Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Oferta pożyczki

Napisany przez Gunther
Moja umowa oszczędnościowa BHW zostanie udzielona w dniu 01.04.2015. Dostałem teraz ofertę pożyczki od BHW na resztę oryginalnej pożyczki z informacją, że tylko odesłanie podpisanej oferty pożyczkowej umożliwi udzielenie. Chociaż chcę skorzystać z udzielenia, chcę spłacić resztę pożyczki! Czy nie mogę po prostu przelać reszty kwoty na konto oszczędnościowe w dniu udzielenia? Myśl o nowej umowie pożyczki oprocentowanej w wysokości 3,29% wywołuje złe przeczucia! Więc, jak mogę skorzystać z udzielenia i jednocześnie spłacić resztę pożyczki?

Napisany przez Four AIR
Przydzielenie umowy oszczędnościowej nie może zależeć od przyjęcia pożyczki (chyba że chodzi o jakiś dziwny specjalny pakiet, czego nie można się spodziewać na podstawie informacji). Dla mnie to - nie znając szczegółów umowy - brzmi jak wątpliwa strategia marketingowa.

Więc 1. zapytaj, czy mówią poważnie.
2. jeśli się uprą, można rozważyć zatrudnienie prawnika do rozwiązania tej sprawy. To jednak kosztuje czas, pieniądze i nerwy.
Prostsze byłoby sprawdzenie warunków twojej umowy oszczędnościowej (gdzie jest napisane, czy mają takie prawo). Zazwyczaj kredyty hipoteczne w ramach umów oszczędnościowych można spłacać dodatkowo w dowolnej wysokości w każdej chwili.
Wtedy opcją byłoby przyjęcie pożyczki i w dniu otrzymania pieniędzy podjąć decyzję o dokonaniu spłaty dodatkowej w wysokości 100%. Nawet przy tygodniowym czasie realizacji przelewów bankowych tam i z powrotem, kosztowałoby to około 4,57€ za każde 10.000€.
To jest irytujące, ale kosztuje o wiele mniej nerwów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Załóżmy, że na dzień dzisiejszy masz umowę o finansowanie wstępnym. Pomiędzykredyt z oszczędzaniem na koncie oszczędnościowym i płaceniem odsetek od kredytu pośredniego. Po przypisaniu kredytu mieszkaniowego 01.04.2015 r. saldo na koncie oszczędnościowym zostanie rozliczone z kredytem pośrednim. W rezultacie pozostaje kredyt mieszkaniowy. Możesz jednak w każdej chwili całkowicie spłacić 100% kredytu mieszkaniowego po przypisaniu.

Napisany przez Gunther
@Specjalista ds. bankowości
Po prostu nie mogę zaakceptować podpisywania umowy pożyczki, jeśli nie chcę pożyczki. Chcę spłacić pozostałą część pożyczki za pomocą umowy oszczędnościowej przeznaczonej do przydziału oraz przelewu na pozostałą kwotę!

@Gunther, po prostu dokonaj dodatkowej spłaty.
Nie musisz w ogóle nikogo angażować. Po prostu 1 lub 2 kwietnia sprawdź saldo zadłużenia i dokonaj przelewu.
Jednak powinieneś wcześniej - czyli teraz - poinformować kasę oszczędnościowo-budowlaną, że nie pobiera raty kredytu mieszkaniowego 1 kwietnia, ponieważ dokonujesz dodatkowej spłaty.

Napisany przez Gunther
Dzisiaj napisałem do BHW i jasno dałem do zrozumienia, że nie chcę nowej umowy pożyczki, lecz chcę spłacić pozostałą kwotę na początku kwietnia. Teraz z niecierpliwością czekam na odpowiedź!

Tak to działa. Jeśli nie otrzymają Państwo odpowiedzi, wystarczy udać się do doradcy BHW 1 lub 2 kwietnia i sprawdzić w systemie pozostałą kwotę kredytu mieszkaniowego w ramach kasy oszczędnościowej, a następnie przelać tę kwotę.

Napisany przez Gunther
@Bankkaufmann Cześć, dostałem dzisiaj wiadomość od BHW!
Oryginalny tekst: W umowie kredytu z dnia 29.07.2003 ustalono, że spłata tego kredytu nastąpi wraz z kwotą oszczędności bauspar, czyli w postaci salda i kredytu bauspar. W celu spłaty tego kredytu otrzymasz około 6 do 8 tygodni przed terminem spłaty umowę kredytową dotyczącą kredytu bauspar. Jesteś zobowiązany prawnie do podpisania tej umowy kredytowej. Proszę zrozumieć, że nie możemy zgodzić się na inny sposób spłaty twojego kredytu na nieruchomość BHW. Dodatkowo zaznaczono, że podpisana umowa kredytowa musi zostać odesłana do 22.03.2015, aby kredyt został spłacony na czas
Otrzymano pismo 24.03.2015
Co mogę teraz zrobić?
Gunter

Napisany przez stma
Cały szczerze, dlaczego po prostu nie udasz się do doradcy BHW na miejscu i nie wyjaśnisz całej sytuacji!? Dlaczego w ogóle nie reagujesz (w końcu BHW wysłało do Ciebie list 6-8 tygodni przed przydziałem). Teraz czas nagli, ponieważ przydział jest na 03/2015, a Ty wysyłasz im list 14 dni wcześniej?

Opisz swoje życzenie, a ja po prostu twierdzę, że ten problem lub nieporozumienie można bardzo łatwo rozwiązać.

Dla mnie sprawa wygląda tak: W 2003 roku skorzystałeś z kredytu przedfinansowania BHW. Ten kredyt jest prawdopodobnie zabezpieczony do momentu przydziału oszczędności na tle, które miałyby być oszczędzane na umowie oszczędnościowej na cele budowlanej. W dniu przydziału (03/2015) cały kredyt przedfinansowania ma być spłacony za pomocą oszczędności na umowie oszczędnościowej i pożyczki hipotecznej. Jak już mówili moi poprzednicy, zawsze możesz dodatkowo spłacać pożyczkę hipoteczną! Darmowo, w dowolnej wysokości.

Czyli możesz spłacić pożyczkę hipoteczną 01.04.2015 lub nawet 01.05.2015.

ALE: Wiele kas oszczędnościowo-budowlanych, zwłaszcza stare stawki kas oszczędnościowo-budowlanych, zawiera opłatę za pożyczkę. Jeśli skontaktujesz się wcześnie z kasą oszczędnościowo-budowlaną (termin przydziału jest znany), wiele z nich pozwoli na zwiększenie sumy oszczędnościowej! Dzięki temu oszczędzasz sobie opłatę za pożyczkę.
Ale teraz może być już trochę zbyt późno (7 dni).

Moja rada: nawiąż bezpośredni kontakt, przedstaw swoje życzenia, plany, itp., a wszystko będzie dobrze.

@Gunther, BHW informuje, że jest Pan prawowicie zobowiązany do czegoś? Chętnie zobaczyłbym to pismo w wersji oryginalnej lub skanowanej.

Napisany przez Gunther
@Specjalista ds. bankowości, w załączeniu pismo od BHW.

A czy teraz masz przed sobą umowę pożyczki? Co się dzieje, jeśli nie podpiszesz tego dokumentu? Inne kasy oszczędnościowo-budowlane mają umowę kredytu mieszkaniowego już zawartą w umowie przedwstępnej (tutaj z 2003 roku). W takim przypadku mogłoby to teraz przejść automatycznie.

Napisany przez Gunther
@Specjalista od bankowości, Mam umowę pożyczki, BHW mówi, że jeśli nie zostanie ona podpisana i przesłana do BHW, umowa oszczędności mieszkaniowej nie zostanie przyznana! Na pytanie, co by się stało, gdybym po prostu przelał pozostałą kwotę na początku kwietnia, usłyszałem, że odrzucono by przyjęcie, a kwota zostałaby zwrócona!

Napisany przez Suxxess
Czym można się nie zgodzić:
1) Podpisanie i odesłanie pisemnej zgody
2) W międzyczasie pozyskanie innych ofert finansowania
3) Od dnia 01.04.15 zapytanie o pozostałą kwotę
4) Natychmiastowa spłata pozostałej kwoty Alternatywnym kredytem

A w przyszłości obsłużyć tylko korzystniejsze stawki procentowe alternatywnego dostawcy lub lepszej oferty BHW? Zrozumiałem tak, że BHW odmawia możliwości dodatkowej spłaty jedynie do momentu podpisania pisma. ( Upewnij się wcześniej, czy dopuszczalna jest pełna spłata, jednak powinno wynikać to z treści pisma. ) Ale w każdym razie sprawdź wcześniej, czy pobiorą jakieś opłaty za przedterminową spłatę lub prowizje za przetworzenie, jeśli chciałbyś spłacić wszystko na raz.

Oczywiście będziesz miał wyższe oprocentowanie przez 1-2 tygodnie, ale jeśli to jest ustanowiony kontraktowo sposób rozwiązania tej sytuacji...

@Gunther, Dodatkowa spłata w wysokości 100% jest możliwa w przypadku kredytu hipotecznego budowlanego.
Jeśli nie ma innej możliwości, po prostu podpisz i spłać od razu, gdy otrzymasz potwierdzenie finansowania.

Napisany przez Gunther
Teraz mam powoli dość, po rozmowie z pracownikiem BHW zarówno wczoraj, jak i dzisiaj, który również wyraźnie zaznaczył, że nowa umowa pożyczki musi zostać podpisana i wysłana, aby móc przydzielić umowę oszczędnościową oraz spłacić dotychczasową pożyczkę wspólnie z nową. Dzisiaj podpisałem i wysłałem nową umowę pożyczki do BHW, a na początku kwietnia przelałam resztę zadłużenia. Pracownik BHW zapewnił mnie, że nową pożyczkę mogę spłacić w dowolnym momencie w całości jako nadpłatę, bez kar umownych ani innych opłat. Dziękuję wszystkim, którzy wesprzeli mnie tutaj wskazówkami i poradami, świetne jest takie forum! Günther

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata