Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zakaz wstępu dla klientów banku internetowego w Kasie Sparkasse Vulkaneifel.

Napisany przez Vadder
Jakiś czas temu przeniosłem moje dane bankowe z Kreissparkasse Vulkaneifel do banku bezpośredniego, ale nadal korzystam z bankomatów Sparkasse za pomocą kart banku bezpośredniego. Teraz przewodniczący rady nadzorczej Sparkasse, starosta Heinz-Peter Thiel, osobiście zakazał mi korzystania z bankomatów Sparkasse w ramach zaopatrzenia w gotówkę we wszystkich placówkach Kreissparkasse Vulkaneifel na 5 lat. Kreissparkasse to najmniejsza kasa oszczędnościowa w Nadrenii-Palatynacie, która właśnie wybudowała nowy budynek za ponad 12 milionów euro w Daun. Czy Sparkasse w ogóle może wprowadzić zakaz wstępu do budynku?

Re: Zakaz wstępu dla klientów banku internetowego w Kasie Sparkasse Vulkaneifel.

Napisany przez Suxxess
Myślę, że tutaj niewiele można zrobić...

Czy w Waszej okolicy jest gazeta lokalna?
Możesz zapytać, czy inni klienci są dotknięci tym problemem i czy można przeprowadzić ankietę, aby rozwiązać problem.

Pewnie macie także bank oszczędnościowy, prawda?
Ale jak już wspomniałem, nie mogę ci w tym pomóc.

Napisany przez Cici
Ponieważ bank ma prawo do wykonywania prawa własności, raczej może to zrobić. Może warto zapytać prawnika, co o tym sądzi. Czy bank udzielił zrozumiałego uzasadnienia? Jeśli nie, warto poprosić o pisemne wyjaśnienie.

Napisany przez brainy
Zakaz wstępu zamiast blokady automatu?

Kuriozalne do bezradności.

Prasa w takich regionach zazwyczaj jest skorumpowana. U nas gazeta nie pisałaby nic o Spk ani Voba.

Dobrze zorganizowany szturm internetowy wywrze skutek.

Napisany przez Suxxess
Hust...to mogłoby być oczernianie i może prowadzić do pozwu o odszkodowanie.
Radziłbym sobie darować...
Ewentualnie można złożyć skargę do Związku Banków? Sprawdź opcję skargi - Związek Banków.
Alternatywnie można powiadomić bank internetowy, zazwyczaj mają własny dział prawny i mogą to na pewno załatwić w sposób bardziej efektywny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Vadder
Oto link:
Wyrok sądowy: Sparkasse musi zakończyć blokadę przy bankomacie - DIE WELT

Napisany przez obelix
Interesuje mnie napisanie przewodniczącego rady nadzorczej jako dowód.Nie do końca wierzę w tę historię. Zakaz wstępu do domu tylko ze względu na obcą konto bankowe i korzystanie z bankomatów Sparkasse???

Napisany przez florianmeier

Hust...to byłaby szkodliwa dla reputacji i może prowadzić do pozwu o odszkodowanie.
Powinieneś tego unikać...

Szkodzenie reputacji wymaga nieprawdy.

Dlatego prosimy o udowodnienie, w przeciwnym razie ...

Napisany przez Vadder
Tekst przewodniczącego rady nadzorczej, starosty Landrat Heinz-Peter Thiel, brzmi:
- Zakaz wstępu do wszystkich lokali banku Kreissparkasse Vulkaneifel

Z dniem 10 kwietnia 2015 roku na okres 5 lat nakładamy na Państwa zakaz wstępu do wszystkich naszych lokali bankowych (siedziby głównej oraz wszystkich oddziałów/filii). Jeśli stwierdzimy, że nielegalnie weszliście Państwo na teren naszych lokali bankowych pomimo zakazu, bez dalszego uprzedzenia złożymy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa naruszenia nietykalności lokalu zgodnie z § 123 Kodeksu Karnego.

Napisany przez Vadder
Dzisiaj opublikowałem ten tekst

Napisany przez Suxxess
Czy wszystkie bankomaty znajdują się w banku lub na obszarze bankowym? Czyli czy faktycznie zabroniono Ci korzystania z bankomatów w praktyce? Czy istnieją bankomaty zainstalowane na przykład na budynkach lub w centrach handlowych, z których można korzystać, nie wchodząc do pomieszczeń bankowych?

I trzymam się tego, że należy powstrzymać się przed wywoływaniem burzy hejtu.
Nadal jest różnica między na przykład obiektywnym relacjonowaniem wydarzeń w gazecie a próbą wywołania sztucznej burzy hejtu w celu maksymalnego szkodzenia wizerunkowi...

Osobiście zadałbym teraz pytanie o uzasadnienie zakazu wstępu i odwołałbym się do powołanego wyroku przeciw pracownikowi banku. I jednocześnie skontaktowałbym się z moim bankiem online, ustalając termin i koniec.
Najczęściej prawda leży po środku. Być może istnieje inna przyczyna zakazu wstępu.

Napisany przez obelix

Ja osobiście zapytałbym teraz o uzasadnienie zakazu wstępu do domu...

koniecznie.

Cytat od Suxxess

Zazwyczaj są dwie strony medalu. Może istnieje inny powód dla tego zakazu wstępu.

dlatego moje zapytanie, bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć/wyobrazić.

Napisany przez Blue
Najpierw należy spróbować wyjaśnić całą sytuację poprzez osobistą rozmowę i uzyskać, najlepiej na piśmie, uzasadnienie zakazu wstępu do domu. Jeśli to nie przyniesie rezultatów, zawsze pozostaje wiele możliwości: skonsultowanie się z prawnikiem, solidaryzacja się z innymi poszkodowanymi oraz zwrócenie uwagi lokalnych gazet i rozgłośni radiowych (co u nas w takich przypadkach jest skuteczne). Jeśli wszystko to zawiedzie, to niestety koniec, i będziesz musiał się poddać tej, moim zdaniem bardzo wątpliwej, decyzji.

Napisany przez 2Escorpio
Nie potrzebuje adwokata... Prawo do dysponowania miejscem nie jest uzależnione od żadnych powodów... Można więc odmówić dostępu każdemu i całkowicie bezpodstawnie.

Nie jest się także zobowiązanym uzasadniać tego w całości.

Nigdy jednak nie słyszałem, żeby decyzja ta została podjęta jedynie z powodu korzystania z automatów.

Napisany przez Daukind

Nie potrzebuje adwokata... Prawo własności nie jest uzależnione od żadnych powodów... Można więc odmówić dostępu każdemu, zupełnie bez powodu.

To nieprawda. Załóż sobie bank i napisz na drzwiach zakaz wstępu dla kobiet/Żydów/Muzułmanów/lub kogo tam chcesz. W tym kontekście należy również zwrócić uwagę na problematykę ochroniarzy/dyskotek.

Napisany przez 2Escorpio

To nieprawda. Proponuję założyć bank i napisać na drzwiach zakaz wstępu dla kobiet/Żydów/Muzułmanów/itd. W tym kontekście warto także wspomnieć o problemie z ochroniarzami w dyskotekach.

W takim razie sformułuję to inaczej... Można wykluczyć z zakazu wstępu każdego indywidualnie bez żadnego konkretnego powodu.

Oczywiście, nie można wykluczać określonych grup... Niektóre z wymienionych przez ciebie mogą być uregulowane... jednak w tym przypadku nie ma takich przepisów... Oznacza to, że trzeba by iść z pozewem do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości... To zajmie dużo czasu i jeszcze więcej pieniędzy... Ogólnie rzecz biorąc, niewiele to przyniesie.

Napisany przez Daukind

W takim razie sformułuję to inaczej... Można wydać zakaz wstępu każdej osobie indywidualnie zupełnie bez uzasadnienia.

Nadal nieprawda...

Zakaz wstępu może być zasadniczo wydany przez uprawnioną osobę dowolnie i nie jest uzależniony od jakiegoś zachowania wadliwego.[1] Ważnym wyjątkiem są pomieszczenia handlowe, które są otwarte dla ogółu publiczności. W tych przypadkach arbitralne wykluczenie poszczególnych osób nie jest możliwe.

Źródło: Wikipedia

Napisany przez 2Escorpio
Tak... ale czy TO jest dowolne, może i powinno być wyjaśnione tylko przez BGH! (Chyba że akceptuje się wyroki mniejszych sądów)

Więc zostaje przy starym... Bez BGH nie zrobimy tu postępu, oprócz na zasadzie kurtuazji i życzliwości.

Napisany przez NinjaGree
Sparkassen mają misję publiczną. Nie sądzę, że mogą Ci odmówić dostępu bez ważnego powodu.

Zobacz >>Ustawę o Sparkassen z Nadrenii-Palatynatu

Napisany przez omega87

Nie potrzebny jest adwokat... Prawo do dyspozycji domem nie jest związane z żadnymi powodami... Można więc komuś całkowicie bezpodstawnie odmówić dostępu.

jak to jest ogólnie sprawdzane? Zawsze się zastanawiam na przykład jak jest z zakazem wchodzenia dla młodzieży z powodu kradzieży. Sklepy przecież nie mają programu rozpoznawania twarzy, który nagle daje alarm, gdy ktoś z zakazem wchodzi do sklepu. Czy dostaje się po prostu więcej problemów, jeśli ktoś zostanie w budynku w sposób losowy? Bo nie przestrzega zakazu wchodzenia.

Zawsze mnie to ciekawiło ^^

Napisany przez Suxxess
Jeśli złamiesz zakaz wstępu do domu, dopuścisz się naruszenia miru domowego i możesz spodziewać się zawiadomienia. Jak prawdopodobne byłoby niezauważenie w banku z monitoringiem kamerowym? Bank w końcu widzi też transakcje w swoim systemie. Postępowanie wbrew zakazowi wstępu byłoby głupie. Ale próbować tego w banku byłoby naprawdę głupie. (Bank mógłby jedynie zdecydować, że wysiłek się nie opłaca, ale ja bym na to nie liczył) Skarż się na organy, które podałem i zaakceptuj to, czego na razie nie możesz zmienić. Podejrzewam, że bank internetowy da do zrozumienia innemu bankowi, czego się spodziewać... wystarczy tylko trochę cierpliwości. Transakcje handlowe jednak nie korzystają z rozpoznawania twarzy. Detektyw/domowy / Pracownik

Napisany przez 2Escorpio

jak to ogólnie jest sprawdzane? Zawsze zastanawiam się na przykład nad zakazem wstępu dla młodzieży z powodu kradzieży. Sklepy nie mają przecież oprogramowania do rozpoznawania twarzy, które nagle alarmowałoby, gdy ktoś z zakazem wchodzi do sklepu. Czy dostaje się po prostu więcej kłopotów, gdy zostanie się poparadnie przyłapanym w budynku? Ponieważ nie przestrzegało się zakazu wstępu.

Zawsze się nad tym zastanawiałam ^^

Jak już Suxxess napisał, kamery, pracownicy i detektyw sklepowy. Często zdjęcia (zrobione przez kamery) są również wewnętrznie wywieszane przez osoby.

Jestem całkiem pewna, że jeśli było się nieznanym w sklepie i po dwóch latach wraca się tam, to już nikt tego nie zauważy. Jeśli jednak miało się osobistą relację z pracownikami (np. w banku), to nawet po 2 latach można to zauważyć.

Napisany przez Gonzales
Jeśli ktoś wyszuka informacje o staroście, dowiaduje się, że to właśnie on wjechał swoim grubym służbowym samochodem na strefę dla pieszych w Gerolstein i nielegalnie zaparkował. Czy takiemu człowiekowi można jeszcze więcej przypisać?
Tato, czy złożyłeś pozew przeciwko zakazowi wstępu do domu? Jaka jest sytuacja?

Napisany przez HolgerS
To naprawdę kuriozalna sprawa. Być może przeoczyłem, ale jaki był dokładny powód, dla którego otrzymałeś zakaz wstępu do domu? Czy ktoś ci go podał? Jeśli nie, czy już poprosiłeś o uzasadnienie?

Serdecznie radziłbym skontaktować się z lokalnymi mediami. Temat ten był już poruszany w inny sposób. W najgorszym przypadku odmówią, ale warto spróbować.

Napisany przez Gonzales
Starosta wydaje się być zabawnym typem. Na zdjęciach zawsze się śmieje, często trzymając szklankę, co sugeruje spożycie alkoholu. Na jednym z festynów trzyma dwie czapki w rękach. Jego spojrzenie wydaje się być zmętnione. Interesująca jest jego strona internetowa. Do czasu jego wyboru była całkiem użyteczna, ale po wyborze zdaje się, że zupełnie mu na niej nie zależy. Teraz zasiada na tronie królewskim, musiał długo na to czekać, a lud musi teraz mu być posłuszny. Wielu ludzi pochodzących z normalnych warunków reaguje tak, gdy kariera im sprzyja. Jego strona internetowa zdradza, że w poprzednim życiu był policjantem. Istnieje psychologiczne powiązanie między królem a policjantem. Policjant ma broń, a król nie potrzebuje już broni, ma władzę. Jaques Berndorf, słynny autor kryminałów, mieszka w tym rejonie. Rejon ten liczy zaledwie 50 000 mieszkańców z tendencją malejącą, więc nie jest nawet małą przedmiejską wioską Kolonii ani Düsseldorfu. Dużo lasów i pól, krowy, zające i inne zwierzęta, ale mało ludzi, a jeśli któremuś z rolników coś nie pasuje, nie ma czasu na dyskusje - albo odetnie mu się prąd i wodę, albo już nie dostanie pieniędzy z bankomatu. Wymaga się podstawowego posłuszeństwa. Krytyka króla jest tępiona. Tak mogło się wydarzyć. Po przeczytaniu wszystkiego, co znalazłem w internecie, wierzę ojcze. Biedna demokracjo, gdzie jest państwo prawa, nawet policjanci mają buty z podniesioną cholewką. Jaques Berndorf!! Tutaj jest wystarczająco materiału na nowy kryminał. Wystarczy, filozoficzna krew przestała mi płynąć, muszę znowu zająć się zwykłymi sprawami, moja córka się obudziła po południowym drzemce. Ojcu idź do sądu i informuj nas.

Napisany przez obelix

..., muszę znowu zająć się ziemskimi sprawami, ...

bardzo godne pochwały; dwa dotychczasowe wpisy wystarczą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata