Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dlaczego banki chcą wyciąg z konta do udzielenia kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.

Ostatnio z moją dziewczyną złożyłem wniosek o kredyt w banku internetowym. Musieliśmy wprowadzić wszystkie dane, wydrukować wniosek i wysłać go razem z wypłatami do banku. Po potwierdzeniu otrzymania naszych dokumentów, otrzymaliśmy e-mail od banku, w którym poproszono nas o dostarczenie wyciągów z konta mojej dziewczyny, z których wynika miesięczne wpływanie wynagrodzenia na konto bieżące. Po co to jest? Przecież już z wypłaty wynika, że otrzymuje wynagrodzenie, więc przedstawienie wyciągu z konta jest absolutnie zbędne. Czy źle to rozumiem?

Wujek Joe

Napisany przez Daukind

Witam wszystkich.

niedawno złożyłem wniosek o kredyt w banku internetowym wraz z moją dziewczyną. Musieliśmy wprowadzić wszystkie dane, wydrukować wniosek i wysłać go razem z wyciągami płacowymi do banku. Po potwierdzeniu otrzymania naszych dokumentów, otrzymaliśmy e-mail od banku, prosząc nas o przesłanie wyciągów bankowych mojej dziewczyny, z których wynika miesięczne wpływy na konto bieżące. Po co to jest potrzebne?

Przecież wynagrodzenie jest już widoczne w wypłacie, więc przedstawienie wyciągu bankowego jest absolutnie zbędne. Czy źle to widzę?

OnkelJoe

Aby bank mógł uzyskać ogólny obraz sytuacji wydatków, w szczególności w przypadku zwrotów czeków lub płatności do firm windykacyjnych.

Napisany przez credere
Cześć,

to służy po prostu do sprawdzenia złożonych dokumentów. Sytuacja wydatków jest tutaj całkowicie nieistotna, możesz zasłonić także inne pozycje i ujawnić jedynie swoje dochody.
Potrafię przygotować dla Ciebie rozliczenie pensji również w dość prosty sposób (podrobić), aby to wykluczyć, bank będzie po prostu chciał zobaczyć wpłaty na koncie i wszystko będzie w porządku.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

to służy po prostu sprawdzeniu poprawności złożonych dokumentów. Sytuacja wydatków jest tutaj całkowicie nieistotna, możesz również zamazać inne pozycje i ujawnić tylko swoje dochody.
Rozliczenie wynagrodzenia mogę również stworzyć (podrobić) stosunkowo łatwymi środkami, aby to wykluczyć, bank po prostu chce zobaczyć wpływy na koncie, i wszystko będzie w porządku.

Pozdrowienia

Tak jest... Rozliczenie wynagrodzenia można stworzyć za darmo w Internecie za pomocą różnego rodzaju oprogramowania... Podrobienie wyciągu z konta jest już trochę trudniejsze.

Napisany przez Daukind

Sytuacja wydatków jest tutaj całkowicie nieistotna, możesz zaciemnić inne pozycje i ujawnić tylko swoje dochody.

To nie jest prawda, a przynajmniej nie jest to powszechne.

Napisany przez Four AIR
To zależy od wymagań banku. Być może chcą oni zweryfikować nie tylko wynagrodzenie, ale na przykład podaliście, że płacicie razem 600 € czynszu. Ponieważ czynsz pobierany jest z konta twojej przyjaciółki, chcą to także zobaczyć. Ostatecznie chcą tylko upewnić się, że wasze informacje są poprawne. Bank musi nawet zgodnie z ustawą o nadzorze nad sektorem finansowym (KWG).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chodzi o fałszowanie wypisów płac.
Czy istnieją dodatkowe wydatki, które nie są uwzględnione w rejestrze Schufa i których nie zgłosili Państwo podczas oceny kredytowej w banku.
A także przy kredytach ratalnych, czy zawsze mają Państwo saldo powyżej debetu.

W przypadku niektórych banków przekroczenie debetu już przy udzielaniu kredytów ratalnych jest warunkiem dyskwalifikacji.

Napisany przez fu86
... Ale wyciąg z konta zawsze mogłem w najprostszy sposób dostosować do swoich potrzeb tak szybko jak zaproszenie na 50. urodziny.
Kiedyś chodziło nam o udokumentowanie wkładu własnego podanego przy kredycie.

Napisany przez credere

To nie jest prawda, a przynajmniej nie jest ogólnie obowiązujące.

Moja wypowiedź, że sytuacja wydatków jest nieistotna, odnosiła się do Twojej pierwszej odpowiedzi i informacji podanych przez autora wątku.
Ponieważ OnkelJoe wspomniał na początku, że bank chce zobaczyć wyciągi bankowe, z których wynika miesięczny wpływ wynagrodzenia, w tym przypadku nie są one konieczne dla niedopłat, płatności dla biur windykacyjnych czy nawet najmu.
Chodzi wyłącznie o uzasadnienie wypłat wynagrodzenia. To też odpowiada praktyce powszechnej.

Jeśli jakiekolwiek inne wartości wydają się nieuzasadnione, może to prowadzić do pytań. Jeśli na przykład kredytobiorca podaje czynsz, który jest niższy od lokalnego czynszu lub też niższy od ogólnych wartości KI, może być konieczne jego potwierdzenie. W przeciwnym razie KI ustawi wyższą wartość ryczałtową.

Napisany przez 2Escorpio

... Ale wyciąg z konta jestem w stanie zoptymalizować w najprostszy sposób tak szybko, jak zaproszenie na 50. urodziny.
Kiedyś chodziło nam również o udokumentowanie podanego kapitału własnego w naszym kredycie.

no cóż... wyciągi online tak... wyciągi z drukarki lub te, które przychodzą pocztą... trudno je fałszować

Niektóre banki również nie akceptują wyciągów online.

Napisany przez fu86
Tak, to prawda, diba zaakceptowała wtedy zrzut ekranu

Tak, można również akceptować zrzuty ekranu. Ważne są jednak szczegóły i to, czy przekroczono/poprzednio przekroczono limit dyspozycyjny.

Napisany przez Kass Finanz
Ponieważ bank nie zna jeszcze klienta i może przeprowadzić jedynie ogólną ocenę zdolności kredytowej, dodatkowo często wymagane są wyciągi bankowe, aby potwierdzić odpowiednie informacje.
Wśród nich są także wyciągi z konta. Dla mniejszych pożyczek zazwyczaj wymagany jest jedynie wyciąg z wpływem wynagrodzenia, aby sprawdzić, czy numer konta się zgadza i czy wynagrodzenie jest rzeczywiście tam zaksięgowane.
W przypadku większych sum mogą być żądane także luki w wyciągach z kilku tygodni, aby sprawdzić ewentualne negatywne dane (wezwania do zapłaty, nieudane obciążenia itp.) lub przekroczenie limitu debetowego. W związku z tym warunki kredytów są korzystniejsze, ponieważ określone poziomy zdolności kredytowej muszą być spełnione.

kredyt ramowy zawsze pojawia się w Schufa jako zwykły kredyt z maksymalną możliwą ramą, którą można wykorzystać.

Napisany przez Aipnos
Cześć,

niektóre banki po prostu żądają wydruków konta bankowego do podjęcia decyzji kredytowej, obejmujących okres od 6 tygodni do 3 miesięcy, w całości.
Niektóre banki rezygnują z tego!
Zawsze to decyzja banku, który określa kryteria udzielenia kredytu.

Jeśli więc dana bank wymaga wydruków konta z ostatnich 3 miesięcy, a ty dostarczasz je:
- z zaciemnionymi danymi, ale widoczne są wpływy wynagrodzenia:
to bank może mimo wszystko zatwierdzić kredyt przy bardzo dobrej zdolności kredytowej!
Wiele banków jednak uważa to za problematyczne, ponieważ zaciemnienie informacji może oznaczać, że klient coś ukrywa przed bankiem!!!! i nie jest to najlepszy związek klienta z bankiem, zwłaszcza że chodzi o pieniądze, które bank ma pożyczyć klientowi!
(kiedy jeszcze pracowałem w banku jako osoba odpowiedzialna za decyzje kredytowe, a klient dostarczył mi wyciągi z zaciemnionymi danymi, był to dla mnie powód do odrzucenia!!!)

Jeśli nie analizuje się szczegółowo wyciągów z konta, ale tylko szybko przegląda, ponieważ każdy bank określa własne koszty utrzymania, chcemy tylko wiedzieć:
- czy były obciążenia z tytułu niespłaconych transakcji? (przy 1-2 w ciągu 3 miesięcy zazwyczaj jest to akceptowalne, ale jeśli jest ich więcej = powód do odrzucenia!)
- płatności do biura windykacyjnego? (powód do odrzucenia!!!!)
- stan konta (czy klient balansuje na granicy limitu/przekroczył limit od 3 miesięcy i teraz dopiero wnioskuje o kredyt, zastanawiamy się, czy nie mógł zauważyć trudności finansowych już 3 miesiące wcześniej? czyli zastanowienie się i złożenie wniosku o kredyt wcześniej... a nie dopiero wtedy, gdy dziecko już wpadło do studni...)

W kontekście wyciągów online:
- wiele banków internetowych akceptuje to, nie ma z tym problemu, a jak wspomniano powyżej = można to łatwo sfabrykować...
JEDNAK w zależności od kwoty kredytu/ryzyka/uzasadnienia, banki mogą odwołać się do dodatkowych źródeł, czyli sprawdzić w twoim banku stacjonarnym, a niemiło, gdy okazuje się, że wyciągi zostały sfałszowane!!!!

W przypadku banków stacjonarnych, gdzie umowę podpisuje się osobiście: banki także akceptują wyciągi online, ale często trzeba zrobić wydruki ekranu w banku, gdzie pracownik potwierdzi, że zostały zrobione na miejscu, co zapewnia bezpieczeństwo przed fałszerstwem!
A co robisz, gdy masz podpisać umowę kredytową, a masz tylko ten wyciąg online zrobić na miejscu?
Brak wyciągu = brak kredytu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata