Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak spłacić kredyt hipoteczny wspierany przez fundusz emerytalny Riester?

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim

Pod koniec roku wygasa u mnie hipoteka w wysokości 40000,-.

Mam też plan emerytalny Riester, który mógłbym wykorzystać do spłaty tej hipoteki w 50%.
Oprocentowanie jest bardzo korzystne 1,55%, a w ciągu najbliższych 1-2 lat muszę także kupić nowy samochód za około 30000,-.

Teraz moje rozważania:

Spłacę teraz kredyt z planu Riester i wezmę 20000,- pożyczki.
Wada: Moja późniejsza emerytura będzie mniejsza, ponieważ plan Riester zostanie zmniejszony.

Wezmę całą kwotę pożyczki i spłacę później za pomocą planu Riester.
Wada: Moja przyszła emerytura Riester będzie mniejsza.
Zaleta: Nadal mogę korzystać z planu Riester jako oszczędności, ponieważ jest oprocentowany na poziomie 2,8%.

Pytanie, co jest sensowne. Samochód jest aktualnie na drugim planie, ale nie do pominięcia, a nie chcę też potem finansować go za 4,99% lub 6,99%.

W przypadku nowej pożyczki na 10 lat, lepiej byłoby wziąć całą kwotę i ostatecznie spłacić ją za pomocą planu Riester. Staram się utrzymać miesięczne obciążenie jak najmniejsze. Chciałbym także minimalizować pozostały dług, ale jeszcze nie podjąłem decyzji.
Swoje elementy chciałbym ustawić w ten sposób.

Faktem jest, że potrzebuję 40000,-.
Mam 20000,- z planu Riester
Chciałbym mieć także około 30000,- na samochód

W momencie wypłaty planu Riester nadal oszczędzałbym 130,-.

Zastanawiam się teraz, dlaczego tak wielu ludzi rezygnuje z planu Riester. Chciałbym usłyszeć wasze myśli na ten temat, jak można to zrobić inaczej.

Dziękuję i pozdrawiam
reini
Jeśli wypłacę sobie plan Riester, jest to dla mnie wolne od opodatkowania.

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest wartość nieruchomości?

Nie tylko renta jest mniejsza, na fikcyjnym koncie zasiłkowym także naliczane są odsetki w wysokości 2% do osiągnięcia wieku emerytalnego, które należy spłacić do 85. roku życia lub wcześniej zredukować raz.

Konieczne jest rozważenie, czy alternatywą może być skorzystanie z tej opcji, ale wcześniej należy zapoznać się z warunkami i zobowiązaniami.

Dziękuję za szybką odpowiedź

Według mojego ubezpieczenia, podatek RR jest prawdopodobnie zwolniony, jeśli używam go do celów mieszkaniowych.

Z jednej strony chciałbym szybko spłacić długi związane z domem (wartość około 200 000,-). Z drugiej strony, przy obecnie niskich stopach procentowych, chciałbym również trochę sobie ułatwić. Mam drugi kredyt na ten Dom, z pełną spłatą, gdzie dodatkowo wpłacam rocznie 5% sumy, a w ciągu około 6-7 lat jestem gotowy.

Pozdrowienia,
reini

Czy powinienem zlikwidować RR, aby później obniżyć koszty?
Jednocześnie czy nie warto rozważyć czegoś nowego na emeryturę, lub coś nowego dołączyć?

Napisany przez Aipnos
Hej Reini,

więc przy wartości 200 000 EUR i długu w wysokości 40 000 EUR istnieje wiele możliwości.

więc myślę, że Riester powinien pozostać w kontekście emerytury, czyli do czego został zawarty, jako zabezpieczenie emerytalne!

Jeśli obciążenie (nowa rata kredytowa dla 40 tys. EUR) + dalsze oszczędzanie na Riester będzie zbyt wysokie, można rozważyć zawieszenie opłat za Riester i spełnienie celu dopiero na emeryturze = zabezpieczenie emerytalne!!!

Zresztą, ponieważ to jest w dziedzinie kredytów hipotecznych, istnieje wiele banków chętnych do sfinansowania tego.
Z samochodem + 40 tys. EUR mamy ponad 50 000 EUR (minimalna suma do zaciągnięcia kredytu w niektórych bankach!)
więc teraz można bardzo korzystnie sfinansować 70 000 EUR.

Zresztą, przy 10-letnim związaniu z oprocentowaniem + jeśli finansowanie zostanie przejęte w ciągu najbliższych 12 miesięcy, stopa procentowa powinna wynosić od 1,25 do 1,35%!!!!

Jesteś z Nadrenii? Ja z okolic Bonn, chętnie mogę polecić Ci parę rzeczy! Po prostu daj znać.

Napisany przez uwehaensch
Riesterowska renta nigdy nie jest zwolniona z podatku. Jako emerytura jest ona w pełni opodatkowana.
Twoje ubezpieczenie nie ma pojęcia, przy Riesterze mieszkaniowym (wyjęcia na spłatę) wypłacona kwota jest oprocentowana 2% rocznie, a z niej później wyliczana jest fikcyjna renta, która jest następnie opodatkowana, aż do 85. roku życia.

Napisany przez immerfernweh
Cześć Rheini,

Biorę całą kwotę i spłacę później za pomocą renty z Riester.
Wada: Przyszła renta Riester będzie mniejsza.
Zaleta: Nadal mogę wykorzystać rentę Riester jako plan oszczędnościowy, ponieważ ona jest oprocentowana na 2,8%.
Jeśli renta Riester jest oprocentowana na 2,8%, ale później opodatkowana na 2%, to po Adamie Riese pozostaje 0,8% oprocentowania. Byłeś kiedyś sprawdzić u swojego ubezpieczyciela renty Riester, ile pobierają opłat za obsługę i zarządzanie? W moim przypadku kwoty były oprocentowane na 4,7%, ale równocześnie naliczono opłaty za obsługę w wysokości 2,7% oraz prawie 2% opłat za zarządzanie. Potrzebowałem 3 dni i 6 pracowników biurowych, aby odkryć tę informację.

Napisany przez Soli4
Wybrałbym Riester, ponieważ w ogóle nie uważam Riester za dobrą opcję.

Napisany przez Hanomag

Jeśli Riesterrente jest oprocentowana 2,8%, a później opodatkowana 2%, to według Adama Riesa zostaje 0,8% odsetek.

Renta jest opodatkowana według odpowiedniego osobistego progu podatkowego, co może być nawet powyżej 20%.

Cytat od Soli4

Wybrałbym Riester, ponieważ nie mam zaufania do Riester w ogóle.

Nie zmienia to faktu, że pobrany kapitał jest fikcyjnie księgowany na konto wspomagające zakup mieszkania i aż do rozpoczęcia emerytury oprocentowany jest 2% rocznie. Od wysoko oprocentowanej, ale fikcyjnej kwoty, podatek będzie płacony po osiągnięciu wieku emerytalnego.

Cytat od immerfernweh

Czy zapytałeś swojego dostawcy ubezpieczenia Riester o wysokość opłat manipulacyjnych i administracyjnych? U mnie kwoty były oprocentowane 4,7%, ale jednocześnie pobierano opłaty manipulacyjne na poziomie 2,7% i niemal 2% opłat administracyjnych. Potrzebowałem 3 dni i 6 pracowników, aby dowiedzieć się o tej kwestii.

Gdy nie otrzymuje się wysokich dopłat, a dodatkowo inwestuje w produkt o niskiej rentowności, to naprawdę nie opłaca się Riestern.

Napisany przez obelix

Ja też wybrałbym Riester, ponieważ w ogóle nie mam zaufania do Riester.

Powszechne stwierdzenia tego rodzaju są oczywiście świetne i świadczą o dużej wiedzy fachowej.

Cytat od immerfernweh

Jeśli Rentę Riester oprocentowano w wysokości 2,8%, ale później opodatkowano 2%, zostaje po Adama Riesa 0,8% oprocentowania.

to wydaje się być sławnym przeliczeniem na chłopski rozum!? Matematycznie poprawne, ale poza tym...?

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli nie otrzymujesz wysokich dopłat i dodatkowo inwestujesz w produkt o niskiej rentowności, to naprawdę nie warto korzystać z programu Riester.

Czym ma się zatem zainteresować singiel z dochodem brutto rocznym równym lub większym niż 52 500€ w przypadku dotacji?
W tym przypadku składnik zachęcający do skorzystania z programu Riester stanowi składnik ulgi podatkowej.
Czy warto może to być podobne do wysokiej dotacji, w zależności od tego, jak zdefiniować wartość. Jest to formuła podobna do słabych lub silnych stóp zwrotu.

..Zobowiązania..

Nikt nie mówi o tym, że spłacając kredyt hipoteczny, nie można już swobodnie zarządzać finansami.
Kiedy chce się Dom sprzedać, wtedy pojawia się wielkie zaskoczenie.

Kiedy odejdę na emeryturę za 15 lat, planuję sprzedać Dom i osiedlić się tam, gdzie jest cieplej niż tutaj. Tak przynajmniej jest zaplanowane, a moja sytuacja finansowa na to pozwala.

@noelmaxim

Dziękuję panu/pani za wskazówki

Pozdrawiam
reini

Napisany przez Johnny75
Dopóki kupujesz domek w UE, możesz zachować wsparcie - nawet po sprzedaży masz 5 lat na zakup nowej nieruchomości.

Napisany przez obelix
Dofinansowanie może zostać zachowane w wielu przypadkach. Raczej obowiązuje natychmiastowe opodatkowanie kapitału emerytalnego z konta dofinansowania mieszkaniowego. Co w tym może być niezwykłego?

Oczywiście powinienem zapoznać się z różnymi wariantami i możliwościami. Ale zgadza się.

Czy (mieszkanie) Riester jest sensowne w konkretnym przypadku, to inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata