Cały szczerze, dlaczego po prostu nie udasz się do doradcy BHW na miejscu i nie wyjaśnisz całej sytuacji!? Dlaczego w ogóle nie reagujesz (w końcu BHW wysłało do Ciebie list 6-8 tygodni przed przydziałem). Teraz czas nagli, ponieważ przydział jest na 03/2015, a Ty wysyłasz im list 14 dni wcześniej?
Opisz swoje życzenie, a ja po prostu twierdzę, że ten problem lub nieporozumienie można bardzo łatwo rozwiązać.
Dla mnie sprawa wygląda tak: W 2003 roku skorzystałeś z
kredytu przedfinansowania BHW. Ten
kredyt jest prawdopodobnie zabezpieczony do momentu przydziału oszczędności na tle, które miałyby być oszczędzane na umowie oszczędnościowej na cele budowlanej. W dniu przydziału (03/2015) cały
kredyt przedfinansowania ma być spłacony za pomocą oszczędności na umowie oszczędnościowej i pożyczki hipotecznej. Jak już mówili moi poprzednicy, zawsze możesz dodatkowo spłacać pożyczkę hipoteczną! Darmowo, w dowolnej wysokości.
Czyli możesz spłacić pożyczkę hipoteczną 01.04.2015 lub nawet 01.05.2015.
ALE: Wiele kas oszczędnościowo-budowlanych, zwłaszcza stare stawki kas oszczędnościowo-budowlanych, zawiera opłatę za pożyczkę. Jeśli skontaktujesz się wcześnie z kasą oszczędnościowo-budowlaną (termin przydziału jest znany), wiele z nich pozwoli na zwiększenie sumy oszczędnościowej! Dzięki temu oszczędzasz sobie opłatę za pożyczkę.
Ale teraz może być już trochę zbyt późno (7 dni).
Moja rada: nawiąż bezpośredni kontakt, przedstaw swoje życzenia, plany, itp., a wszystko będzie dobrze.