Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Częściowe finansowanie pomimo negatywnej historii kredytowej WHEN upadłość)

Napisany przez Nea_Era
Cześć,
przeczytałem trochę na forum i mam wrażenie, że można tu liczyć na kompetentną i otwartą pomoc, dlatego chciałbym przedstawić konkretną sytuację.

Niestety, z powodu prywatnej upadłości (procedura zakończona) mam negatywny wpis w Schufa, ale mam następujący plan finansowania:

Nasz Dom jest obecnie finansowany przez mojego teścia, który wziął kredyt, aby utrzymać nasz Dom. Chciałbym go teraz zwolnić z tej odpowiedzialności i odkupić Dom. Aktualny kredyt mojego ojca kończy się pod koniec roku.

Według obecnej wyceny Dom jest wart 220 000€, a aktualny pozostały dług wynosi 140 000€. Tę kwotę musiałbym sfinansować. Ze wsparciem rodziny moglibyśmy zdobyć do 40 000€ kapitału własnego, ale byłoby to możliwe tylko w określonych warunkach, najlepiej byłoby to zrobić bez tej kwoty.

Czy można to jakoś przedstawić w banku? Ponieważ 140 000€ to tylko nieco ponad 60% wartości, miałem nadzieję, że może uda się znaleźć bank, który zgodzi się to zrobić pomimo Schufy? Miesięczne środki pozwoliłyby na wystarczająco wysoką ratę.

Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi.

Napisany przez Daukind
Prawdopodobnie istnieją banki, które biorą udział w tym procederze - zwykli podejrzani na pewno mogą pośredniczyć, ale odsetki mogą nie być zbyt interesujące.

Napisany przez Nea_Era
Tak, odsetki też sprawiają mi trochę bólu brzucha. Miałam nadzieję, że gdybyśmy dostarczyli dodatkową gotówkę własną i musieli sfinansować tylko 50% domu, to byłoby to dla banku takie pewne, że mogliby przejrzeć to przez Schufę. Są lub były nawet oferty Wüstenrot, że można sfinansować 60% wartości domu bez przedstawienia zaświadczenia o dochodach, ale nie wiem, jak to się ma u nich do Schufy.

Napisany przez Kass Finanz
Z Privatinsolvenz widocznej w raporcie Schufa, nawet jeśli została zakończona, nie będzie możliwości finansowania. Wartość punktacji prawdopodobnie będzie również odpowiednio niska. Z tego powodu obecne finansowanie powinno zostać przedłużone, aż Schufa będzie czysta, a wartość punktacji będzie wystarczająca do refinansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nea_Era,

żadne z banków nie udzieli finansowania - nawet przy 40% obciążeniu - jeśli wynika z Biura Informacji Gospodarczej (Schufa), że znajdujesz się w postępowaniu upadłościowym.

Także w zakresie kredytów hipotecznych dokonuje się zapytania w Schufa, a powodem odmowy będzie postępowanie upadłościowe. Ponadto bank von Essen, który z zasady nie odrzuca klientów z negatywnymi wpisami, nie będzie wspierał tego przedsięwzięcia z powodu niekorzystnych warunków związanych z oprocentowaniem.

@Daukind

Kim lub czym są zazwyczaj podejrzani?

Napisany przez Nea_Era
Upadłość została zakończona. Czy mimo to nadal zostanie to odrzucone ze względu na scoring? W takim przypadku bank nie ponosi żadnego ryzyka, trudno zrozumieć dlaczego jest to wciąż takie trudne.

Napisany przez 3ducnici
Chcesz powiedzieć, że orzeczono umorzenie długu?

Niestety, o ile mi wiadomo, w przypadku Schufa informacja o umorzeniu długu widoczna jest przez rok, w którym zostało ono orzeczone, oraz przez następne 3 lata...

Warto zamówić bieżący raport z Schufa, raz w roku jest on dostępny za darmo.

Następnie można zasięgnąć informacji lokalnie w bankach. Na przykład w Sparkasse, Sparda itp., które znają m.in. Twoją sytuację (Dom, miejsce zamieszkania) i mogą być skłonne wyjść poza ustalone ramy.

Poza tym pozostaje poczekać jeszcze kilka lat. Najlepiej stworzyć absolutnie czystą historię w Schufa. Do tego czasu można jeszcze pozwolić teściowi na zaciągnięcie nowego kredytu. Nie da się inaczej postąpić.

W finansowym świecie wiele rzeczy nie jest logicznych. To, czego nauczył nas przykład Schneidera.

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie znajduje się miejsce inwestycji? Czy żona jest również w prywatnym postępowaniu upadłościowym?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@nea_era,
jeśli dochód jest stabilny i spełnia warunki, a wkład własny wynosi 40%, istnieje realna szansa, że sprawa zostanie przeanalizowana.
Jednakże powinieneś skonsultować się z pośrednikiem, który osobiście omówi sprawę. Ci, którzy piszą tutaj na forum, że nie jest możliwe przeprowadzenie pośrednictwa - tak to rozumiem - zazwyczaj odnoszą się do zwykłych banków, które obecnie udzielają kredytów.
Dokładnie, te banki na pewno cię nie zfinansują.
Jednakże, jeśli twoja zdolność kredytowa jest dobra, to możliwe jest uzyskanie akceptowalnego oprocentowania.
Możesz się ze mną skontaktować lub z kimś innym.
Od wielu miesięcy lub nawet lat moje przekazywanie kredytów koncentruje się wyłącznie na klientach mających problemy z płatnościami.
Gdzie mieszkasz?

Napisany przez Daukind

@Daukind

Kto lub co są zwykle podejrzanymi?

Przecież prawie wszyscy są już tutaj zgromadzeni. To zresztą w ogóle nie było (u)jednoznaczne.

Napisany przez Suxxess
Co jeśli weźmiemy te zobowiązania z teścia? W końcu to on je wcześniej sfinansował, więc jego historia w BIK i zdolność kredytowa powinny być w porządku. Mógłby po prostu poręczyć za was?

Oczywiście, będzie ponownie zaangażowany, jeśli wpadniecie w trudności finansowe, ale jeśli bank ma go jako zabezpieczenie, to powinniście dostać rozsądny oprocentowanie?

P.S.
Oczywiście każdy powinien zdawać sobie sprawę, co oznacza poręczenie. (Bank może w każdej chwili zażądać oddania pieniędzy!)

Napisany przez Nea_Era
Cześć, dziękuję za odpowiedzi! Chciałbym jak najbardziej zwolnić mojego teścia z tego zobowiązania. Jest już w podeszłym wieku, powiedziano mi, że po 65. roku życia trudno jest otrzymać nowy kredyt na taką kwotę. Czy ktoś może powiedzieć mi, w jaki sposób to ma znaczenie?

Moja żona nie była objęta upadłością, ale bez dochodu nie wchodzi w grę.

Miejsce to teren metropolitalny Kolonii - Siegen.

Miałbym nawet większy udział własny. Wartość domu po ostatniej wycenie wynosi 220,000€, przy dobrej sytuacji rynkowej i atrakcyjnej lokalizacji nawet więcej. Pozostały dług wynosi 140,000€, a ja mógłbym dołożyć dodatkowo 40,000-50,000€ w formie wkładu własnego. Do sfinansowania pozostałoby więc 90,000-100,000€.

Dziękuję do tej pory za liczne odpowiedzi.

Napisany przez Suxxess
W okresie emerytalnym główne źródło dochodów przestaje napływać, co oznacza, że do tego czasu kredyt powinien być spłacony (z czego będzie spłacał raty, jeśli jego dochód zniknie?). Później będzie mu trudniej uzyskać nowy kredyt. Jeśli ma Dom lub coś podobnego jako zabezpieczenie, na pewno poprawi to jego szanse.

Oferta kredytu w wysokości 100.000 EUR dostępna dla Ciebie w regionie z oprocentowaniem 5,95%.
Dodatkowo 1,5% spłaty kapitału.
Wydaje się wysokie w obecnych warunkach rynkowych. Jednak jest to swoisty dodatek ryzyka widziany z perspektywy banku, aby móc udzielić finansowania nawet przy Twoich trudnych negatywnych punktach.
Okres wiązania z oprocentowaniem na 5 lat, po tym czasie Twoja historia kredytowa będzie czysta i można będzie przenieść kredyt do innego banku.

Zainteresowany?

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista ds. bankowości Czy mógłbyś proszę podać nazwę banku, który może oferować finansowanie na akceptowalnych warunkach dla osób znajdujących się w rejestrze dłużników, takim jak Schufa?

Napisany przez Suxxess
Ale ~6% to żart... Gdzie tu jest ryzyko? Jeśli przestaną płacić, to bank będzie mieć Dom o wartości 210 000 € za 140 000 € i będzie mógł przystąpić do licytacji przymusowej...

Napisany przez Nea_Era
Dokładnie, również nie jestem w stanie tego zrozumieć. Nawet Dom wart ponad 220 000 zostałby sprzedany za 90 000, gdybym wprowadził wkład własny. Jednak 6% przy obecnej sytuacji jest bardziej niż wysokie.

Napisany przez Suxxess
Wiem, że właściwie chcesz trzymać te kwestie z dala od teścia. Ale teoretycznie, czy ma na przykład własny Dom, który mógłby zastawić? (Wtedy dochód / wiek nie byłby tak istotny)

Jeśli udałoby się znacząco obniżyć oprocentowanie w ten sposób, to zastanowiłbym się, czy to nie ma więcej sensu. Lepsze niż rocznie tracić 3000 € lub więcej...

Dokładnie to również przekracza moje zrozumienie. Nawet Dom wart ponad 220 000 euro za 90 000 euro, gdybym wprowadził wkład własny. Jednak obecnie 6% to więcej niż dużo.

6% w Twojej sytuacji nie jest dużo, to byłoby marzenie oprocentowanie! Jednak technicznie możliwe jest to tylko dzięki ogromnemu wkładowi kapitału własnego.

Napisany przez T. Muentzer
[cytat=Bankkaufmann">
6% w Twojej sytuacji nie są wysokimi odsetkami, ale byłyby marzycielskimi stopami procentowymi! Jednak technicznie możliwe jest to tylko ze względu na ogromne zaangażowanie kapitału własnego.
[/cytat]
Nie jestem ekspertem finansowym, ale przy stopie obciążenia wynoszącej 41% (90 tys. euro na Dom o wartości 220 tys. euro) dla mnie tylko jedno tłumaczenie dla powyższych warunków i na pewno nie jest to zwiększone ryzyko niewypłacalności (jakie zwiększone ryzyko w porównaniu z finansowaniem w 100% na około 2%?). Raczej powodem jest brak zdrowej konkurencji na tym rynku. Dlatego garstka banków, które działają tutaj, może żądać praktycznie dowolnej ceny.

Napisany przez Daukind

[...]ale dlatego, że na tym rynku nie ma konkurencji. Dlatego garstka banków działających tam praktycznie może żądać dowolnej ceny.

I dlaczego tak właśnie jest?

Napisany przez T. Muentzer

I dlaczego tak właśnie jest?

Pozwolisz nam skorzystać z Twojej wiedzy?

Napisany przez NaTwoim13
Rozumiem dyskusję. Banki zależy przede wszystkim na prawidłowym przebiegu pożyczki, sytuacja związanego z nieruchomością rozpatrywana jest dopiero później. Osoba znajdująca się w sytuacji niewypłacalności nie jest gorsza od kogoś, kto nigdy nie miał z tym do czynienia. To oczywiste, ale bank musi to uwzględnić, aby zabezpieczyć się na wypadek wszelkich możliwych zdarzeń. Jednym z nich jest pozwolenie od pożyczkobiorcy w przypadku niemożności spłaty kapitału. Jak sądzisz, jak sędzia zdecyduje, czy pożyczka mogła zostać udzielona, skoro zdolność kredytobiorcy do spłaty kapitału była zagrożona - z jakichkolwiek przyczyn? Jak bank ma się bronić w takim przypadku? Biorąc pod uwagę najgorszy scenariusz, czyli sytuację związana z nieruchomością, pierwsze jest ocenienie zdolności kredytowej, a dopiero potem nieruchomość. I co ważne, nawet jeśli ktoś przynosi wkład własny na poziomie 80% - co stanowi znaczną ilość środków własnych - w większości przypadków banki będą musiały odpisać część pożyczki, ponieważ do kapitału dochodzą koszty procesowe, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę i opłaty. W związku z tym pojawia się zasada 7/10, możliwa druga tura z udziałem 5/10, a także zużycie nieruchomości lub spadek jej wartości. Należy pamiętać, że obecnie nie mam informacji o żadnym banku, który finansowałby klientów, którzy uzyskali umorzenie pozostałego zadłużenia, choć oczywiście mogą istnieć decyzje indywidualne.

Oczywiście zawsze chodzi o obiekt. Jaka wartość zostanie osiągnięta w przypadku zagospodarowania. Jednak przy 50% kapitale własnym i stabilnym dochodzie sytuacja jest całkowicie możliwa.
Ale jak już wspomniano - decyzja dotycząca każdego przypadku indywidualnie.

Napisany przez NaTwoim13
99 % banków nie interesuje obiekt, jeśli coś spadło z przodu na tył, co jest widoczne! Jak już wspomniano, również z powodów prawnych, nie każdy sędzia przyzna rację konsumentowi, bo było oczywiste, że musiało to eksplodować, gdy konsument - znajdujący się w potrzebie - wybiera drogę sądową. Który bank chce sobie to zrobić?

Jeszcze raz, bank chce, aby kredyty były obsługiwane bez problemów, żadne przymusowe licytacje, nawet jeśli wydaje się, że odpis nie jest potrzebny.

Nie wiem, dlaczego trzeba dyskutować o takich rzeczach. Może istnieje decyzja indywidualna, ale brakuje tylko 1 %, ale ci, którzy tego potrzebują, mogą zwrócić się do nich, bo oni to nawet zaoferowali.

Oczywiście istnieją rozwiązania, które uważam jednak za naganny, np. odwiedzenie banku na miejscu, który nie uczestniczy w procedurze zbierania informacji przez Schufa, nie otrzymuje wtedy żadnych informacji o umorzeniu długu, czy żona, która zaciąga kredyt - bo jej historia w Schufa jest czysta - w obszarze kredytów hipotecznych, bo wtedy zarabia 3.000 euro netto i nie musi tego udowadniać, ale czy to są właściwe rozwiązania?

To czysty oszustwo kredytowe!

Napisany przez Daukind

Oczywiście istnieją rozwiązania, ale rozwiązania, które uważam za odrzucenie, np. odwiedzenie lokalnej kasy oszczędnościowej, która nie uczestniczy w procedurze Schufa, co oznacza, że nie dowie się o zwolnieniu z długu, lub żona, która bierze pożyczkę - bo jej historia kredytowa jest czysta - w obszarze kredytów hipotecznych, ponieważ wtedy zarabiając 3000 euro netto, nie musząc tego udowadniać. Ale czy takie rozwiązania są właściwe?

Czysty oszustwo kredytowe!

Czy to jest poważne, czy żart? Czy ktoś kto zwraca się do instytucji bez połączenia z Schufa, jest winny oszustwa kredytowego?

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Daukind,

oczywiście, nie spodziewaj się ode mnie takiego ogólnego stwierdzenia!

Konsultując taką bankowość, czy to z uwagi na brak powiązań z biurem informacji kredytowej, czy też nie, i informując, że trwa procedura umożliwiająca uwolnienie od długów, wszystko to oczywiście jest w porządku.

Jednak nie zmienia to faktu, że Sparkasse traktuje osób poszukujących finansowania z uwolnieniem od długów tak samo, jak bank, który uczestniczy w procedurze rejestracji w biurze informacji kredytowej.

Podanie informacji o uwolnieniu od długów jest obowiązkowe i szczególnie wymagane w przypadku Sparkassen bez powiązań z biurem informacji kredytowej.

Z tego względu, odnosząc się do mojego wpisu, nie przyczynia się to do korzyści dla klienta i potwierdza moje stwierdzenie, iż nie można uzyskać zgody.

Teraz rozumiem, o co w ogóle chodzi Noelmaximowi.
Że jako klient z ukończoną procedurą oddłużania podeszłaby do banku, który nie ma połączenia ze Schufa. I dlatego nie miałby dowiedzieć się, że klient ma trudności ze spłatą w Schufie.
Teraz rozumiem, o co chodzi Noelmaxim.
Jednak jest to oszustwo karno-prawne, jeśli klient spróbuje tego.
Jednak nie znam przypadku, w którym klient z RSB otrzymałby pożyczkę w banku bez połączenia ze Schufa.
Jeśli klient w oświadczeniu własnym złożonym w banku poda, że nie toczy się przeciwko niemu żadne postępowanie ani nie ma RSB, to jest to oszustwo, które musi być rozliczone.
Z drugiej jednak strony, banki dzisiaj także sprawdzają rejestr dłużników. A tam klient także się znajduje.

Napisany przez Daukind

Teraz rozumiem, co Noelmaxim tak naprawdę ma na myśli.
Że jako klient z ochroną przed zwolnieniem z długu idzie się do banku, który nie ma powiązań z Schufa. I dlatego nie powinno się ujawniać, że klient ma ciężki negatywny wpis w Schufa.
Teraz rozumiem, o co chodzi Noelmaximowi.
Ale jest to oszustwo karne, jeśli klient spróbuje takiego czegoś.

To nie jest prawda.

Oszustwo lub podstęp zachodzi dopiero wtedy, gdy ochrona przed zwolnieniem z długu (lub poprzednie upadłości) nie zostanie ujawniona na konkretne pytanie banku.

Napisany przez NaTwoim13
Powiedz mi, Daukind, o czym dyskutujesz? Naprawdę sądzisz, że banki nie pytają o historię kredytową przy braku informacji w Schufa? Czy myślisz, że nie mają połączenia z Schufa, bo chcą uniknąć problemów? Są one między innymi kosztowo korzystne, ale mimo tego zapytanie o historię kredytową jest przeprowadzane poprzez oświadczenie własne, które klient musi podpisać. Podanie fałszywych informacji może skutkować rozwiązaniem umowy i ewentualnym ściganiem karnym, o czym ci, którzy planują coś takiego, powinni wiedzieć przynajmniej.

Napisany przez Daukind
Tutaj wywołano wrażenie, że sama decyzja o wybraniu banku bez powiązań z Schufa jest już przestępstwem. To poprawiłem, nic więcej i nic mniej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jestem tego samego zdania co Noelmaxim.

Bank chce udzielać pożyczek i pobierać odsetki. Po prostu gładki przebieg. PI jest po prostu najgorszym scenariuszem w sprawozdaniu Schufa i kryterium wykluczenia.

Kiedyś miałem negatywny wpis (miałem inną opinię na temat okresu wypowiedzenia niż dostawca telefonii komórkowej, niestety byłem w błędzie) i zostało mi powiedziane, gdy chciałem poznać moją wartość punktową, że w przypadku negatywnego wpisu już nie jest podawana wartość punktowa.

Poza tym uważam, że kredyty w takiej wielkości są standardowymi transakcjami dla banku i jeśli już na wstępnej analizie w Schufie jest zaznaczona PI, nikt już nie ruszy palcem.

Napisany przez NaTwoim13
Daukind, to czysta prowokacja, zwłaszcza ty, jako doświadczony użytkownik tego forum, powinieneś wiedzieć, że od mojej strony nie padną takie głupoty.

Jako punkt wyjścia posłużył kupujący, który ma upadłość konsumencką w rejestrze dłużników i właśnie na tej podstawie oparłem moje oświadczenie, wynikające z faktu szukania banku, w którym można zdobyć swoje cele dzięki sprytnej taktyce. Nie muszę powtarzać punktu wyjścia, myślę, że było jasne, o co chodziło.

Nie ma mowy o żadnym wywieraniu wrażenia, o którym sugerujesz, a wręcz stworzono fakty!

Napisany przez NaTwoim13
@Hermueller

Negatywna historia w Schufa nie jest kryterium wykluczającym, istotna jest natura wpisu.

Zarówno Bank von Essen, jak i Bankhaus Masel, jako finansujący z niszy, są gotowi towarzyszyć klientom z negatywnymi wpisami w Schufa. Takie wpisy jak anulowanie kredytu, konto w likwidacji, wezwanie do spłaty, itp., są traktowane jako negatywne, nawet jeśli nie zostały jeszcze uregulowane. Te banki akceptują je, co prawda w bardzo złych warunkach, ale akceptują.

Na przykład Ergo jest również skłonna do finansowania z miękkimi negatywnymi wpisami w Schufa przy dobrych warunkach, pod warunkiem że zostaną natychmiast uregulowane i/lub można je wytłumaczyć. Istnieją także pewnie decyzje indywidualne, zwłaszcza jeśli chodzi o bank macierzysty i ogólny obraz klienta, ale z pewnością takie sprawy większościowo nie są omawiane na forum, ponieważ są rozstrzygane lokalnie (przeważnie z bankiem macierzystym). Ale pewne jest, że finansowanie z upadłością osobistą nie będzie wspierane przez prawie żaden bank, nawet w bardzo korzystnej sytuacji finansowej.

Napisany przez Daukind
@noelmaxim,

Czy teraz mamy być per Sie czy per Du? Mieszanie obu form mnie dezorientuje...

Co mnie interesuje jakaś ewentualna intencja? Ja po prostu skorygowałem tylko napisane słowo.

Napisany przez NaTwoim13

Oczywiście istnieją rozwiązania, rozwiązania, które uważam jednak za odrzucalne, np. odwiedzenie banku oszczędnościowego, który nie uczestniczy w procedurze Schufy, co oznacza, że nie dostaje informacji o niewypłacie upadłości, albo żona, która bierze kredyt - ponieważ Schufa jest czysta - w dziedzinie kredytów hipotecznych, ponieważ zarabia 3000 euro netto i nie musi tego udowodnić, ale jakie to są za rozwiązania?

@Daukind

Więc z bardzo dużą, bardzo dużą wyobraźnią, ale tylko wtedy, gdy nie przeczytałeś jeszcze żadnych moich postów (a przynajmniej nie przeczytałeś mojej odpowiedzi), można z tego wywnioskować, że miałbym lub powinienem sprawić wrażenie - co sugerowałeś z zaskoczeniem w wielkich oczach, pytając, czy to na serio - że w ogóle podchodzenie do banku oszczędnościowego, który nie uczestniczy w procedurze Schufa, jest podstawowo oszustwem kredytowym.

Twoje pytanie było zupełnie zbędne z mojego punktu widzenia, bo taki absurd oczywiście nigdy nie pojawiłby się ode mnie tutaj.

Kocham takie posty serr

Finansowanie budowy, refinansowanie, nie jest możliwe podczas trwającego postępowania upadłościowego oraz po otrzymaniu zwolnienia od długu w banku, który jest powiązany z agencją Schufa.

Z bankami, które jak na dzień dzisiejszy - jeśli takie istnieją - nie są powiązane z agencją Schufa nie mam i nie chcę mieć nic wspólnego.

Napisany przez NaTwoim13
Panie Müller, dlaczego wyciągasz taki stary post, o tej porze i to jeszcze z błędami ortograficznymi, które uniemożliwiają zrozumienie treści

Bankowiec, czy też miałeś podobną noc do Pana Müllera?

@Noelmaxim

Byłem kompletnie pijany i odurzony... Przepraszam....

Ale serio, ktoś inny wydobył kilka starych postów i zaspamił je świetną ofertą kredytu, ale bardzo złym niemieckim. Chyba jednak ten użytkownik i jego posty zostali usunięci, ale moja odpowiedź pozostała....

Teraz wygląda to trochę dziwnie.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, to znowu była taka wiadomość z Nigerii albo z więzienia.

Podrzucone z kontekstu, mogłoby się wydawać, że tak właśnie było, jak właśnie opisałeś.

Tylko jak w takim razie ma się nasz bankier???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata