Re: Pobierz informacje dot. ubezpieczenia od wypadków - co należy wziąć pod uwagę
Napisany przez sunny-ww -
- pt mar 27, 2015 8:01 am
Dzień dobry Forum,
Mam następujące pytanie.
Ja (63 lata) nabawiłem się uszkodzenia kolana w wyniku upadku, które nie zagoi się w pełni i konieczne będzie wszczepienie całkowitej protezy kolana.
Przebieg zdarzeń był następujący:
2015-01: Upadek
2015-02: Zgłoszenie upadku do ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków (Württembergische (partnerka polisy ubezpieczeniowej) + DEVK (kosztuje 2,50€ miesięcznie, tak to funkcjonuje))
2015-01 - 2015-03: kolejne badania lekarskie i ostateczna decyzja o operacji
2015-06: Planowana operacja z następującymi 4-5 tygodniami opieki szpitalnej pooperacyjnej
Zakres ubezpieczenia moich polis od nieszczęśliwych wypadków jest następujący:
DEVK:
Suma podstawowa: 25.000 €
Całkowita niezdolność do pracy: 125.000 €
Dzienny zasiłek szpitalny: 25€
Württembergische - premium:
Suma podstawowa: 100.000 €
Całkowita niezdolność do pracy: 300.000 €
Dzienny zasiłek szpitalny: 30€ lub podwójna stawka do 200. dnia
Rentowa suma za wypadek: 1.000€
Jestem świadom, że otrzymam zasiłek szpitalny na pewno na czas pobytu w szpitalu - co powinno być chyba oczywiste - ale czy opieka szpitalna pooperacyjna również podlega zasiłkowi szpitalnemu?
Niejasne dla mnie jest pytanie, czy za nowe kolano otrzymam także coś z sumy za niezdolność do pracy i na co muszę zwrócić uwagę w tej sprawie?
Niejasne jest także, czy obliczenia dla kolana dotyczą sumy podstawowej czy całkowitej niezdolności do pracy.
Czy mogę zakładać, że ubezpieczyciel będzie postępował uczciwie ze mną czy będzie próbował całkowicie zaoszczędzić sumę za niezdolność do pracy?
Czy warto już teraz udać się do prawnika (mam ubezpieczenie ochrony prawnej)?
Jasne jest, że po wszczepieniu protezy kolana nie będę już tak sprawny jak wcześniej i moja jakość życia będzie znacząco ograniczona.
Będę wdzięczny za pomoc w powyższej kwestii!
Pozdrowienia
Sunny-WW
Mam następujące pytanie.
Ja (63 lata) nabawiłem się uszkodzenia kolana w wyniku upadku, które nie zagoi się w pełni i konieczne będzie wszczepienie całkowitej protezy kolana.
Przebieg zdarzeń był następujący:
2015-01: Upadek
2015-02: Zgłoszenie upadku do ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków (Württembergische (partnerka polisy ubezpieczeniowej) + DEVK (kosztuje 2,50€ miesięcznie, tak to funkcjonuje))
2015-01 - 2015-03: kolejne badania lekarskie i ostateczna decyzja o operacji
2015-06: Planowana operacja z następującymi 4-5 tygodniami opieki szpitalnej pooperacyjnej
Zakres ubezpieczenia moich polis od nieszczęśliwych wypadków jest następujący:
DEVK:
Suma podstawowa: 25.000 €
Całkowita niezdolność do pracy: 125.000 €
Dzienny zasiłek szpitalny: 25€
Württembergische - premium:
Suma podstawowa: 100.000 €
Całkowita niezdolność do pracy: 300.000 €
Dzienny zasiłek szpitalny: 30€ lub podwójna stawka do 200. dnia
Rentowa suma za wypadek: 1.000€
Jestem świadom, że otrzymam zasiłek szpitalny na pewno na czas pobytu w szpitalu - co powinno być chyba oczywiste - ale czy opieka szpitalna pooperacyjna również podlega zasiłkowi szpitalnemu?
Niejasne dla mnie jest pytanie, czy za nowe kolano otrzymam także coś z sumy za niezdolność do pracy i na co muszę zwrócić uwagę w tej sprawie?
Niejasne jest także, czy obliczenia dla kolana dotyczą sumy podstawowej czy całkowitej niezdolności do pracy.
Czy mogę zakładać, że ubezpieczyciel będzie postępował uczciwie ze mną czy będzie próbował całkowicie zaoszczędzić sumę za niezdolność do pracy?
Czy warto już teraz udać się do prawnika (mam ubezpieczenie ochrony prawnej)?
Jasne jest, że po wszczepieniu protezy kolana nie będę już tak sprawny jak wcześniej i moja jakość życia będzie znacząco ograniczona.
Będę wdzięczny za pomoc w powyższej kwestii!
Pozdrowienia
Sunny-WW