Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Zaleca się podzielenie umowy oszczędnościowej na budowę. Czy to jest bezpieczne?

Napisany przez deep
Cześć,

dzisiaj zostałem dzwonił przez mojego banku (Volksbank), moja kasa oszczędności mieszkaniowej (Schwäbisch Hall, A-Spezial, 20.000€, 1,5%, aktualny stan 5600€) skontaktowała się z tobą i mam przyjść, żeby porozmawiać o mojej umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Być może trzeba będzie rozważyć podział.

Zaczęły dzwonić we mnie dzwonki alarmowe. Dwa/trzy lata temu dzwoniłem już raz z dokładnie tym samym tematem... Niestety nie pamiętam już, dlaczego wtedy nie zgodziłem się na podział.

W tej chwili nie potrzebuję pieniędzy z umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Czy podział ma sens? Jak to dokładnie wygląda? Czy będzie generowana nowa umowa? Czy mam jakieś korzyści lub same wady, jeśli tak, które?

Mam nadzieję, że mi pomożecie. Nie chcę wejść w rozmowę całkowicie nie wiedząc.

DZIĘKUJĘ.

Re: Zaleca się podzielenie umowy oszczędnościowej na budowę. Czy to jest bezpieczne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy podziale umowy oszczędnościowej budowy zostaje ona podzielona.
W rezultacie powstają zazwyczaj dwa osobne konta oszczędnościowe w wyniku podziału i jednoczesnego rozwiązania umowy. Ale jeśli nie chcesz tego robić? Po prostu nie reaguj.

Napisany przez deep
Jestem bezradny. Szczerze mówiąc, nie wiem nawet, czy tego chcę, czy nie.
Jakie mam z tego korzyści?
Czy korzyści przynoszą tylko bank lub kasa oszczędnościowo-budowlana?

Napisany przez 6Bankkaufmann
No dobrze, płaci się prowizję za zakończenie oszczędzania na cele budowlane. Poprzez rozwiązanie umowy, rozwiązujemy tylko mniejszą umowę oszczędzania na cele budowlane z saldem. Następnie możemy kontynuować oszczędzanie w ramach innej umowy, do której być może co miesiąc wpłacane są środki z odprowadzeń na cele mieszkaniowe.

Napisany przez stma
To jest stary taryf BSK SH, który jest powiązany z tzw. premią lojalnościową. Aktualnie istnieje prawdopodobnie jeszcze brak możliwości jej ubiegania się (zależnie od oceny liczbowej). Jednak poprzez podział kwota ta szybko wzrasta, co umożliwia ubieganie się o premię lojalnościową.

Zalety:
- Zaczyna się już rok oczekiwania do zakończenia okresu lojalnościowego
- Innymi słowy, jeśli wkrótce, nawet jeśli teraz nie jest to jeszcze widoczne, będziesz potrzebować pieniędzy, to saldo wraz z premią lojalnościową może być wypłacone (może to być kilkaset euro).

Wady:
- Jak już wspomniał mój poprzednik, suma kredytu mieszkaniowego wynosi teraz tylko 2 x 10 tys. EUR.
- Kolejnym warunkiem dla premii lojalnościowej jest zrzeczenie się kredytu. W obliczu obecnego poziomu stóp procentowych nie powinno to sprawić trudności. Stopa procentowa kredytu w starym taryfie BSK SH prawdopodobnie wyniesie około 4 %.

Więc po prostu skorzystaj z terminu, posłuchaj, ewentualnie weź ze sobą dokumenty i zapytaj ponownie tutaj. Nie musisz jeszcze podpisywać niczego. Istnieją również doradcy, którzy doradzają swoim klientom dobrze i uczciwie.

Pozdrowienia

Napisany przez deep
Wszystko jasne.
Dzięki wielkie. Posłucham sobie tego w przyszłym tygodniu i podzielę się tutaj moimi doświadczeniami

Pozdrowienia

Napisany przez deep
Cześć,

mam teraz bardziej szczegółowe informacje.

Umowa oszczędnościowo-kredytowa może być podzielona. 2x 10.000€
Wtedy otrzymam już Premię lojalnościową w wysokości 1%. To powinno dać 2,5% dla połowy.
Nie wiem, czy to ma teraz sens. Czy po prostu powinienem pozwolić, aby wszystko działało tak jak dotychczas. W sumie 20.000€.

Napisany przez obelix
Pytanie brzmi, co stanie się z drugą połową (oprocentowaniem)?

Napisany przez deep
Potem zostanie opodatkowane według stawki 1,5%, jak zwykle. Przedtem cała umowa opodatkowania wynosi 1,5%

Więc 10 000€ z 2,5% i 10 000€ z 1,5%

Napisany przez obelix

Jeśli zostanie zorganizowane tak, jak poprzednio, to będzie opodatkowane 1,5%. Wcześniej cała umowa była opodatkowana 1,5%.

Czyli 10.000 € z oprocentowaniem 2,5% i 10.000 € z oprocentowaniem 1,5%.

Moje główne pytanie brzmi, czy druga umowa będzie mogła również skorzystać z premii lojalnościowej później?

Napisany przez deep
Och, dobra myśl. Dzięki za wskazówkę... na pewno muszę zapytać ponownie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata