Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Szok emerytalny plus szok własnych oszczędności.

Napisany przez Leichtglaeubig
Post użytkownika został usunięty

Napisany przez uwehaensch

Oszczędzanie na własną rękę:

W ten sposób zapłaciłem ponad 30 000,00 EUR z własnych składek.
Teraz otrzymuję z tej polisy emerytalnej dumne 158 EUR, po odjęciu ogólnego składki na ubezpieczenie zdrowotne 15,4%, składki na ubezpieczenie pielęgnacyjne 2,6%, podatku 25%. Mimo wszystko zostaje mi jeszcze 90 EUR netto. W 2043 roku, o ile to przeżyję, odzyskam swoje wpłaty.

Nie, liczy Pan/Pani źle. Na pewno nie wpłacił/a Pan/Pani 30 000 euro. Faktycznie, wpłyneło 30 000 euro składek na polisę, ale Twój udział własny był prawdopodobnie około 50% tej kwoty, może trochę więcej albo trochę mniej. Reszta wynikała z oszczędności podatkowych i ubezpieczeniowych.

Jeśli teraz weźmiemy te (oszacowane) 50%, czyli 15 000 euro własnych składek, i podzielimy przez 90 euro emerytury netto, to po prawie 14 latach (bez odsetek / inflacji) odzyskasz swoją własną płatność. Nie ma miejsca na narzekanie.

Cytat od Leichtglaeubig

Dlaczego to piszę?

Każdy, kto dotarł do tego punktu i również oszczędza na swoją rękę w formie wymiany płacy na emeryturę, powinien dokładnie przeliczyć i wyciągnąć wnioski. Ja osobiście już bym tego nie robił/a, jak można przeczytać tutaj na forum, wielu tak ma.
Wnioskuję z tego, że wszędzie jest podobnie w przypadku kas emerytalnych i ubezpieczeń emerytalnych.
Pozdrowienia
LG, Leichtglaeubig

Nie rozumiem, dlaczego Pan/Pani pisze w ten nieróżnicowany sposób. Oczywiście, trzeba również uwzględnić niewielkie, ale zawsze obecne, obniżenie prawa do renty ustawowej (wynikające z obniżenia brutto składki na ubezpieczenie społeczne), ale ogólnie rzecz biorąc, wymiana płacy na emeryturę to dobra i opłacalna sprawa. Zwłaszcza jeśli pracodawca przekazuje swoje oszczędności na ubezpieczeniu społecznym pracownikowi (czyli daje dodatek do wymiany płacy na emeryturę), co niestety nie robią już wszyscy pracodawcy.

Moim zdaniem nadal zbyt wielu pracodawców korzysta z funduszy emerytalnych o niskiej stopie zwrotu. Jest to szczególnie godne ubolewania i niezrozumiałe, ponieważ przy funduszach emerytalnych, w przeciwieństwie do ubezpieczeń bezpośrednich, na końcu i tak trzeba odprowadzić składki na ubezpieczenie zdrowotne od tej kwoty przy prywatnym kontynuowaniu.

Post został usunięty przez użytkownika

Napisany przez Matthew Pryor
W roku 2000 zdecydowałam się dodatkowo na własne zabezpieczenie, nawet jeśli mój mąż umrze wcześniej. W formie odroczonego wynagrodzenia przez ostatnie 150 miesięcy zostało przekazanych kolejno ponad 200 EUR/miesiąc z mojej pensji brutto do funduszu emerytalnego xy. (xy dostępne jest wszędzie)
W ten sposób wpłaciłam ponad 30.000,00 EUR jako własne składki.
Z tej emerytury otrzymuję teraz dumne 158 EUR, po odjęciu ogólnych składek na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 15,4%, składki na ubezpieczenie opieki w wysokości 2,6%, oraz 25% podatku. Pozostaje mi wtedy nadal 90 EUR netto. W 2043 roku, o ile dożyję, odzyskam w ten sposób moje wpłaty.
(Nikt nie musi tego liczyć, w 2043 roku będę zbliżała się do 100 lat, więc będę dobrze po 90-tce.)

Porównujesz składki brutto do świadczeń emerytalnych netto. To jest, ostrożnie mówiąc, niesprecyzowane. Albo jedno albo drugie.

Post użytkownika został usunięty

Napisany przez uwehaensch

Dla mnie byłoby to przydatne, gdyby pośrednik przed ponad 12 laty przedstawił ten możliwy scenariusz w sposób zrozumiały, niewyróżniający się i transparentny. Wtedy nie dokonałbym konwersji wynagrodzenia. Zamiast tego zacząłbym co miesiąc wpłacać 50% około 200 EUR brutto, np. 100 EUR na konto oszczędnościowe. Teraz nie musiałbym płacić składek zdrowotnej, składki emerytalnej ani podatków od tego kapitału i mogłabym w razie potrzeby natychmiast uzyskać dostęp do całego salda wraz z odsetkami (nawet jeśli są niskie).

Czy nie było możliwe wypłacenie oszczędzonego kapitału na raz?
I jak wysokie było to saldo na koniec?

Napisany przez Matthew Pryor
Dla mnie byłoby to korzystne, gdyby pośrednik przed ponad 12 laty przedstawił ten możliwy scenariusz w sposób zrozumiały i przejrzysty. Wtedy nie dokonałbym konwersji świadczeń. Zamiast tego codziennie przelałbym 50% z około 200 EUR brutto, na przykład każdego miesiąca 100 EUR na konto kapitału gwarantowanego. Nie musiałbym teraz płacić ubezpieczenia zdrowotnego, opieki długoterminowej ani podatków od tego kapitału i w razie potrzeby mogłbym natychmiast uzyskać dostęp do całego kapitału wraz z odsetkami (nawet jeśli niewielkimi). Proszę wyjaśnić mi, jak pośrednik mógłby transparentnie ostrzec w 2000 roku o opodatkowaniu świadczeń emerytalnych w ubezpieczeniu zdrowotnym i opiece długoterminowej, skoro zostało to wprowadzone dopiero w 2004 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata