Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest przeniesienie kredytu hipotecznego?

Napisany przez buschir
Dobry wieczór,

moje pytanie dotyczy problemu mojej szwagierki.

Ona i jej mąż chcą iść własnymi ścieżkami i rozwiązać finansowanie domu.

Dom został wybudowany w 2006 roku na działce moich teściów obok ich domu, więc z dawnej bliźniaczej kamienicy stał się domem szeregowym z 3 częściami. Działka moich teściów została podzielona, a 11/20 należy teraz do mojej szwagierki i mojego szwagra, jako wkładu własnego.

Oryginalna suma kredytu wynosiła 145 000 euro i była spłacana z oprocentowaniem 1%. Umowa była na nazwisko mojego szwagra.

Moją szwagierkę obecnie interesuje przeniesienie bieżącej umowy kredytowej na jej nazwisko. Okres obowiązywania oprocentowania kończy się w 2016 roku.

Moją szwagierkę jednakże jej tylko dochody w wysokości 1200 euro netto, a powierzchnia domu wynosi około 120 m2.

Czy przeniesienie umowy na jej nazwisko jest możliwe z takimi dochodami, czy mogą wystąpić problemy?

Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zarówno bank stosuje bardzo prostą nową kontrolę budżetową z analizą dochodów i wydatków. W zależności od wysokości wydatków może się jednak zdarzyć, że uwolnienie innych stron od odpowiedzialności za dług nie będzie możliwe.

Napisany przez Kass Finanz
Przy podanej wysokości finansowania i dochodzie netto będzie bardzo trudno uzyskać refinansowanie domu. Poza kosztami utrzymania, opłaty dodatkowe za Dom są naliczane na podstawie metrów kwadratowych. Porównanie dochodów z odpowiadającymi wydatkami raczej wypadnie negatywnie.

Napisany przez NaTwoim13
Bank zazwyczaj nie zgodzi się na wymianę dobrej zabezpieczenia na gorsze. Dlaczego miałaby to zrobić.

Napisany przez buschir
Po dzisiejszym kontakcie bankowym otrzymała ona negatywną odpowiedź.
Brakuje jej 180 euro.
Teraz zastanawiam się nad załączeniem mojego teścia, ponieważ ich działka jest częściowo dołączona.

Jednakże bank wydaje się już w początkowej rozmowie odrzucił poręczenie, chcą drugiego współkredytobiorcę.
Mój teść będzie miał 70 lat w tym roku. Czy bank może mieć problem z powodu wieku?

Moi teściowie nie wiedzą jeszcze o zamierzeniach odnośnie separacji. Moja szwagierka chciała poczekać, aż sprawa bankowa zostanie załatwiona.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jak długo jeszcze trwa ustalenie oprocentowania?
Jeśli obecny bank odmówi, być może inny partner bankowy będzie gotowy do przeprowadzenia korzystnej refinansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata