po wypadku.

Jednakże, statystycznie rzecz biorąc, jest mało prawdopodobne, że ubezpieczenie na wypadek zostanie wykorzystane w porównaniu do ubezpieczeń od niezdolności do pracy lub całkowitej niezdolności do pracy, co sprawia, że w wielu przypadkach uważam, że ubezpieczenie na niezdolność do pracy lub całkowitą niezdolność do pracy zapewnia wystarczające zabezpieczenie.

Ponieważ oczywiście nie znam ich indywidualnej sytuacji szczegółowo, nie mogę udzielić im konkretnej rekomendacji.

Napisany przez xLD
Cześć i dzięki!

Istnieje suma podstawowa renty inwalidzkiej w wysokości 68 000 EUR.

Ponadto ubezpieczenie ma następujące dane - być może interesujące dla bardziej szczegółowej oceny:

- dynamiczne zwiększenie świadczenia o 5% (w tym roku po raz trzeci z rzędu!)
- inwalidztwo z progresją 500%
- pełne inwalidztwo 340 000 EUR
- renta wypadkowa miesięczna dożywotnia w wysokości 435 EUR
- świadczenie w przypadku śmierci 14 500 EUR
- dzienny zasiłek szpitalny do maks. 2 lat 19,50 EUR
- operacje kosmetyczne 5 000 EUR
- koszty ratownictwa 2 500 EUR

Umowę zawarto ponad 20 lat temu, oczywiście przez moich opiekunów prawnych, a obecna składka wynosi nieco ponad 20 EUR miesięcznie. Jak dotąd nie muszę jeszcze zabezpieczać rodziny, a także nie mam jeszcze własności nieruchomości.

Napisany przez Matthew Pryor
Najpierw chciałbym zobaczyć statystyki, które wskazują, że przypadki świadczeń z ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków/ubezpieczenia od następstw NNN powinny występować statystycznie częściej względem ubezpieczonej puli niż świadczenia z prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków.
Prawdopodobieństwo, że ubezpieczone wydarzenie skutkuje świadczeniem od ubezpieczyciela od następstw nieszczęśliwych wypadków, jest znacznie wyższe, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj świadczenie następuje już od stopnia inwalidztwa na poziomie 1%.
Przypadek ubezpieczeniowy jest również znacznie bardziej klarownie określony, w przypadku ubezpieczenia od następstw NNN/NNN jest wymagana zdolność do wykonywania zawodu. Jest to początkowo hipotetyczne, a świadczenie zazwyczaj jest wypłacane dopiero od 50% niezdolności służbowej lub zawodowej, pomijając ewentualne reguł regulacji krokowej lub częściową niezdolność do pracy lub służby.

Istnieje suma ubezpieczenia od niezdolności w kwocie 68 000 EUR.

Mając na uwadze potencjalną zmianę warunki ubezpieczenia ze strony ubezpieczyciela byłaby również interesująca.

Napisany przez Hanomag

- dynamiczne zwiększenie mocy o 5% (w tym roku po raz trzeci z rzędu zawieszone!)

Moim zdaniem można zawiesić tylko dwa razy, a potem dynamika traci moc.

Cytat od xLD

- miesięczna renta wypadkowa na całe życie wynosząca 435 EUR

Renta za niesprawność zawodową/dzienną nie jest wypłacana do końca życia.

Przy okazji, moje uwagi zgadzają się z wypowiedzią mojego poprzednika. Ja na przykład płacę od lat składki na ubezpieczenie wypadkowe dla całej mojej rodziny, ponieważ wierzę w ten produkt. Otrzymałem już dwukrotnie po 7 000 EUR za dwa zerwane więzadła krzyżowe w rodzinie. Oceniono je każdorazowo na 7% niepełnosprawności. W przypadku prywatnego ubezpieczenia wypadkowego zawsze wypłacane są świadczenia w przypadku wystąpienia niepełnosprawności. Bez względu na to, czy chodzi o wypadek prywatny czy zawodowy, ew. dodatkowo do świadczeń z ubezpieczenia społecznego od wypadków.

Napisany przez Matthew Pryor
Moim zdaniem można tylko dwukrotnie przesunąć i wtedy dynamika ulega zmianie.

Nadal nie ma żadnego standardowego rozwiązania. Wczoraj nie było, dzisiaj też nie ma. To może być prawda dla większości warunków, jednak w ogólności jest to błędne, zwłaszcza że zawsze można dokonywać indywidualnych ustaleń pomiędzy ubezpieczycielem a ubezpieczającym, odbiegając od standardowych warunków.

Rentę z tytułu UB/UB nie wydłuża się do końca życia.

Nikt dotąd tego nie twierdził. Chodzi wyraźnie o zakres świadczeń z prywatnego ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, które obejmuje rentę wypadkową.
Utieranie, że renty z tytułu UB w ogólności są wypłacane jedynie do końca okresu obowiązywania umowy, jest błędne. Istnieją umowy UB, które przewidują wypłatę renty na czas nieokreślony w przypadku zajścia zdarzenia ubezpieczeniowego w trakcie trwania umowy, jeśli niezdolność do pracy trwa również do zakończenia okresu obowiązywania umowy.

W prywatnym ubezpieczeniu od nieszczęśliwych wypadków zawsze wypłacane jest świadczenie w przypadku niezdolności.

To również nieprawda. Według AUB świadczenie jest wypłacane, jeśli niezdolność wystąpiła najpóźniej 12 miesięcy po zdarzeniu objętym ubezpieczeniem. Na ustalenie i zgłoszenie roszczenia wobec ubezpieczyciela obowiązują wydłużone terminy. Dobre warunki przedstawiają jednak możliwość przedłużenia tego terminu, na przykład do 36 miesięcy.

Napisany przez xLD

Ciekawe byłoby także poznanie ubezpieczyciela, ceny oraz ewentualnej dostosowania przez ubezpieczyciela do zaktualizowanych warunków umownych.

- Ubezpieczycielem jest Generali.
- Co masz na myśli mówiąc ""cena""? Miesięczną składkę podałem wcześniej - 20,... EUR.
- O ile mogę ocenić z dokumentów, od 2002 roku nie dokonano żadnych zmian w warunkach umowy.

Napisany przez uwehaensch
Ośmielę się nieco i powiem wprost: złom
Zdecydowanie za drogi i zdecydowanie słabe warunki. Zapis dotyczący pomocy lekarskiej, formatka kosztów medycznych oraz krzywa progresji poniżej przeciętnej.
Operacje kosmetyczne / koszty ratownictwa są zbyt niskie, uwierz mi, jeśli naprawdę będziesz potrzebować pomocy, będzie znacznie drożej.
Dlaczego potrzebujesz renty z tytułu wypadku? To możliwe dopiero przy 50% inwalidztwie (tak myślę) i dożywotnia renta, która traci na wartości z powodu inflacji, nie jest zbyt sensowna.
Skorzystaj z jednego z dobrze znanych porównywarek internetowych, porównaj parametry oferty Generali, porównując sumę ubezpieczenia w wysokości 100 000 lub 120 000 i progresji 500, wtedy zdasz sobie sprawę.

Napisany przez xLD

Ośmielę się trochę (zazwyczaj tego nie robię) i powiem po prostu: GNIOT
Zdecydowanie za drogi i z dużym prawdopodobieństwem złe warunki ubezpieczenia. Klauzula dotycząca zaangażowania, tabela inwalidzka oraz ewentualna krzywa progresji poniżej przeciętnej.
Dlaczego w ogóle renta z tytułu wypadku? Przecież dostaje się ją dopiero od 50% inwalidztwa (tak mi się zdaje) i emerytura dożywotnia, która z czasem traci na wartości z powodu inflacji, też ma ograniczoną sensowność.
Proszę wypróbować jeden lub dwa znane porównywarki internetowe, potem porównać parametry Generali, porównując sumę ubezpieczenia 100 000 lub 120 000 z progresją 500, a zobaczysz już sam.

Interesujące i jasne stanowisko!
Jednakże, chcąc dokładnie rozważyć przed ewentualnym rozwiązaniem umowy, mam kilka pytań:
To, że koszty operacji kosmetycznych, koszty ratownictwa są zdecydowanie za niskie, to jasne.
Skąd pochodzą inne wiadomości? O kosztach jeszcze nic nie powiedziałem, tylko o składce. Czy znasz warunki ubezpieczenia (dlaczego są złe), dlaczego parametry są poniżej przeciętnej, ...?

Niech nasze zrozumienie nie ulegnie błędowi! Chciałbym po prostu wiedzieć trochę dokładniej, a ponieważ wyraźnie masz większe doświadczenie w języku ubezpieczeń, proszę o wyjaśnienie dla laików. Dziękuję!

Napisany przez Ophelia
Ja, ja bym je uruchomił równolegle. W żadnym wypadku ich nie łączyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata