Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: objętość kredytowa

Napisany przez Ryan
Cześć wszystkim,

jestem nowy tutaj (36 lat) i mam nadzieję, że eksperci mi tutaj pomogą.
Niestety, nie znalazłem żadnych konkretnych odpowiedzi w Google.

Pracuję w służbie publicznej, moja posada jest na czas nieokreślony i uważana jest za bardzo bezpieczną. Po odliczeniu wszystkich wydatków pozostaje mi 790 euro z mojej pensji netto.

Chciałbym dowiedzieć się, jaki maksymalny kredyt banki mogłyby mi udzielić. W tym roku planuję modernizację mieszkania wraz z nowym umeblowaniem i zakupem nowego samochodu. Środki chciałbym w kwocie od 15 do 20000 euro rozłożone na 84 miesiące. W zależności od banku, miesięczna rata wynosiłaby około 250-270 euro. Jeśli to nie jest możliwe do zrealizowania, ile maksymalnie mógłbym otrzymać? Tylko szacunkowo.

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez Aipnos
Hej Ryan,

einige Fragen:

modernizacja TWOJEGO mieszkania... Czy masz mieszkanie własnościowe, czy mówisz o wynajmowanym przez Ciebie wynajętym mieszkaniu?

Ponieważ jeśli jesteś właścicielem, możesz szybko znaleźć się w przedziale od 2,19% do 2,70%.

Jeśli nie jesteś właścicielem, a mieszkasz na wynajmowanym, wtedy trafiamy na poziom 4,29% efektywnie i miesięczną ratę w wysokości 206,49 EUR przy 15 000 EUR miesięczna rata (przy 84 miesiącach). W przypadku takich samych warunków dla 20 000 EUR byłaby to 275,32 EUR miesięcznie, jednak odradzałbym to, ponieważ to ponad 10-krotność wynagrodzenia netto, a przy 1500 EUR netto, gdy coś się stanie, będzie bardzo trudno.

Wybrałem bank, który ma warunki niezależne od zdolności kredytowej, co oznacza, że każdy klient otrzymuje te same warunki od banku. (brak warunków zachęcających od 1,99%, ale zależnych od zdolności kredytowej, a ostatecznie klient otrzymuje ofertę w wysokości 5-7%...)

Napisany przez Ryan
Cześć, dziękuję za pierwszą reakcję.

Mieszkam na wynajętym mieszkaniu. Chciałbym po wielu latach przeprowadzić remont i urządzić na nowo kuchnię oraz salon, ponieważ meble są już dosyć stare.

Nie potrzebuję 20000 euro. 15000 euro wystarczyłoby. Oszczędzam także co miesiąc 250 euro, a z dodatkową roczną premią dochodzę do 4000 euro rocznie, na które mogę w dowolnym momencie zasilić.

Jak ocenilibyście moje szanse?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy Twoje Schufa jest w porządku? Ostatecznie to historia Twojej Schufy również decyduje o zatwierdzeniu Twojego wniosku o kredyt ratalny.
I EUR 15.000 to również duża różnica w porównaniu z EUR 25.000
Spróbuj złożyć wniosek o kredyt ratalny na portalu z pełnymi danymi na kwotę EUR 15.000, a nie na 3-5 portalach oferujących kredyty ratalne.

Napisany przez Aipnos
No cóż, nawet na portalu informacyjnym Schufa może być sprawdzana równocześnie 3 razy, jeśli chcą przesłać klientowi 3 oferty od 3 banków!

Napisany przez Kass Finanz
Przy czystych danych pożądane 25 000 € powinny być osiągalne, jeśli porównanie dochodu z odpowiednimi wydatkami wypada pozytywnie. Oprócz kosztów utrzymania, które każdy bank nalicza zgodnie z ustaloną stawką, odliczane są jeszcze koszty ogrzewania oraz ewentualne kolejne raty kredytu. Pozostała kwota powinna pokryć obciążenie ratami zadłużenia z kredytu. W razie potrzeby z dłuższymi okresami spłaty można osiągnąć odpowiednie dostosowanie.

Oczywiście można złożyć zapytanie w każdym banku. Jednak jest to uciążliwe i powoduje liczne zapytania o warunki kredytu lub kredytowe w Biurze Informacji Kredytowej, co może mieć negatywne konsekwencje.

Napisany przez finanzierung

Cześć, najpierw dzięki za pierwszą reakcję.

Mieszkam na wynajmowanym. Po wielu latach chcę odnowić i urządzić na nowo kuchnię oraz salon, ponieważ meble już trochę się zestarzały.

Uważam, że podejście polegające na zadłużeniu się na taką sumę jest błędne.
Lepiej jeszcze 2 lata oszczędzać i płacić ze zgromadzonych oszczędności. W przeciwnym razie zaczynasz teraz zamieniać swoją potencjalną stopę oszczędności (przynosi oprocentowanie, choć nie zbyt duże) na ratę kredytu (kosztuje oprocentowanie).

@finanzierung, nie rozumiem. Autor wątku potrzebuje pożyczki na meble, a Ty sugerujesz mu czekać 2 lata?
Czy chciałbyś mieszkać bez mebli? Na pewno nikt z nas również.

Napisany przez finanzierung
Mieszka nie bez mebli, chciałby nowych..... i na razie nie ma na nie pieniędzy..... Dlatego lepiej trzymać się zasady oszczędzania i zapłacić gotówką później niż spełnić ten życzenie już teraz na kredyt.

Napisany przez Torian
Jestem całkowicie za finansowaniem, sam przez wiele lat mieszkałem w tanich meblach szwedzkich zanim kupiłem coś nowego za gotówkę!

Dlaczego więc obciążać się teraz tak wysokim kredytem?? Jeśli coś się stanie (wypadek itp.) i np. dochód zostanie zastąpiony przez zasiłek chorobowy, spłacanie kredytu w wysokości 15-25 tysięcy euro naprawdę może boleć! A co jeśli potrzebujesz pieniędzy na przeprowadzkę?!

Oczywiście! Meble szwedzkie nie są już tak tanie, co nie?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W kategorii Początkujący znajdziesz tanie i proste produkty.... a w kategorii Doświadczony, droższe, ale również wyższej jakości, obie kategorie moim zdaniem mają dobrą relację jakości do ceny.

Co do mebli ogólnie:
W z reguły w każdym większym mieście jest Dom towarowy społeczny, gdzie można kupić dobrze utrzymane używane meble (czasami są one również dostarczane).

Oczywiście, ja też czasem oddaję rzeczy, które są jeszcze użyteczne.

Napisany przez Ryan
Najpierw przepraszam, że teraz dopiero piszę. Nigdy nie miałem problemów z spłatą żadnych kredytów, moja historia kredytowa jest doskonała, a ja mam dobrą i stabilną pracę. Moje bank nie widzi żadnych przeszkód dla mojego planu, dlatego też podejmujemy tę decyzję w zdrowym rozsądku. Nie chcę czekać co najmniej kolejne 2 lata. Wyposażenie jest bardzo stare i musi teraz odejść. Nie czuję się już swobodnie i jest mi niezręcznie przyjmować gości w takich warunkach. Sofa pokazuje już oznaki zużycia. Wszystko to pochodzi z czasów, gdy nie miałem jeszcze tyle pieniędzy. Dlatego teraz postępujemy w ten sposób. Przecież nie żyję na granicy ubóstwa. Dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi!

Napisany przez JoergKassel
Cześć Ryan,

Wszystko to brzmi bardzo rozsądnie. Twoje bank domowy zna Cię i Twoją sytuację finansową szczególnie dobrze - jeśli tam nie ma żadnych problemów z udzieleniem zielonego światła, to jest to dobry znak.

Jednak warunki oferowane przez banki domowe swoim stałym klientom nie zawsze są najlepsze. Być może sensowne będzie złożenie zapytania o ofertę (bez historii kredytowej!) u innego dostawcy lub pośrednika kredytowego. Wtedy zobaczysz, jakie warunki są możliwe do uzyskania i ewentualnie będziesz mógł lepiej negocjować z Twoim bankiem.

Pozdrawiam serdecznie

Jörg Kassel z Bon-Kredit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata