Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc w finansowaniu budowy

Napisany przez MelixFagath
Hej!

Właśnie zarejestrowałem się tutaj na forum, ponieważ podjęcie decyzji o finansowaniu budowy naprawdę sprawia mi trudność.

Mamy obecnie 2 oferty. Raz od Postbanku, BHW Wohn-Bausparen i od lokalnej Volksbank kombinację trzech pakietów.
Teraz szczegóły...

BHW Wohn-Bausparen: Kwota kredytu 290.000 €
To będzie w całości pokryte tym oszczędzaniem na mieszkanie. Oszczędzanie przez 12 lat po stopę procentową kredytu około 1,3% (ok. 950€ rata), a potem do końca po stopie procentowej 2,35%. Jeśli w czasie oszczędzania nie wpłacimy dodatkowej spłaty, rata wzrośnie potem do 1700€. To jest oczywiście zbyt wysoko. Przy corocznej dodatkowej spłacie w wysokości 2000€ w okresie oszczędzania (12 lat), następna rata spadnie do ok. 1.100 €, co moim zdaniem jest wykonalne. Obliczona czas spłaty byłby (z dodatkową spłatą - tylko w okresie oszczędzania) około 28 lat.

Volksbank: również 290.000 €
Niestety nie mam teraz różnych kwot i stop procentowych w głowie...tylko kredyt Kfw na 50.000€.
1. kredyt bankowy na 20 lat stały (ok. 1,6%)
2. Kfw oczywiście na 10 lat stały (ok. 0,8%)
3. Wohnriestern (cały okres - ok. 1,...%)
Początkowa rata 900€
Nie uwzględniono dodatkowej spłaty. Obliczony czas spłaty 40 lat

Będzie mi miło, jeśli ktoś może mi pomóc w podjęciu decyzji lub wymieni mi zalety i wady. Jeśli potrzebne są dodatkowe/szczegółowe informacje, proszę mi to powiedzieć!!!

Dzięki z góry!

Pozdrowienia

Napisany przez Aipnos
Tja, Pomoc???

jako decyzję musisz podjąć sam/a!

W jaki sposób chcesz podjąć decyzję?
według najniższych kosztów? według najniższej raty? gdzie najszybciej skończysz?

Jak zauważasz, nie da się mieć wszystkiego!
Czyli mała rata = dłuższy okres spłaty!
mniejsze koszty = trzeba płacić więcej miesięcznie, aby zapłacić mniej odsetek!

W przypadku BHW mogę powiedzieć tylko:
Koszty znasz od razu, wiesz ile musisz zapłacić, i ile to kosztuje, można to dokładnie obliczyć do centów!

Bank Ludowy:
tutaj możesz również obliczyć początkowe koszty, ogólnie, jeśli porównasz tylko liczbę: koszty BHW, koszty Banku Ludowego, to BHW wychodzi zwycięsko! Musisz jednak płacić więcej miesięcznie, co obniża odsetki i pozwala szybciej spłacić.
W przypadku Wohnriester jest jeszcze nieznane, a mianowicie konto Riester musi być opodatkowane w wieku emerytalnym, a ponieważ na pewno nie możesz teraz określić swojego obciążenia podatkowego w wieku emerytalnym, dokładne porównanie tutaj niestety nie jest możliwe!
I tylko po to, aby otrzymać korzyści podatkowe/dotacje od państwa, nie trzeba wiązać swojego zabezpieczenia emerytalnego z nieruchomością...

Ponadto, jeśli ktoś coś wyszuka w Google, albo przeczyta inne posty na tym forum, znajdzie także kilka argumentów przeciw Wohnriester.

PS.
W przypadku BHW/DSL lub innych banków, można również poprzez przesunięcie fazy oszczędzania, np. na 13, 14 lub 15 lat fazy oszczędzania, ALBO jednoczesne większe oszczędzanie, np. 1100 EUR zamiast 950 EUR, przyczynić się do tego, że rata będzie taka sama po przyznaniu przez umowę oszczędnościowo-budowlaną!
Więc po prostu dokładnie przeanalizuj oferty, albo zapytaj odwrotnie:
Jak długo muszę spłacać, jeśli co miesiąc płacę stałe 950 EUR?

Dobry doradca będzie mógł szybko to dla Ciebie obliczyć!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy jesteś samozatrudniony czy zatrudniony?
Jaka jest wartość rynkowa nieruchomości?
Aby ocenić to, co napiszesz, warto mieć jeszcze więcej informacji.

Cześć i dzięki za pierwsze odpowiedzi.

No więc kilka dodatkowych informacji.
Oczywiście chcielibyśmy krótki okres kredytowania i bezpieczną stopę procentową. W takim razie oczywiście BHW Bank otrzymałby zlecenie. Nie możemy jednak powiedzieć, jaki będzie okres kredytowania w VB z dodatkowymi spłatami.
Nie jestem samozatrudniony. Koszty budowy + koszty dodatkowe wynoszą około 300 000 € + cena działki. Dzięki wkładowi własnemu i pracy własnej weźmiemy kredyt w wysokości 290 000 €. Wartość rynkowa rzekomo wynosi 305 000 euro.

Podane przeze mnie te dwie opcje, ponieważ przeczytałem poważne recenzje dotyczące Wohnriestern, jak i BHW Bank.
W BHW Bank rzekomo należy trzymać się z dala od umów o oszczędności budowlane, a doradcy finansowi są nieuczciwi. Nasz doradca został polecany przez znajomego. Niemniej jednak nie można oceniać ludzi tylko patrząc im w oczy...
Ponadto obecnie wiele banków próbuje pozbyć się swoich umów oszczędności budowlanych z wysokimi oprocentowaniami odsetek. Czy może się zdarzyć odwrotnie? Mieliśmyby niskie oprocentowanie kredytu. Co jeśli po 12 latach oszczędzania stopy procentowe wzrosną tak bardzo, że bank nie chce wypłacić zgromadzonej kwoty lub przesunie termin wypłaty...???

W przypadku Volksbank mamy problem, że kredyt KfW jest zapisany tylko na 10 lat. Niepewnym czynnikiem jest oczywiście sytuacja dotycząca stóp procentowych za 10 lat.
I oczywiście, jak już zostało napisane w jednej z odpowiedzi, w przypadku Wohn-Riestern musimy opodatkować odsetki i dotacje.

Dziękuję!!

Napisany przez Aipnos
Więc jeśli czujesz się lepiej i nie chcesz brać niczego od BHW, powinieneś zainteresować się ofertą Volksbanku z 12-letnim okresem wiązania oprocentowania oraz zamiast spłaty kredytu - umową oszczędnościową w Schwäbisch Hall...

Robi to samo co BHW, tylko inne nazwy/banki/kasy oszczędnościowe...

Masz tak wiele możliwości do wyboru, które możesz dowolnie łączyć...

Jeśli stopy procentowe wzrosną, to kasy oszczędnościowe dostosują również odsetki do nowych umów, oznacza to, że przy oprocentowaniu kredytu w wysokości 2,35% otrzymasz oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym w wysokości 0,25%...

Jeśli stopy procentowe wzrosną, będą dostępne umowy z oprocentowaniem kredytu w wysokości 3% i oprocentowaniem na rachunku oszczędnościowym w wysokości 0,50%, lub oprocentowaniem w wysokości 4% i oprocentowaniem na rachunku oszczędnościowym w wysokości 1%... to będzie stopniowo dostosowywane do rosnących stóp procentowych...

Napisany przez NaTwoim13

Koszty budowy + koszty dodatkowe wynoszą około 300.000 € + działka. Poprzez wkład własny i pracę własną weźmiemy kredyt w wysokości 290.000 €. Wartość rynkowa ma wynosić 305.000€.

Piszesz to bardzo niejasno.

Koszty budowy + koszty dodatkowe wynoszą około 300.000 euro + działka. Czy działka jest zawarta w kosztach budowy i kosztach dodatkowych, czy dochodzi do tego dodatkowo?

Jeśli wartość rynkowa ma wynosić 305.000 euro, to działka musi być wliczona, prawda?

Co też mnie niepokoi, jeśli w tych 305.000 euro wszystko jest wliczone, to oznacza, że jest również około 5.000 euro kosztów pobocznych związanych z nabyciem, chcą zaciągnąć kredyt w wysokości 290.000 euro, czyli czy praca własna to tylko 10.000 euro? I ile wkładu własnego zamierzają przeznaczyć?

Byłoby lepiej zrozumieć to tak:

Koszty działki / Cena zakupu
Koszty poboczne związane z nabyciem
Koszty budowy
Koszty przyłącza
Koszty okołobudowlane
Tereny zewnętrzne

Podaj tutaj całkowite sumy wraz z DI, następnie wykaz prac własnych i kapitał własny, odlicz to, a następnie można określić potrzebę finansowania, zwłaszcza wartość nieruchomości po ukończeniu, co pozwoli określić wskaźnik obciążenia nieruchomości, a następnie można odzwierciedlić warunki finansowania lub ocenić ich.

Oto dane, na podstawie których przeprowadzono obliczenia...

Czyste koszty budowy (pod klucz): 265.000€
Koszty dodatkowe budowy: 45.000€
Działka: 66.000€

Praca własna: 60.000€
Kapitał własny (częściowa własność działki): 26.000€

Kwota kredytu: 290.000€

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata