Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Przymusowa licytacja domu po wyroku sądowym / tytuł

Napisany przez Hamburger Fred
Może ktoś mi pomóc?

W 2013 roku pozwałem 51-letnią kobietę i w 2014 roku zdobyłem wyrok sądu.
Według wyroku kobieta ma mi zapłacić 12000 euro.
Kilka upomnień nie przyniosło rezultatu, nawet komornikowi kobieta, która otrzymuje zasiłek Hartz 4, jest dobrze znana, a on nawet nie wychodzi już, ponieważ kobieta ma jeszcze dużo innych nieuregulowanych długów u wielu wierzycieli.

Teraz kobieta ma jednak Dom, i chciałbym dokonać egzekucji.
Według informacji i dokumentów bankowych, obciążenie domu na finansowanie budowy wynosiło 275000 marek niemieckich, z czego obecnie na domu pozostało około 125000 euro długu bankowego.

Już zapłaciłem własne koszty adwokackie i sądowe z postępowania cywilnego przed sądem okręgowym, i dotychczas nie widziałem od kobiety ani grosza.

Teraz poradzono mi, aby dokonać egzekucji w domu, abym dostał swoje pieniądze.

Czy to prawda, że jeśli podejmę ten krok, będę musiał również pokryć / wydać koszty egzekucji przymusowej.
I jeśli tak, jak wysokie byłyby te koszty?

Według informacji kobieta twierdzi, że wartość domu jest znacznie niższa niż 125000 euro.

Ile pieniędzy otrzymałbym w przypadku przymusowej licytacji domu?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

przy każdej formie egzekucji wierzyciel musi wykazać się zaliczką i może odzyskać tę kwotę od dłużnika dodatkowo do głównego roszczenia.

Ile uzyskano w przypadku licytacji komorniczej? Tyle, ile zapłaci najwyższy oferent, pomniejszone o ewentualne koszty administracyjne / licytacyjne. ;-)

Musisz to oczywiście sprawdzić... Kto jeszcze ma roszczenie do domu? Inni wierzyciele? Czy bank jest wpisany do księgi wieczystej? Jaka jest jego rzeczywista wartość? (Biegły).

A co mnie bardzo zastanawia... Jeśli dzisiaj pozostało jeszcze € 125 000 do spłaty, a Dom był obciążony kwotą DM 275 000... To od wprowadzenia euro w 2002 roku... przez 13 lat... spłacony został zaledwie około 25 000 euro? Okej... można ciągle obciążać nieruchomość, ale pewnego momentu traci ona na wartości i możliwości obciążenia są znacząco niższe. (Na pewno warto dokładniej się tym zainteresować).

Trzeba również brać pod uwagę, czy 12 000 euro długu są związane z wartością domu i czy w ogóle dopuszcza się przymusową egzekucję.

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hamburger Fred
Załóżmy, że dziś wartość rynkowa domu wynosi 125.000 euro.
Załóżmy dalej, że bieżące długi wynoszą 125.000 euro.
Bieżące długi odnoszą się do zabezpieczonych hipoteką długów kobiety.
W przypadku przeprowadzenia przez Ciebie licytacji komorniczej, jak słusznie zauważyłeś, musisz ponieść różne koszty wstępne.
Jednak najważniejsze pytanie brzmi, ile w końcu można uzyskać w ramach licytacji komorniczej. Teoretycznie w pierwszej rundzie nieruchomość mogłaby zostać sprzedana za 7/10 wartości.
Innymi słowy, w pierwszej rundzie inna osoba może zaoferować 7/10 wartości wyjściowej. Zakładając, że rzeczoznawca potwierdza wartość 125.000 euro, pierwsza oferta wyniosłaby 87.500 euro.
Jeśli Dom zostanie sprzedany na tej aukcji, nie zobaczysz pieniędzy, a bank, który jest wpisany na pierwszym miejscu w księdze wieczystej, będzie musiał dochodzić swoich dalszych roszczeń wobec kobiety.
Aby zirytować kobietę, możesz wpisać zabezpieczenie hipoteczne do księgi wieczystej. Pozostanie ono tam na zawsze. Nawet po usunięciu, ponieważ prawa po usunięciu są tylko podkreślone na czerwono w księdze wieczystej.
Podsumowując, uważam jednak, że szanse na sukces są niewielkie. Bardziej spodziewać się należy wysokich kosztów związanych z licytacją komorniczą.
Jednak wpisanie zabezpieczenia hipotecznego jest prostsze do zrealizowania.

Zrobiłem to już osobiście również u jednej osoby, po tym jak nie zostały uregulowane rachunki. Chyba masz na pewno adwokata?

Napisany przez Four AIR
Musiałbyś najpierw porozmawiać z bankiem, który posiada zastaw hipoteczny. Nawet jeśli zarejestrujesz zabezpieczenie hipoteczne, potem zainicjujesz licytację przymusową i poniesiesz koszty związane z przedterminowym porozumieniem, bank ma zwykle pierwszeństwo przed tobą. Teoretycznie mogłbyś te zobowiązania spłacić, ale najpierw musiałbyś dać bankowi te 125 000 €, co nie jest rozsądną opcją. Jeśli bank jednak zdecyduje się dołączyć do postępowania egzekucyjnego, to nic nie zyskasz, jeśli bank zgłosi swoje roszczenie w pełnej wysokości. Zazwyczaj jest to wartość zastawu + 10% kosztów dodatkowych + 15-18% odsetek na 2 lata. Przy założeniu zastawu w wysokości 275 000 marek niemieckich = około 140 000 €, to przy 15% odsetek od zastawu kosztowałoby to 42 000 € + 14 000 € kosztów dodatkowych = 196 000 € zgłoszenia banku na termin licytacji przymusowej + koszty sądowe, a więc minimalna oferta powinna wynieść około 198 500 €. Podsumowując: jeśli bank nie zgodzi się współpracować w sprawie zastawu hipotecznego, niestety nie zobaczysz pieniędzy. Można to osiągnąć tylko wspólnie z bankiem i odpowiednio niższym zgłoszeniem banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata