Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie Signal Iduna - Doświadczenia / Gwarancja Donner und Reuschel

Napisany przez Matbia242
Witajcie,

ja i moja żona zamierzamy kupić istniejącą nieruchomość.

Cena zakupu: 310.000
Koszty dodatkowe zakupu: ~ 30.000€
Łącznie: 340.000

Kapitał własny: 80.000
BRAK poręczenia od członków rodziny (będzie ważne dalej)

Potrzebna finansowanie: 260.000

Otrzymaliśmy ofertę od Interhyp:

1) 50.000 KFW (to nie jest tematem pytania, więc tylko informacyjnie)
3) 210.000 Signal Iduna:
- Okres zapadalności oprocentowania: 20 lat
- Rzeczywista stopa procentowa: 2,72%
- Zwrot dodatkowy (raz w roku)
- Zmiana odsetek między 1 a 5 % moża dokonana dowolną ilość razy

pożyczka zapewnia wszystko, czego oczekujemy pod względem stabilności oprocentowania i elastyczności.

Przy szukaniu w Google znalazłem tylko jeden wątek o temacie Finansowanie hipoteczne przez Signal Iduna - Doświadczenia? (nie mogę jeszcze podać linku). Nic nie zostało wymienione odnośnie moich następujących pytań.

Moje pytania dotyczące pożyczki Signal Iduna:

1) Czy w Signal Iduna jest osobisty doradca?
2) Jak szybko reaguje Signal Iduna, gdy chce się zmienić odsetki. Wiemy, że są ubezpieczenia, gdzie najmniejsze zapytania potrafią trwać miesiącami.
3) Czy dodatkowy zwrot należy wcześniej zgłosić czy po prostu przelać na konto X?
4) Czy po dodatkowym zwrocie / zmianie odsetek otrzymuje się nowe zestawienie z pozostałym saldem do końca okresu zapadalności?

5) Jako dodatkowe porozumienie jest napisane: W ramach finansowania zostanie zawarta umowa poręczenia w Privatbank Donner & Reuschel --> Kto poręczy za kogo? Jak sobie to mam wyobrazić? Jakie są dla mnie tego konsekwencje?

Dziękujemy za waszą / Państwa pomoc

Pozdrowienia

Napisany przez Aipnos
Cześć,

hmm, czy to tylko propozycja, czy już wiążąca zgoda wraz z umowami od Signal Iduna?

Bardzo dużo znajduje się w cenie zakupu/kapitału własnego.. a ponieważ znam osobiście Signal Iduna (pośrednik tutaj czasami oferuje nawet do 100% na 15-20 lat w atrakcyjnych warunkach...) ale 2,72% jest już dosyć wysokie.
W piątek w konstelacji z Signal dostaję o 0,18% niższe oprocentowanie dla głównego finansowania, czyli 2,54%....

Gdzie indziej mogę uzyskać 1,92% na 20 lat wraz z możliwością zmiany harmonogramu spłaty + dodatkowe spłaty + 50 tys. EUR z programu KfW-124
Jeśli chcesz, moglibyśmy zrezygnować z KfW, a całą kwotę 260 000 EUR możemy zabezpieczyć na 20 lat z oprocentowaniem 1,92%... ale OK (w razie zainteresowania proszę o prywatną wiadomość tutaj!)

1) Czy w Signal Iduna jest osobisty opiekun?
- To zespół zajmujący się tylko finansowaniem budowlanym, wystarczy zadzwonić, a zostanie to od razu załatwione
2) Jak szybko reaguje Signal Iduna, gdy chcemy zmienić harmonogram spłaty. Przy ubezpieczeniach najmniejsze zapytania trwają miesiącami.
- To dotyczy ubezpieczenia, jednak nie macie z nim nic wspólnego, ale dotyczy to Signal Iduna Bauspar AG, tutaj wszystko przebiega znacznie szybciej
3) Czy trzeba wcześniej zgłosić dodatkową spłatę, czy po prostu przelać na konto X?
- po prostu przelać
4) Czy po dodatkowej spłacie / zmianie harmonogramu spłaty otrzyma się nowy zestawienie pozostałego salda do końca okresu zabezpieczenia na oprocentowanie?
- nie automatycznie, ale można to w każdym czasie żądać, jeśli się chce

5) Jako dodatkowe porozumienie jest napisane: W ramach finansowania zostanie zawarta gwarancja w prywatnym banku Donner & Reuschel --> Kto ręczy za kogo? Jak mam to zrozumieć? Jakie to ma dla mnie konsekwencje?
- W tej stopie procentowej opłata za gwarancję wynosi 0,20%. Signal to robi, gdy stopa obciążenia przekracza 80%!!!!
Bez znaczenia i bez konsekwencji, jeśli spłaca się kredyt budowlany W PRAWIDŁOWY sposób i na czas.
Dla Signal jest to zabezpieczenie, gdyż udzielają pożyczek przekraczających 80% wartości!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Znam to tylko w taki sposób, że bank ewentualnie wchodzi z gwarancją tylko wtedy, gdy chodzi o finansowanie szczytowe dla innego banku (tutaj Donner und Reuschel). W Państwa przypadku byłoby to 340.000 euro bez kapitału własnego. Jednak z uwagi na Państwa kapitał własny, dziwi mnie, że w ogóle mowa o gwarancji. To kosztuje pieniądze i nie jest konieczne. Na podstawie Państwa danych na pewno istnieje kilku innych partnerów bankowych, którzy mogliby finansować Państwa lepszymi warunkami... Gdzie mieszkacie?

Napisany przez Matbia242
Dziękuję za odpowiedzi Apinosowi i Bankkaufmann.
Wysłałem wam obu wiadomość prywatną.

Napisany przez 6Bankkaufmann
PN dotarł. Warunki sygnału powinny być możliwe do spełnienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata