Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co dzieje się z kapitałem zgromadzonym w fazie wypłat?

Napisany przez hupfi
Cześć,

zarówno UnionInvest, jak i DWS jasno i wyraźnie opisują, w jaki sposób kapitał w fazie wypłaty emerytury jest wykorzystywany.

Mój dostawca (Nür...) odwołuje się do warunków ubezpieczenia. Tam jest napisane:
...wszystkie wpłaty i dodatki są dostępne dla celów emerytalnych.

Ktoś kto myśli źle!

Dwa moje telefony z bezpośrednimi pytaniami (Czy kapitał w fazie emerytury zostanie zwrócony do mnie?) zostały odpowiedziane tylko odwołaniem do powyższych warunków ubezpieczenia.
Wnioski: Nür... unika odpowiedzi i nie informuje mnie wprost, co tak naprawdę dzieje się z kapitałem.
W chwili obecnej muszę założyć, że kapitał będzie zatrzymany, a dostanę tylko dochody z inwestycji w postaci renty dożywotniej.

Czy wy też tak sądzicie?

Pozdrowienia, Hupfi

Napisany przez brainy
W wieku od 110 do 125 lat wypłacany jest kij. Wypłata następuje zgodnie z zasadami ubezpieczeniowymi. Zapytaj o obliczoną długość życia! Podejrzewam, że to zły sekret fabryczny.

Napisany przez Matthew Pryor
Mój dostawca (Nür...) odnosi się do warunków ubezpieczenia. Oto co jest napisane: ...wszystkie wpłaty i dodatki na rzecz emerytury są dostępne do wykorzystania.

Ponadto jest tam napisane:
Z przedstawionych poniżej świadczeń możemy potwierdzić jedynie gwarantowane świadczenia w wysokości określonej umową. Te świadczenia zwiększają się w momencie wymagalności o udział w zyskach, który jest ustalany na nowo co roku.
Termin wymagalność odnosi się do fazy wypłat. Gdzie tkwi problem?

Napisany przez hupfi

Tutaj również mówi się:

Termin płatności oznacza fazę wypłaty. Gdzie leży problem?

Przypuszczam, że kapitał nie zostanie wypłacony i w rezultacie wypadnę gorzej niż w przypadku planu wypłat.

Ponadto moje zaufanie do klienta cierpi, jeśli ubezpieczyciel nie chce mi powiedzieć dokładnie, co dzieje się z moimi pieniędzmi.

Jestem inżynierem, nie osobą zajmującą się biznesem, i nie lubię, gdy ktoś, kto zarządza moimi pieniędzmi, ukrywa się za finansowymi frazesami:
dostępność, wygaśnięcie, tworzenie rentowe - są to wszystko wyrażenia, których użyłbym, gdy chcę unikać słowa "wypłata".

Pozdrowienia, Hupfi

Napisany przez Matthew Pryor
Coś takiego oznacza, że przeciętny student ekonomii nie jest w stanie przetłumaczyć porównywalnie prostego języka finansowego/ubezpieczeniowego? Byłoby to naprawdę smutne. Co dokładnie nie rozumie przeciętny student ekonomii jeśli chodzi o usługi? Być może Wikipedia lub słownik pomoże? Dobrze jest też zrozumieć różnice pomiędzy już ustalonymi podstawami obciążenia emerytalnego a tymi ustalanymi dopiero podczas rozpoczęcia pobierania świadczeń (→np. DWS). Wtedy właśnie stosowane będą tabele aktuarialne wspomniane przez pinky. W innym przypadku: Zwolnienie. Zawarcie planu wypłat. I znowu spokojny sen.

Napisany przez hupfi
Matthew, dla mnie nie ma znaczenia, co może lub nie może zrobić przeciętny ekonomista.

Zakupiłem rentę Riester i chcę po prostu dowiedzieć się, jak postępuje się z gromadzonym kapitałem na początku fazy wypłat. Zazwyczaj wystarczy złożyć nieformalne zapytanie do spółki kapitałowej.
Jeśli dostaniesz odpowiedź na pytanie o przepływ kapitału z Zapoznaj się proszę z klauzulami umowy!, to nie brzmi dobrze.
Jeśli na pytanie Czy kapitał zostanie zwrócony do mnie? otrzymasz odpowiedź Nie mogę powiedzieć, proszę przeczytać klauzule!, mam wszelkie powody, by być podejrzliwym.

Pozdrowienia, Hupfi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata