Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Agio vs. Rendyskonto

Napisany przez arj
Cześć,

Jestem tu nowy. Miałem dyskusję na temat opłaty Agio i Disagio, ale niestety nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Zasadnicze znaczenie obu premii/marż jest mi jasne, ale pozostaje kilka niejasności:

Czy istnieją przypadki, w których mogę wybierać, czy chcę mieć do czynienia z Agio czy Disagio, czy też obiekt finansowy narzuca jedno lub drugie? (Na przykład Agio tylko w przypadku funduszy inwestycyjnych, a Disagio tylko w przypadku kredytów?) Wikipedia mówi: Oba prowadzą do zmniejszenia zysku w trakcie okresu inwestycji, czy to dla emitenta (Disagio), czy dla inwestora (Agio) (Wikipedia > Disagio > Sekcja papierów wartościowych i sortów, zdanie 2). Nie rozumiem, jak Disagio u emitenta może prowadzić do straty („zmniejszenia zysku”). Emitent przecież zatrzymuje procent wartości nominalnej, np. 100 euro kredytu z 5% Disagio -> Wypłata 95 euro dla kredytobiorcy.

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na te pytania?

Dziękuję

Napisany przez brainy
Spróbuję:

1) W przypadku zwykłych kredytów nie spotkałem się jeszcze z agio. W przypadku produktów inwestycyjnych dystrybutor otrzymuje często agio jako prowizję pośrednictwa. Disagio przy kredytach KfW często również trafia do pośredniczącego banku. Ale chyba zrozumiałeś to.

2) Poruszamy się tutaj w świecie obligacji. Obligacja rządowa ma określony stały oprocentowanie i jest emitowana na dłuższy okres. Aby dopasować stopę zwrotu do rynkowej stopy procentowej, obligacja ta jest emitowana z agio lub disagio. Rząd otrzymuje przy sprzedaży tylko pożyczkę w wysokości 95% zamiast 100. Dlatego disagio = strata.

Napisany przez arj
Dziękuję za odpowiedź.

Czyli dysagio to zniżka, która opisuje początkową utratę wartości (praktycznie opłatę) dla kredytobiorcy przy kredycie?

W przykładzie powyżej, czy rząd federalny musi zwrócić 100 po wykupie obligacji (+ odsetki)?

Napisany przez brainy
Dzisiaj często kryją się za nimi opłaty. To jest (dzisiaj) agio.

Wcześniej ... nawet przyszłość była lepsza.

Tak, wypłata w kwocie 95, zawsze zwrot 100. Odsetki zgodnie z kupnem, w razie potrzeby obliczane z dokładnością do dnia (odsetki proporcjonalne).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata