Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy można też umorzyć straty walutowe?

Napisany przez fibo82
Witajcie

Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie? Możliwe jest obniżenie strat związanych z akcjami, czyli gdy kupię 10 sztuk akcji po 20 euro, a następnie ich wartość spadnie do 15 euro i kupię kolejne 5 sztuk, mój nowy kurs wejścia wyniesie 18,33 euro. Jakiś czas temu zakupiłem fundusz rynku pieniężnego w AUD. W międzyczasie moja krajowa waluta umocniła się o około 20%, a AUD osłabił się. Kupiłem fundusz przy kursie AUD/CHF 0,85, a obecnie wynosi on 0,74. Jeśli teraz dokupię kolejne 16 sztuk, czy kurs wejścia w walucie także się obniży? Moje własne obliczenia wskazują, że wyniósłby on wtedy 0,82. Czy to jest poprawne? Czekam na każdą odpowiedź i pozdrawiam z serdecznymi pozdrowieniami ze Szwajcarii. fibo82

Napisany przez Suxxess
Kalkulacja kobiety mleczarnej. Zapominasz, że wtedy nie sprzedajesz 10 akcji, lecz 15.

10 x 5 € strata = 50 € strata
15 x 3,33 € strata = 50 € strata

Bez względu na liczbę dodatkowych zakupionych i sprzedanych akcji po tym samym kursie, zostajesz z tą samą 50 € stratą.

Napisany przez Daukind
To nie jest prosta kalkulacja, lecz efekt średniorocznego kursu walutowego. I tak, to również działa przy wymianie walut.

Napisany przez Suxxess
W takim przypadku proszę o wyjaśnienie, czy może on zminimalizować swoją stratę o 50 € poprzez dokupienie?

Załóżmy, że kupuję 1 milion akcji po 15 € każda, a następnie dokupuję 10 akcji za 20 €. Następnie sprzedaję wszystko z zyskiem 15 €.
Strata nadal wynosi 50 €... nawet jeśli średnia cena zakupu wynosiłaby na przykład 15,01 €.

Napisany przez Daukind
To wszystko ma sens tylko wówczas, gdy regularnie dokupuje się akcje/fundusze/waluty/... W ten sposób obniża się cenę nabycia. Oczywiście zawsze przy założeniu, że kurs znów wzrośnie.

Poszukaj w Google pojęcia Cost Average Effect.

Napisany przez Suxxess
Oczywiście zawsze pod warunkiem, że kurs ponownie wzrośnie.

To jest sedno sprawy, nadal pozostaje 50 € straty związanej z tymi akcjami.
Jeśli kupię 10 akcji po 20 € i sprzedam je za 15 €, to będę miał tam stratę 50 €.
Jeśli następnie kupię 10 akcji po 10 € i sprzedam je za 15 €, to będę miał tam zysk 50 €, co ostatecznie pozwoli mi wyjść na zero. (Mimo to, z pierwszej transakcji związanej z akcjami początkowo poniosło się stratę 50 €.)

Napisany przez fibo82
Cześć wszystkim,

Wiadomo, że nigdy nie uda mi się odzyskać straty... Obniżanie kursów jest również bardzo ryzykowne... ale w takim przypadku efekt średniej wartości gotówkowej jest również możliwy przy walutach. Dzięki wszystkim za odpowiedź... pozdrawiam

Napisany przez MC Muffin
Zawsze można obniżyć cenę, jednak im większa inwestycja, tym większe ryzyko w przypadku pomyłki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata