Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: VBL i Riester vs. Wohnriester

Napisany przez GWeberJ
Witajcie razem,

Jestem kompletnie zielony w zakresie zabezpieczenia emerytalnego. Mam nadzieję, że tutaj otrzymam kilka dobrych rad.

Dane:

Mężczyzna, kobieta, oboje około 30 lat
+ 1 dziecko (1 rok)
+ planowane kolejne dzieci
Całkowity dochód brutto około 8000 euro.

Oboje zatrudnieni w służbie publicznej (wschód). Dlatego obowiązkowo płacą składki do VBL. Składka pracownicza do VBL jest zwolniona z podatku na wschodzie. Aby otrzymać dofinansowanie Riester, trzeba dobrowolnie opodatkować się. W zamian otrzymuje się dofinansowanie.

Zanim urodziło się nasze dziecko, zrezygnowałem z Riester. Przy stawce podatkowej granicznej około 30% porównałem niższe wsparcie.

Z dzieckiem i niższym dochodem mojej żony skala podatkowa jest teraz niższa, więc przez Riester otrzymalibyśmy dodatkowe 300 euro rocznie.

Pierwsze pytania: Czy dofinansowanie Riester zaczyna być stopniowo interesujące? I czy mogłem w jakiś sposób odliczyć składki do VBL od opodatkowania, tak aby w praktyce nie płacić od nich podatków?

Następna sprawa: Wkrótce budowa domu może być interesująca. O ile zrozumiałem, pan Riester może uczestniczyć w płatnościach ratalnych w ramach Wohnriester. Przy przejściu na emeryturę będzie trzeba zapłacić podatki od jakiejś fikcyjnej sumy, aby być równoprawnym z osobami, które wpłaciły do umów Riester z opodatkowanych dochodów.

Dlatego drugie pytanie: Kiedy Wohnriester jest sensowny?

Dziękuję serdecznie!

Napisany przez brainy
Obecnie zastanawianie się nad Wohnriester przy obecnym poziomie stóp procentowych nie ma sensu.

Gdy oprocentowanie było o 2% wyższe, rozważano Wohnriester, jeśli miało się co najmniej 3 dzieci.

Klasyczna emerytura Riester jest obciążona składkami na ubezpieczenie zdrowotne (pełna składka bez udziału pracodawcy!). Nadal na to masz ochotę?

Celem oszczędzania nr 1 powinien być Dom opłacony w 100% możliwości finansowych.

W trakcie okresu zerowych stóp procentowych zawieranie jakiegokolwiek ubezpieczenia wydaje mi się nierozsądne.

Napisany przez Matthew Pryor
Klasyczna emerytura Riester jest objęta obowiązkowymi składkami zdrowotnymi przy wypłacie (pełna składka bez udziału pracodawcy!).

Nawet jeśli może cię to przerastać, powinieneś przeznaczyć chociaż 5 minut na podstawowe badania. W przeciwnym razie unikniesz kłopotliwej sytuacji, że emerytury Riester nie podlegają składkom na ubezpieczenie zdrowotne w fazie wypłaty, chyba że Riester jest prowadzony przez bAv.

Napisany przez brainy
Wypłaty z emerytur Riester przekazywane w ramach emerytury firmowej są w pełni objęte ubezpieczeniem zdrowotnym i opieką pielęgniarską, o ile ubezpieczony jest ubezpieczony na mocy prawa (§ 248 Kodeksu Ubezpieczeń Społecznych). Ostatnie dotyczy również ubezpieczeń pracowników sektora publicznego w Kasie Ubezpieczeń Federalnych i Krajowych (VBL).
Źródło: https://de.wikipedia.org/wiki/Riester-Rente

Napisany przez obelix
To potwierdza poprzedniego pisarza Matthew Pryor. I dobrze.

Napisany przez brainy
ÖD często narzeka na VBL.

Napisany przez uwehaensch

Przemyślenie kwestii Wohnriester przy obecnych stopach procentowych to strata czasu.

Kiedy stopy procentowe były o 2% wyższe, można było rozważyć Wohnriester, jeśli miało się co najmniej 3 dzieci.

To statement, podobnie jak reszta Twojego wpisu, świadczy o uogólnieniu (pod hasłem: stolik z alkoholem) i braku wystarczającej wiedzy.

O jakich stopach procentowych w ogóle mówisz? I bez względu na to, które masz na myśli, skoro Wohnriester obejmuje znacznie więcej niż tylko produkty oszczędnościowe typu Bausparvertrag, Twoje ogólne stwierdzenie bez dalszych wyjaśnień jest absolutnie bez sensu.

Cytat od brainy

Klasyczna emerytura Riester podlega składkom na ubezpieczenie zdrowotne przy wypłacie (pełna składka, bez udziału pracodawcy!). Nadal na nią masz ochotę?

Zostało to już wielokrotnie docenione i poprawione!

Cytat od brainy

W czasie fazy zerowych stóp procentowych zawieranie jakichkolwiek umów ubezpieczenia, uważam za

Jeszcze raz, Wohnriester to nie to samo co ubezpieczenie.

Napisany przez Konrad4

Cześć wszystkim,

jestem kompletnie zielony w kwestii emerytur. Mam nadzieję, że tu otrzymam kilka dobrych wskazówek.

Dane:

Mężczyzna, kobieta, oboje około 30 lat
+ 1 dziecko (1 rok)
+ planowane kolejne dzieci
Dochód brutto razem około 8000 euro.

Oboje zatrudnieni w służbie publicznej (wschód). Dlatego przymusowo płacą składki do VBL. Składka pracownicza na VBL na Wschodzie jest zwolniona z podatku. Aby otrzymać dofinansowanie w ramach programu Riester, trzeba dobrowolnie się opodatkować. W zamian otrzymuje się dofinansowanie.

Zanim urodziło się nasze dziecko, zrezygnowałem z Riester. Porównałem niższą kwotę dofinansowania w stosunku do stawki podatku granicznego wynoszącej około 30 procent.

Z dzieckiem i niższym dochodem mojej żony stawka podatku teraz jest niższa, więc w ramach Riester można otrzymać dodatkowo 300 euro rocznie.

Pierwsze pytania: Czy dofinansowanie Riester staje się teraz stopniowo interesujące? A czy istniał sposób, aby odliczyć składki VBL od opodatkowania, tak aby ostatecznie nie płacić od nich podatku?

Kolejna sprawa: Wkrótce może być interesujące budowanie domu. Jak zrozumiałem, pan Riester może uczestniczyć w spłatach rat w formie Riester mieszkaniowego. Przy przejściu na emeryturę trzeba będzie zapłacić podatek od pewnej fikcyjnej kwoty, aby być równorzędny z ludźmi, którzy płacili składki do Riestera ze zwolnienia podatkowego.

Dlatego drugie pytanie: Kiedy Riester mieszkaniowy ma sens?

Serdeczne dzięki!

Kiedy jest się młodą rodziną, dopiero rozpoczynającą własne zabezpieczenie emerytalne, trzeba mieć zawsze wszystko pod kontrolą. Mówiąc wprost, to, co się teraz zrobi źle, może się odbić do emerytury. Polecam skonsultować się z doradcą emerytalnym (Deutsche Rentenversicherung), który zna również system służby publicznej. Koszty konsultacji u doświadczonego starszego ubezpieczyciela są niewielkie w porównaniu do ewentualnej szkody wynikającej z błędnej ochrony. Ja, jako mieszkaniec zachodnich Niemiec bez Riester, z VBL-Klassik i VBL-extraspędziłem swoją emeryturę, nie chciałem karmić jeszcze ubezpieczycieli przez Riester. Na początku lat dziewięćdziesiątych zachodnie firmy ubezpieczeniowe zasypały Nowe Landy, wystarczy zapytać się, czy takie polisy były opłacalne dla kolegów. Ale zapytaj ostrożnie, bo mogą się odwrócić i gorzko zapłakać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata