Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odwołanie - Zwrot odsetek w razie wcześniejszej spłaty

Napisany przez Tivoli
Zakupiliśmy i sfinansowaliśmy mieszkanie własnościowe do użytku własnego w 2005 roku. W połowie 2011 roku sprzedaliśmy je, płacąc bankowi karę za wcześniejszą spłatę w wysokości około 12 500 €.

Oczywiste jest, że oświadczenie o odstąpieniu od umowy zostało sformułowane wadliwie. Czy istnieje obecnie jeszcze możliwość odwołania się od umowy, czy też tutaj obowiązuje 3-letni okres przedawnienia, zaczynający się od 31 grudnia roku, w którym dokonano płatności? Nie znalazłem dokładniejszych informacji na temat tego terminu, jednak został on wspomniany w różnych raportach w internecie.

Napisany przez ich_sparmir_VFE

W roku 2005 zakupiliśmy i sfinansowaliśmy mieszkanie własnościowe do własnego użytku. W połowie 2011 roku zostało ono sprzedane, a bankowi zapłacono odszkodowanie za przedterminową spłatę w wysokości około 12 500 €.

Instrukcja odstąpienia od umowy była ewidentnie sformułowana błędnie.

Czy istnieje obecnie możliwość odwołania się od decyzji czy też ma zastosowanie tu trzyletni termin przedawnienia, liczony od 31.12. roku, w którym dokonano płatności? Dokładniejszych informacji na temat tego terminu nie znalazłem, jednak został on wspomniany w różnych artykułach w internecie.

Nie ma tu trzyletniego terminu przedawnienia.
Albo termin obowiązującej Instrukcji odszkodowawczej zaczął biec -> 14 dni
Albo termin nieobowiązującej Instrukcji odszkodowawczej nie zaczął biec -> Prawo do odstąpienia od umowy na zawsze

w drugim przypadku wierzyciel może co najwyżej podnieść zarzut utraty prawa. Dlatego wyszukaj w Google wyrok dotyczący utraty prawa do odwołania.
3 lata wydaje mi się nadal krótkim okresem. Około 6-7 lat można by już mówić o utracie prawa do odwołania.

Choć nie jestem ekspertem od utraty prawa. Ale powinieneś przynajmniej zająć się całościowym postem Dżoker odwołania - doświadczenia

przeczytać, ponieważ już wiele zostało na ten temat napisane.

Napisany przez Tivoli
Dziękuję za Twoją ocenę.

Oczywiście wcześniej zobaczyłem ten wątek i przeglądnąłem większość (co nie było łatwe przy prawie 1800 odpowiedziach). Nie mogłem jednak znaleźć odpowiedzi na moje konkretne pytanie dotyczące trzyletniego przedawnienia, dlatego otworzyłem ten temat na nowo.

Napisany przez Texis
Cześć,

jak wynika m.in. z wypowiedzi użytkownika eugh, coraz więcej orzeczeń sądowych uznaje zasiedzenie. Ostatecznie, ze względu na ogrom ilości postępowań, oczywiście można się spodziewać, że dla prawie każdej opinii, czy i kiedy dochodzi do zasiedzenia, zostanie wydane jedno czy drugie orzeczenie.

Jeśli twierdzisz, że spłaciłeś pożyczkę w połowie 2011 roku, to przedawnienie (na które oczywiście nie ma bezpośredniego znaczenia) powinno zacząć biec od 31.12.2011 roku i zakończyć się 31.12.2014 roku (tak jak interpretuję § 199 kodeks cywilny).

Moim przypuszczeniem jest, że orzecznictwo będzie skłaniać się ku uznaniu roszczeń o zwrot, zgłoszonych po upływie okresu zwykłego przedawnienia, za zasiedzione. Wynika to z tego, że po przedawnieniu zazwyczaj nikt nie spodziewa się już dochodzenia roszczeń.

Istnieją już wyroki, które zakładają zasiedzenie w trakcie trwania umowy.

Ostatecznie zależy to od sądu, w którym się pozwa. Wątpię, że bank zgodzi się na pozasądowe porozumienie. Zawsze to osobista ocena, czy warto podjąć działania, oparte na relacji koszty/korzyści.

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

jak wynika między innymi z wątku użytkownika eugh, coraz częściej podejmowane są decyzje sądowe, które zakładają wystąpienie zjawiska zwanego verwirkung. Ostatecznie, z uwagi na samą masę postępowań, naturalne jest oczekiwanie, że dla prawie każdego stanowiska, czy i kiedy występuje verwirkung, zostanie wydane jakieś orzeczenie.

Jeśli piszesz, że spłaciłeś połowę pożyczki w połowie 2011 roku, to przedawnienie (na co oczywiście to nie zawsze ma znaczenie) miałoby zacząć biec od 31.12.2011 roku i zakończyć się 31.12.2014 roku (tak jak ja interpretuję § 199 kodeksu cywilnego).

Moim przypuszczeniem jest, że orzecznictwo będzie skłaniać się ku uznaniu praw do dochodzenia zwrotu, zgłoszonych po upływie zwykłego terminu przedawnienia, za przedawnione. Dzieje się tak, ponieważ po przedawnieniu zazwyczaj nikt nie spodziewa się już dochodzenia roszczeń.

Już są wyroki, które zakładają wystąpienie zjawiska verwirkung w trwającym kontrakcie.

W ostateczności zależy to od sądu, przed którym się składa pozew. Wątpię, że bank zgodziłby się pozasądowo na ugodę. Zawsze należy dokonać osobistej oceny, czy podejście ma sens, tj. koszt/korzyść.

nie zachodzi przedawnienie, jedynie verwirkung, tu aspekt czasowy i okolicznościowy....

Napisany przez Texis
Element okoliczności według Wikipedii:

Zobowiązany przygotował się do tego i mógł przypuszczać, że uprawniony nie będzie już dochodził swojego prawa ze względu na stworzoną relację zaufania. Okoliczność ta zachodzi zatem, gdy uprawniony pozostał bierny w takich okolicznościach, które sprawiają wrażenie, że nie będzie już dochodził swojego prawa.

Jeśli roszczenie zwrotne dotyczące odprawy za wcześniejsze uregulowanie jest z innych przyczyn przedawnione, to dla banku powstaje sytuacja zaufania, więc szanse na zmianę tego przy odwołaniu maleją znacznie.
Element okoliczności = spełniony
Nic innego nie wynikało z mojego tekstu.

Napisany przez 3eugh
Cześć,

Ponieważ jestem wspomniany tutaj, chciałbym wyjaśnić, że nie chcę sugerować, że wyroki coraz częściej uznają zaniechanie (lub naruszenie wierności i zaufania).

W wątku Widerrufsjoker - Verwirkung rozpocząłem zbieranie pozytywnych i negatywnych wyroków dla klientów. Jednakże, ponieważ jest to tylko wycinek i istnieje wiele porozumień pozasądowych, nie można na tej podstawie wyciągać żadnych wniosków co do tendencji. Szczegóły można znaleźć tam. Niestety w forum nie jest możliwe edytowanie własnych postów po dłuższym czasie, więc nie mogę dodać aktualizacji do mojego pierwszego postu. Niemniej jednak, zapraszam wszystkich serdecznie do przekazywania tam nowości (zarówno pozytywne, jak i negatywne).

Poza tym, jak już zauważył ducnici, odsyłam do wątków Widerrufsjoker - Erfahrungen i Widerrufsbelehrung unwirksam?, gdzie ten drugi dotyczy konkretnej kwestii, czy określoną informację zwrotną wydawaną przez innych użytkowników forum uznaje się za błędną prawnie lub nie.

Napisany przez 3eugh
PS:
Czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne?
Widerrufsjoker - Doświadczenia
Widerrufsjoker - Pozwoskie pismo
Widerrufsjoker - Rozwiązanie umowy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata