Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Zmiana klasy podatkowej - Zasiłek rodzicielski

Napisany przez djcroatia
Cześć wszystkim,

mam pytanie, o którym wszyscy mówią, ale nikt nie chce/może/dokładnie tego powiedzieć.

Zarabiam około 1000 € więcej brutto niż moja żona.

Planujemy mieć dziecko i chcemy zmienić klasy podatkowe, aby moja żona otrzymała więcej świadczenia rodzicielskiego.

W rezultacie ja zapłaciłbym ogromne podatki w klasie podatkowej 5, a moja żona bardzo mało.

Kiedy dziecko się urodzi, oczywiście od razu zamienilibyśmy się z powrotem.

Czy to prawda, że to, co znacznie za dużo zapłacę, zostanie zwrócone w moim zeznaniu podatkowym? A więc to co dostaniemy z powrotem.

Finansowo dajemy sobie radę, wszystkie koszty są pokrywane z konta mojej żony, a moje są przeznaczone na zakupy i oszczędności.

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

Ale czy to prawda, że to, co wyraźnie przepłacę, potem odzyskam w zeznaniu podatkowym? Czyli odzyskamy.

Tak, ponieważ klasy podatkowe mają zapewnić właściwe opodatkowanie w ciągu roku. Dopiero po otrzymaniu decyzji o podatku dochodowym określona zostanie ostateczna suma podatku do zapłacenia.

Napisany przez djcroatia
Dziękuję ci.
Obawiałem się, że tak nie będzie.

Napisany przez Suxxess
Uważaj również na klasę podatkową, ponieważ zazwyczaj możesz ją zmienić tylko raz w roku!

Miesiące kalendarzowe w okresie wymiarowym
Obowiązują 12 miesięcy przed narodzinami dziecka.

Więc w optymalnym wypadku dziś zmieńcie swoje klasy podatkowe. Ponieważ urząd skarbowy nie działa zbyt szybko, zmiana ta może wejść w życie w marcu lub kwietniu. Następnie poczekajcie 3-4 miesiące i sprawdźcie, czy udało się z zajściem w ciążę. Do obliczenia podstawy będzie brany pod uwagę ostatni pełny okres 12 miesięcy przed narodzeniem, czyli jeśli dziecko przyjdzie na świat w lutym 2016 roku, brany będzie pod uwagę okres od lutego 2015 do stycznia 2016.

Po narodzinach możecie ponownie zamienić się klasami podatkowymi. Na koniec roku otrzymacie zwrot podatku rocznego, co oznacza, że ostatecznie zapłacicie tę samą sumę podatku niezależnie od waszych klas podatkowych.

Napisany przez Calypso
Ale trzeba uważać!!
W czasie pobierania zasiłku rodzicielskiego można mieć więcej pieniędzy do dyspozycji.. Jednak może to skutkować koniecznością zwrotu nadpłaconych środków.

Chociaż państwowa dotacja nie jest opodatkowana bezpośrednio, podlega jednak tzw. progresji podatkowej, co zwiększa średnią stawkę podatku.

Napisany przez djcroatia
@Calypso
Czy to jakby jeden z nas był emerytem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata