Oszczędzanie na własną rękę:
W ten sposób zapłaciłem ponad 30 000,00 EUR z własnych składek.
Teraz otrzymuję z tej polisy emerytalnej dumne 158 EUR, po odjęciu ogólnego składki na
ubezpieczenie zdrowotne 15,4%, składki na
ubezpieczenie pielęgnacyjne 2,6%, podatku 25%. Mimo wszystko zostaje mi jeszcze 90 EUR netto. W 2043 roku, o ile to przeżyję, odzyskam swoje wpłaty.
Nie, liczy Pan/Pani źle. Na pewno nie wpłacił/a Pan/Pani 30 000
euro. Faktycznie, wpłyneło 30 000
euro składek na polisę, ale Twój udział własny był prawdopodobnie około 50% tej kwoty, może trochę więcej albo trochę mniej. Reszta wynikała z oszczędności podatkowych i ubezpieczeniowych.
Jeśli teraz weźmiemy te (oszacowane) 50%, czyli 15 000
euro własnych składek, i podzielimy przez 90
euro emerytury netto, to po prawie 14 latach (bez odsetek / inflacji) odzyskasz swoją własną płatność. Nie ma miejsca na narzekanie.
Cytat od Leichtglaeubig
Dlaczego to piszę?
Każdy, kto dotarł do tego punktu i również oszczędza na swoją rękę w formie wymiany płacy na emeryturę, powinien dokładnie przeliczyć i wyciągnąć wnioski. Ja osobiście już bym tego nie robił/a, jak można przeczytać tutaj na forum, wielu tak ma.
Wnioskuję z tego, że wszędzie jest podobnie w przypadku kas emerytalnych i ubezpieczeń emerytalnych.
Pozdrowienia
LG, Leichtglaeubig
Nie rozumiem, dlaczego Pan/Pani pisze w ten nieróżnicowany sposób. Oczywiście, trzeba również uwzględnić niewielkie, ale zawsze obecne, obniżenie prawa do renty ustawowej (wynikające z obniżenia brutto składki na
ubezpieczenie społeczne), ale ogólnie rzecz biorąc, wymiana płacy na emeryturę to dobra i opłacalna sprawa. Zwłaszcza jeśli pracodawca przekazuje swoje oszczędności na ubezpieczeniu społecznym pracownikowi (czyli daje dodatek do wymiany płacy na emeryturę), co niestety nie robią już wszyscy pracodawcy.
Moim zdaniem nadal zbyt wielu pracodawców korzysta z funduszy emerytalnych o niskiej stopie zwrotu. Jest to szczególnie godne ubolewania i niezrozumiałe, ponieważ przy funduszach emerytalnych, w przeciwieństwie do ubezpieczeń bezpośrednich, na końcu i tak trzeba odprowadzić składki na
ubezpieczenie zdrowotne od tej kwoty przy prywatnym kontynuowaniu.