Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Jak zarabiać pieniądze, tylko jak?

Napisany przez Sevenface
Cześć,
właśnie chcę nieco zmienić swoje życie, kończę właśnie szkolenie na webdesignera, które sprawia mi ogromną przyjemność, dlatego być może planuję założyć własną firmę.

Teraz do rzeczy: chcę stworzyć drugie źródło dochodu, ponieważ praca jako web designer może być zmienna pod względem projektów.

Zastanawiam się, jak w inny sposób można zarobić dodatkowe pieniądze.

Oczywiście są bezpieczne inwestycje, takie jak nieruchomości, jednak są one drogie, a z drugiej strony są akcje, bitcoiny, ogólnie papier wartościowe. Jedno jest bardzo ryzykowne, a drugie bardzo kosztowne. Wiem także o programach partnerskich, ale nie przekonują mnie, zwłaszcza że mam własne projekty, które chcę rozwijać, a także zdarza mi się opracować własny produkt. Następny problem to brak ogromnych ilości gotówki do dyspozycji, które można by w to zainwestować. Jestem świadom, że wszystko wymaga czasu i chęci, ale chciałbym dowiedzieć się z góry, czy coś takiego w ogóle jest możliwe. (Handel walutami, na przykład, jest praktycznie niemożliwy dla pojedynczej osoby, ponieważ banki lepiej kontrolują sytuację, mając kogoś do tego zatrudnionego 24 godziny na dobę.)

Moje pytanie brzmi zatem: Co polecilibyście 20-latkowi i jakie macie doświadczenia w tej kwestii?

Chcę ułatwić sobie życie i nie opierać go wyłącznie na projektach.

Pozdrowienia
Michael

PS: Mam nadzieję, że forum jest odpowiednie.

Napisany przez florianmeier
Tutaj otrzymasz szczere odpowiedzi, nawet jeśli nie będą one miłe.

Mogę tylko polecić każdemu ukończenie studiów. Najlepiej w dziedzinie technicznej, ewentualnie zarządzanie lub medycyna.

Edukacja nie gwarantuje wysokich dochodów, ale większość osób z wysokimi dochodami ukończyła studia.

Nie będzie można ulokować mniejszych sum pieniędzy (czyli poniżej 50 tys. EUR) tak, by osiągnąć pewien dobrobyt. W takim przypadku lepiej pójść do kasyna.

Oszczędzanie i edukacja prowadzą do dobrobytu.

Napisany przez Sevenface
To zdaję mi się oczywiste, że wykształcenie naturalnie prowadzi także do dobrych zarobków.
Czy naprawdę uważasz, że byłoby sensowne kontynuować studia z zakresu zarządzania i ekonomii, skoro obecnie pracuję w dziedzinie kreatywnej? Czy rzeczywiście powinienem podążać za tłumem?

Myślę, że mogę dobrze zarabiać w moim zawodzie nawet bez dużego stopnia naukowego, jeśli praca sprawia mi przyjemność i wkładam w nią pasję, można zarabiać dobrze na wszystkim.

Dla mnie bardziej chodzi o stopniową budowę czegoś, co da mi inną podstawę. Na przykład, wynajmując nieruchomości, nie zamierzam od razu zostać pośrednikiem w obrocie nieruchomościami, lecz nadal będę pracował w moim zawodzie.

Napisany przez Ex-Studentin
Założenie drugiego źródła dochodu i bycie w stanie przeżyć na nim w razie potrzeby nie jest takie proste. Szczególnie odradza się inwestowania w nieruchomości bez wcześniejszego doświadczenia. Możesz w końcu stracić na tym pieniądze.

Zamiast tego lepiej byłoby zastanowić się, w jaki sposób możesz sensownie uzupełnić swoje obecne wykształcenie. Znajomość zagadnień ekonomicznych nigdy nie jest zbędna przy prowadzeniu własnej działalności. Szczególnie, gdy chodzi o kwestie podatkowe lub kalkulację kosztów. W zależności od branży, przydatne mogą być także umiejętności informatyczne.

Poza tym, gdy nadejdzie okres spadku zleceń, byłoby oczywiście praktyczne mieć dodatkową pracę zarobkową. Przykładowo, zaprzyjaźniona krawcowa pracuje na pół etatu jako zatrudniona i resztę dnia poświęca na wykonywanie własnych zamówień.

Jeśli chodzi o długoterminowe inwestycje w akcje, ETF-y itp., w twoim przypadku należy na razie od tego odstraszać, ponieważ pieniądze nie byłyby od razu dostępne, a w zależności od sytuacji gospodarczej mogłoby to prowadzić do strat.

Czy naprawdę uważasz, że jest sens dołączać studia z zarządzania do mojej obecnej pracy kreatywnej? Czy powinienem rzeczywiście podążać śladem tłumu?

Na pewno przyniosłoby to pożyteczne efekty i pomogłoby Ci osiągnąć osobiste cele.

Pomysł podzielenia na pół również uważam za dobry, zwłaszcza jeśli już nie mieszkasz w domu i masz dość wysokie stałe koszty (

Napisany przez omega87
Jakbyś spróbował swoich sił w marketingu online? Tam m.in. projektowanie stron internetowych jest bardzo poszukiwane.

Napisany przez franzi.behrens
Byłem w tej samej sytuacji. Ukończone wykształcenie, matura, studia, potem zmieniłem kierunek i zawsze tylko tu i ówdzie dorywcza praca. Jak już zostało zauważone, bez kapitału nie jest łatwo podejmować ryzyko.

Naprawdę nie lekceważ dziedziny marketingu online! Istnieje obecnie wiele świetnych możliwości budowania czegoś online w krótkim czasie, dzięki czemu można szybciej i łatwiej zainwestować pieniądze ponownie.

Powodzenia!

Napisany przez Sevenface
Zapraszam do dyskusji! Chciałbym podziękować za wszystkie odpowiedzi! Bardzo mi miło, że chcecie mi pomóc!

Jeśli chodzi o oczekiwania co do wynagrodzenia -> obecnie trudno to porównać, ponieważ nadal jestem na stażu i moje 700 euro nie wystarczają mi zbyt daleko.

Moje pierwsze wynagrodzenie wynosi około 1600 € netto, co już zostało mi zaoferowane przez kilka firm. Moim celem jest osiągnięcie wynagrodzenia około 5000 € netto.

Myślę, że moje pytanie dotyczące inwestycji w akcje zostało wyjaśnione. Obecnie jest to po prostu zbyt ryzykowne.

Co masz na myśli mówiąc online? Jako projektant stron internetowych czy coś innego?

Czy uważasz, że studiowanie zdalne z zakresu zarządzania biznesem miałoby sens? Mam dyplom szkoły ekonomicznej, więc z natury już jestem związany z biznesem.

Nie brakuje mi dalszego kształcenia, obecnie zdobywam kwalifikacje w dziedzinie grafiki 3D i programowania.

Napisany przez Johannes1423
Człowiek musi umieć dobrze się sprzedać, aby zdobyć dobrą pozycję zawodową! Na przykład, ja nie mam studiów, zaczynałem od dołu w firmie i awansowałem na stanowisko kierownika działu!

Możliwe jest zarabianie pieniędzy w internecie, nie chcę temu zaprzeczać, sam mam kilka stron z niszami... ale! Albo się ma to w głowie oraz odpowiednie kontakty w branży, albo tylko błądzisz po rankingach Googlea... na pewno nie wystarczy to do zarabiania na utrzymanie i pozostanie w domu!

Niestety, znam też kilka osób, które całe życie się uczyły, mają teraz około 40 lat i pracują w call center...

Moim celem jest osiągnięcie wynagrodzenia netto w wysokości około 5 000 €.

Jeśli nie mieszkasz w Monachium, Stuttgart lub w podobnych miejscach, zarabianie 5 000 EUR netto w klasie podatkowej I/IV na pewno będzie trudne. Nawet w wspomnianych miastach, tylko nieliczni to osiągną, przy czym większość z nich na pewno ma wykształcenie wyższe.

Lekarze specjaliści w szpitalach zazwyczaj nie zarabiają nawet tyle. Jednak zbliżają się do tego wynagrodzenia. Lekarze prowadzący własną praktykę osiągają tę kwotę. Jednak są to jednocześnie najwyżsi zarabiający w Niemczech.

W sprzedaży czasami zarabia się równie dobrze. Ale zazwyczaj nie na całe życie.
Wymagane jest często również posiadanie specjalistycznej wiedzy potwierdzonej tytułem mistrza/inżyniera/studiów.

Głównym problemem jest tutaj na całe życie: z pewnością po upadku muru w Niemczech zarabianie na sprzedaży używanych samochodów w byłej NRD było atrakcyjne finansowo. Ale nie na długo...

Tak samo widzę to w wielu branżach.

Kiedyś przedstawiciele farmaceutyczni byli dobrze opłacani. Obecnie jest to rzadkość, ponieważ branża w dużej mierze przeszła na tanie asystentki medyczne. Presja kosztów.

Czasy się zmieniają zawsze. Wszystko płynie.

Model biznesowy związany z partnerstwem i internetem może jeszcze przez jakiś czas funkcjonować, ale nie na zawsze.

W dłuższej perspektywie ludzie skupiają się na biznesie, który przynosi pieniądze, korzystając z umiejętności umysłowych.

Samo posiadanie wykształcenia na pewno nie wystarczy. Trzeba również umieć wykorzystać swoje zdolności w praktyce.

@Johannes: Ile zarabia się jako kierownik działu?

Napisany przez silberbart
Bardzo ważne jest również zachowanie dużo cierpliwości i unikanie schematów typu Get-Rich-Quick...

Pozdrowienia,
Silberbart

Napisany przez maestro
Zakończ to i znajdź sobie dobrą pracę! To jest najlepsze rozwiązanie

Napisany przez sile
Cześć Michaelu, kilka lat temu zdecydowałem się na założenie własnej firmy i szukałem również możliwości inwestycyjnych. Nieruchomości nie wchodziły w grę, więc zostały mi akcje. Mam znajomych, którzy sami handlują akcjami i zwróciłem się do nich o radę. Pierwszą rzeczą, którą potrzebujesz, jest broker, który pomoże Ci zarządzać swoimi akcjami. W internecie jest milion forum i dostawców w tym temacie. Mogę polecić stronę (https://www.deutschefxbroker.de/auxmoney-erfahrungen/), być może już o niej słyszałeś. Znajdziesz tam wiele informacji na temat akcji i handlu giełdowego. Spróbuj kliknąć. Życzę Ci powodzenia!

Napisany przez Jeannye
Doszedłem do wniosku, że można najlepiej zarabiać pracując. Wierz mi, zrobiłem już kilka kroków w błoto, ale ostatecznie okazało się to łatwe do obliczenia.

Napisany przez Malapascua
Sevenface pisze: Więc moja początkowa pensja wynosi około 1 600 € netto, co dostałem już oferowane przez kilka firm. Moim celem jest osiągnięcie pensji na poziomie około 5 000 € netto.
To, co zostało ci zaproponowane, znajduje się mniej więcej na poziomie kasjera w dyskoncie. Być może trochę poniżej. Jak to ma się przekształcić w 5 000 € netto, nie jest dla mnie jasne. Być może pod koniec twojej kariery ze względu na inflację. Aby zarobić 5 000 € netto, musisz: - mieć wyższe wykształcenie - pracować w dużej firmie - zazwyczaj mieć odpowiedzialność za zarządzanie lub - być samozatrudnionym Wyjątkiem są jeszcze obszary specjalistyczne, takie jak bezpieczeństwo IT lub regulacja wyrobów medycznych.

Napisany przez BenniG
Malapascua pisze: To, co ci zostało zaoferowane, leży mniej więcej na poziomie kasjera w dyskoncie. Być może trochę poniżej. Jak z tego mają wyniknąć 5 000 € netto, nie jest dla mnie jasne. Być może na końcu twojej kariery z powodu inflacji. Aby zarobić 5 000 € netto musisz mieć: - Wykształcenie wyższe - Pracować w dużej firmie - Zazwyczaj mieć odpowiedzialność kierowniczą lub - Być samodzielnym Wyjątkiem są jeszcze dziedziny takie jak Bezpieczeństwo IT czy Regulatory Affairs w dziedzinie Sprzętu Medycznego.
Och, myślałem, że twoi znajomi zarabiają co najmniej 5 000 € netto - za pracę w niepełnym wymiarze godzin.

Napisany przez Fifranz
No cóż, ten, kto zarabia mniej, sam jest sobie winien. Zastanawiam się, dlaczego ten amerykański koncept myślowy ciągle przedostaje się do Niemiec. Co się stało z solidnym wykształceniem, studiami itp.?

Napisany przez Fifranz
Jeannye pisze: Doszedłem do wniosku, że najlepiej zarabiać pieniądze pracując. Wierz mi, także popełniłem kilka błędów w drodze, ale ostatecznie okazało się to zbyt optymistycznym założeniem.
Można się z tym tylko zgodzić - przepraszam za powtórzenie.

Napisany przez Lars04
Właściwie istnieje wiele sposobów na zarabianie dodatkowych pieniędzy. Mój sąsiad zarabia na zakupie starych mebli. Ostatnio przyszedł z starą szafą, więc zapytałem go, co z nią zrobi. Powiedział tylko, żebym poczekał. Szafa nie miała drzwi i była pełna zadrapań i rys. Gdybym był uczciwy, wyrzuciłbym je. Minęły kilka tygodni, kiedy zadzwonił do mnie i poprosił o przyjście. Poszedłem i pokazał mi szafę, pytając, czy ją poznaję. Oczywiście nie, oczywiście tak, to była stara szafa sprzed kilku tygodni. Była prawie nie do poznania i wyglądała jak nowa. Zamówił nowe drzwi żaluzjowe na https://www.holz-direkt24.com/moebel...-2400x594x21mm, ponieważ pasowały dobrze do szafy i drewna. Następnie zetrzeł stary lakier i nałożył nowy. Teraz sprzedaje szafę za trzykrotną cenę. Robi to od lat i zarabia trochę dodatkowo. Czasami więcej, czasami mniej, ale bawi się przy tym.

Napisany przez Laurel
Cześć,

oprócz ukończonego wykształcenia ważne jest także zdobycie doświadczenia praktycznego! Mam na myśli rozpoczęcie praktyk już podczas studiów!

Pozdrawiam

Napisany przez Torby
Cześć,
to prawda, bez doświadczenia zawodowego trudno jest znaleźć pracę.
Torby

Napisany przez Flolito

Och, myślałem, że wszyscy twoi znajomi zarabiają co najmniej 5 000 € netto - za pracę na część etatu.

Tak to również zrozumiałem ... i większość z nich nie ma wykształcenia wyższego

Napisany przez Lars04
Och, myślałem, że wszyscy twoi znajomi zarabiają co najmniej 5 000 € netto - za pracę na pół etatu.

To jednak niewiele.

Napisany przez Carter125
Pracuję jako freelancer od 5 lat i zarabiam całkiem nieźle....Istnieje wiele stron internetowych i platform, na których można łatwo zarejestrować się i pracować .

Napisany przez Lars04
Jeśli potrafisz coś robić, spróbuj tym zarabiać pieniądze. Tak robi tysiące innych ludzi. Na początku może być to tylko dodatkowe zajęcie, a później, jeśli sytuacja się rozwinie, możesz przejść na pełny etat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata