Re: Jak spłacić kredyt hipoteczny wspierany przez fundusz emerytalny Riester?
Napisany przez rheingeist -
- ndz mar 08, 2015 10:26 am
Cześć wszystkim
Pod koniec roku wygasa u mnie hipoteka w wysokości 40000,-.
Mam też plan emerytalny Riester, który mógłbym wykorzystać do spłaty tej hipoteki w 50%.
Oprocentowanie jest bardzo korzystne 1,55%, a w ciągu najbliższych 1-2 lat muszę także kupić nowy samochód za około 30000,-.
Teraz moje rozważania:
Spłacę teraz kredyt z planu Riester i wezmę 20000,- pożyczki.
Wada: Moja późniejsza emerytura będzie mniejsza, ponieważ plan Riester zostanie zmniejszony.
Wezmę całą kwotę pożyczki i spłacę później za pomocą planu Riester.
Wada: Moja przyszła emerytura Riester będzie mniejsza.
Zaleta: Nadal mogę korzystać z planu Riester jako oszczędności, ponieważ jest oprocentowany na poziomie 2,8%.
Pytanie, co jest sensowne. Samochód jest aktualnie na drugim planie, ale nie do pominięcia, a nie chcę też potem finansować go za 4,99% lub 6,99%.
W przypadku nowej pożyczki na 10 lat, lepiej byłoby wziąć całą kwotę i ostatecznie spłacić ją za pomocą planu Riester. Staram się utrzymać miesięczne obciążenie jak najmniejsze. Chciałbym także minimalizować pozostały dług, ale jeszcze nie podjąłem decyzji.
Swoje elementy chciałbym ustawić w ten sposób.
Faktem jest, że potrzebuję 40000,-.
Mam 20000,- z planu Riester
Chciałbym mieć także około 30000,- na samochód
W momencie wypłaty planu Riester nadal oszczędzałbym 130,-.
Zastanawiam się teraz, dlaczego tak wielu ludzi rezygnuje z planu Riester. Chciałbym usłyszeć wasze myśli na ten temat, jak można to zrobić inaczej.
Dziękuję i pozdrawiam
reini
Jeśli wypłacę sobie plan Riester, jest to dla mnie wolne od opodatkowania.
Pod koniec roku wygasa u mnie hipoteka w wysokości 40000,-.
Mam też plan emerytalny Riester, który mógłbym wykorzystać do spłaty tej hipoteki w 50%.
Oprocentowanie jest bardzo korzystne 1,55%, a w ciągu najbliższych 1-2 lat muszę także kupić nowy samochód za około 30000,-.
Teraz moje rozważania:
Spłacę teraz kredyt z planu Riester i wezmę 20000,- pożyczki.
Wada: Moja późniejsza emerytura będzie mniejsza, ponieważ plan Riester zostanie zmniejszony.
Wezmę całą kwotę pożyczki i spłacę później za pomocą planu Riester.
Wada: Moja przyszła emerytura Riester będzie mniejsza.
Zaleta: Nadal mogę korzystać z planu Riester jako oszczędności, ponieważ jest oprocentowany na poziomie 2,8%.
Pytanie, co jest sensowne. Samochód jest aktualnie na drugim planie, ale nie do pominięcia, a nie chcę też potem finansować go za 4,99% lub 6,99%.
W przypadku nowej pożyczki na 10 lat, lepiej byłoby wziąć całą kwotę i ostatecznie spłacić ją za pomocą planu Riester. Staram się utrzymać miesięczne obciążenie jak najmniejsze. Chciałbym także minimalizować pozostały dług, ale jeszcze nie podjąłem decyzji.
Swoje elementy chciałbym ustawić w ten sposób.
Faktem jest, że potrzebuję 40000,-.
Mam 20000,- z planu Riester
Chciałbym mieć także około 30000,- na samochód
W momencie wypłaty planu Riester nadal oszczędzałbym 130,-.
Zastanawiam się teraz, dlaczego tak wielu ludzi rezygnuje z planu Riester. Chciałbym usłyszeć wasze myśli na ten temat, jak można to zrobić inaczej.
Dziękuję i pozdrawiam
reini
Jeśli wypłacę sobie plan Riester, jest to dla mnie wolne od opodatkowania.