Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domów jednorodzinnych

Napisany przez Malivin
Cześć,
moja dziewczyna i ja właśnie planujemy nasze wesele. Ale to nie wszystko. Moja dziewczyna wie dokładnie, że chce zbudować Dom. Już wybrała dostawcę domów murowanych. Moglibyśmy to wszystko opłacić przy pomocy krewnych i kredytów. Jednakże zająłoby nam tooo sporo czasu spłaty. Okej, to jej marzenie zbudować własny Dom, ale obecnie uważam, że jest to jeszcze nierealistyczne. Nie mogę jej tego jednak bezpośrednio powiedzieć, ponieważ nie chcę, żeby z tego powodu zdecydowała się odejść ode mnie przed ślubem. =( Byłoby to najgorsze. Co mogę zrobić, żeby ją przekonać?

Napisany przez Martin79HN
Cześć Malivinie,

rozumiem Twoje myśli w pewnym stopniu. Jeśli masz wątpliwości co do kwoty kredytu/rozwoju oprocentowania/długu/centrum życia czy cokolwiek innego, dobrze jest to dobrze przemyśleć.

Możesz powiedzieć swojej dziewczynie/żonie, że chcesz poczekać jeszcze 4-5 lat. W ciągu najbliższych lat ładujecie oszczędności w umowę oszczędnościową z niskim oprocentowaniem i możecie ją wykorzystać za 4-5 lat jako kredyt pośredni.

Osobiście uważam, że ceny na rzecz domów murowanych są obecnie bardzo, bardzo wysokie! Rzemieślnicy mają pełne książki zleceń i oferują przewyższone ceny!

Z 20-30% wkładu własnego otrzymasz najlepsze warunki!
Oczywiście wątpliwe czy za 4-5 lat oprocentowanie będzie tak niskie.
Dlatego zabezpiecz się większymi kwotami!

Każdy kontrakt oszczędnościowy budowlany na 50t
i być może jeszcze jedno 50t normalne konto oszczędnościowe budowlane.

Dobry mix między alokacją a oprocentowaniem kredytu.
Być może jest tam również pragnienie posiadania dziecka i Dom już za jakiś czas będzie za mały! Albo dochody spadną z powodu ciąży/urlopu rodzicielskiego itd. za jakiś czas.

Mój rad:

Oszczędź 20-30% wkładu własnego!
Zabezpiecz się na niskiego oprocentowania w postaci umowy oszczędnościowej na budowę domu!

Najlepiej po prostu porozmawiaj z dziewczyną/żoną na ten temat.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Kass Finanz
Wiele rzeczy załatwia się same podczas planowania. Gdy życzenia i kwestie finansowe są omawiane wspólnie, rozwija się również więź rodzinna.

Napisany przez Ex-Studentin
To teraz rada na poziomie prywatnym: Ci, którzy planują ślub, powinni być w stanie rozmawiać o wszystkim i podejmować wspólne decyzje dotyczące przyszłości. Na końcu, martwiąc się o rozstanie i biorąc na siebie za dużo finansowych obciążeń, bardziej szkodzi waszemu związkowi niż pomaga. Szanujesz jej życzenie, co jest dobrym podejściem. Ale ona również powinna zrozumieć twoje obawy i docenić twoje przenikliwe spojrzenie i szczerość. Najpierw zaoszczędźcie trochę pieniędzy i rozwijajcie się jako para razem. Teraz, w euforii, chcecie mieć wszystko perfekcyjne, ale gdy planowanie rodziny stanie się bardziej zaawansowane, będą się prawdopodobnie zmieniać również wasze wyobrażenia o wymarzonym domu.

Napisany przez Moizi
Myślę także, że wiele rzeczy i aspektów w tym przypadku samoistnie się załatwi i wyjaśni w miarę upływu czasu. Ale generalnie jako para powinniście być w stanie podejmować takie ważne decyzje dotyczące przyszłości.

Napisany przez brainy
Zawsze podziwiam kobiety, które gdy wprowadzają się do mężczyzny, zaczynają zmniejszać liczbę godzin przepracowywanych, adoptują zwierzę lub od razu zajdą w ciążę.

Radzę wam, abyście wchodzili w związek małżeński z umową ślubną, ponieważ w dobrym związku powinno się o tym rozmawiać.

Standardowe skutki prawne małżeństwa zostały przez państwo ojca zoptymalizowane (dla oszczędności kosztów socjalnych). Dlatego konieczna jest notarialna umowa, w której zostanie sprecyzowane, na co mężczyzna i kobieta się zgodzili.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Umowa przedmałżeńska może jednak zawsze wzbudzać nieufność, ponieważ w umowie przedmałżeńskiej definiuje się określoną perspektywę.
Moim zdaniem najprościej jest po prostu wyraźnie wyartykułować swoje intencje i razem podjąć się realizacji celu.
W dobrym małżeństwie nie jest potrzebna umowa przedmałżeńska.
Jednakże psychologicznie zawsze należy pamiętać, że każde ma 50% udziałów.
Osobiście nie jestem zwolennikiem proporcji właścicielskich 2/3 do 1/3.
W normalnej rodzinie są dzieci, a kobieta jest normalnie w domu.
Ale dla dobra ogółu, najlepiej, gdy oboje stają się współwłaścicielami w równym stopniu.

Napisany przez brainy
To stare kobiece już nawet Federalny Sąd Najwyższy nie podziela. Kobieta nie jest już tylko gospodynią domową, lecz pełnoprawnym członkiem społeczeństwa. Jednakże kodeks cywilny wciąż w dużej mierze opiera się na roli gospodyni domowej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak naprawdę nie miałem tego na myśli.
Oczywiście kobieta jest samodzielnym członkiem społeczeństwa. Co innego miałbym na myśli.

Napisany przez Suxxess
Pytanie brzmi tylko, czy związek jest na tyle chwiejny, że może się szybko rozpaść... w takim przypadku też zawarłbym intercyzę i bardzo dokładnie przemyślałbym sprawę z domem. Ale ogólnie, jeśli się kocha i nie jest się milionerem... to nie ma takiej potrzeby.

Ja na twoim miejscu zawarłbym najpierw umowę oszczędnościową na budynek i zaczął oszczędzać. Co jeśli teraz zbudujecie Dom, małżeństwo się rozpadnie, jeden wyprowadzi się, a samodzielnie utrzymanie domu będzie niemożliwe. Licytacja przymusowa i na końcu pozostanie się z pozostałym długiem? I niech to będzie nie tak wiele i nie tak wysokie umowy oszczędnościowe, wszystko to generuje tylko zbędne koszty założenia.

Jeśli już chcecie się pobrać, to śmiało, ale najpierw żyjcie razem i zobaczcie, czy małżeństwo przetrwa. Jeśli cię naprawdę kocha i chcecie spędzać swoje dni razem aż do śmierci, to trzeba móc rozmawiać o wszystkim. Wtedy zgodzi się, że najpierw musicie zgromadzić kapitał własny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata