Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Opłata za udostępnienie niekorzystanej pożyczki.

Napisany przez Raspudin
Cześć, jestem tu nowy i mam pytanie, najpierw historia, potem pytanie :-)
W 2012 roku złożyłem wniosek o kredyt w wysokości 200 000€ w lokalnym banku Raiffeisen na zakup i przejęcie istniejącego warsztatu samochodowego. Z powodu braku zabezpieczeń wniosek został odrzucony. Dzięki tzw. poręczeniu bez banku za pośrednictwem bawarskiego banku poręczeń, wkrótce byłem w stanie dostarczyć wymagane zabezpieczenia. W banku zostały wypełnione i podpisane wszystkie niezbędne dokumenty. Niestety sprzedaż warsztatu nie doszła do skutku, ponieważ sprzedający zmienił zdanie tuż przed podpisaniem umowy.
Teraz w 02/2015 bank dzwoni do mnie, informując że chcieliby ode mnie uzyskać opłatę w wysokości 3800€ za koszty gościnności, ponieważ wtedy (2012) trzymali moje pieniądze przez 3-4 tygodnie (nie pamiętam dokładnie), dopóki nie było w pełni jasne, że sprzedaż nie dojdzie do skutku.
Teraz pytanie: czy bank może to zrobić? Poręczenie było związane z zakupem -> brak zakupu -> brak poręczenia -> brak kredytu!
Nigdy nie miałem tych pieniędzy w rękach, ponieważ zostałyby one wypłacone tylko w przypadku dokonania transakcji zakupu!
Ponadto uważam, że 3800€ to kwota skrajnie zawyżona. Opłata za obsługę byłaby w porządku, ponieważ były pisane umowy, ale opłata, ponieważ trzymali pieniądze przez 24 godziny???? Niestety, nie mogę znaleźć nic podobnego w internecie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Raspudin
Proszę zachować całkowitą spokój. W umowie pożyczki jasno określono, kiedy należy płacić odsetki za udostępnienie środków.
Jeśli sprzedaż warsztatu nie dojdzie do skutku, jest to ewidentnie nie wina banku, ale sprzedający po prostu zmienił zdanie.
W takim przypadku na pewno złożył Pan odwołanie w banku.
Odsetki za udostępnienie środków powinny zacząć być naliczane dopiero po 3 miesiącach. Czyli znacznie po upływie 14-dniowego okresu na odwołanie.
Dlatego bardziej skłaniam się ku myśleniu, że odwołał Pan pożyczkę po upływie 14 dni. Czy te 3,8000 euro są formą rekompensaty, czy tak jest?
Jak dokładnie deklaruje szkodę Sparkasse?

Napisany przez Raspudin
Bank mówi, że to rekompensata za odmowę. Podczas rozmów finansowych powiedzieliśmy (kupujący i sprzedający) doradcy wielokrotnie, że sprzedaż dojdzie do skutku tylko wtedy, gdy sprzedający znajdzie nową pracę, wcześniej nie podpisze umowy sprzedaży. Mimo to umowa kredytowa została mi podana do podpisania! Po tym, jak bank wywierał presję kilka tygodni po podpisaniu, po prostu zrezygnowaliśmy i poinformowaliśmy bank, że nic z tego nie będzie. Ponowne podpisy i na marginesie uwagi o opłatach (rozumiem też, że umowa to praca). Teraz, po trzech latach, nagle 3800€???

@Raspudin, nie mam pojęcia, kiedy wygasa odszkodowanie za brak akceptacji. Dla adwokata to całkiem proste pytanie.
Ale zakładam, że bank postępuje zgodnie z prawem w kwestii odszkodowania za brak akceptacji.

W kontekście banku, sądu, adwokata ważna jest podpisana umowa o pożyczkę.
Zgodnie z ustawą o kredytach konsumenckich, przysługuje ci 14 dniowy okres na odstąpienie od umowy.
Jeśli nie złożysz takiego oświadczenia, np. drogą mailową czy listowną, podpisałeś umowę obowiązującą.

Wtedy nie ma znaczenia, czy doszło do transakcji, czy nie...
To tylko kwestia faktu.

Ale zakładam, że porozumiesz się z bankiem, jeśli sam złożysz propozycję ugody w postaci na przykład 2000 EUR.

Ważne jest, że ustne porozumienia nie są dowodami.
Mam jeszcze pytanie odnośnie wywierania presji.
Czy możesz udowodnić, że bank wywierał presję po upływie 14 dni? Jeśli tak, to jak? Drogą mailową, listowną?

Napisany przez Raspudin
Presja została wywierana wyłącznie podczas osobistej rozmowy w związku z poręczeniem. Ponieważ poręczenie miało ważność tylko przez 3 miesiące. Krótko przed jego upływem przedłożono mi umowę do podpisania, aby uniknąć jej przedawnienia. Jednak w żaden sposób nie zostałem poinformowany o konsekwencjach tego podpisu

Jeśli chcesz, możesz przesłać mi lub wysłać tutaj umowę pożyczki z zaciemnionymi danymi. Bürgschaft nie ma nic wspólnego z 14-dniowym okresem odstąpienia od umowy pożyczki. Pytanie: Czy w twojej umowie pożyczki znajduje się klauzula dotycząca 14-dniowego okresu odstąpienia?

Napisany przez Raspudin
Nie znalazłem w moich umowach informacji o 14-dniowym prawie do odstąpienia od umowy. Ponadto, trzy lata temu nie otrzymałem żadnych kopii dokumentów dotyczących wypowiedzenia umowy.

Jeśli mówimy o zwykłym kredycie bankowym, powinno ono zawierać oświadczenie o odstąpieniu od umowy. To był rok 2012, więc długo po zmianie oświadczeń o odstąpieniu. Dlatego ma sens przesłanie pełnej umowy kredytowej prawnikowi. Lub chętnie też mnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata