Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie są warunki ramowe dla domu?

Napisany przez Haushabenwoller
Cześć drogie forum,

nie jestem w stanie zliczyć ile już kalkulatorów finansowych, prywatnych opinii itp. sprawdziłem i każdy mówi coś innego. Mam nadzieję, że tutaj znajdę kogoś, kto wie, o czym mówi, i mówi to bez ogródek.

Oto sytuacja:

Aktualnie moja żona (31 lat) i ja (31 lat) mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu z 2-letnim dzieckiem. Moi rodzice (oboje po 50+) mieszkają w tym samym budynku także na wynajętych warunkach.

Ponieważ ten Dom teraz ma zostać sprzedany i ciągle mamy ludzi w mieszkaniu, którzy je oglądają, prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości będziemy zmuszeni się przeprowadzić. (To Dom z trzema mieszkaniami, który ma być sprzedany z powodu potrzeb rodzinnych).

Sam obiekt nie wchodzi w grę dla nas, ponieważ mamy bardzo ciężkich sąsiadów, a Dom stoi bardzo blisko ruchliwej ulicy. Dlatego wpadliśmy na pomysł z zakupem domu.

Oto warunki ramowe:

Dochód żony obecnie = 700,00 € netto, z powodu urlopu rodzicielskiego
Mój dochód = 2400,00 € netto
Łączny dochód moich rodziców = 2800,00 € netto
Obecnie płacimy miesięcznie po 660,00 € czynszu za mieszkanie (razem 1320,00 €)
Z tą ceną żyjemy obecnie bardzo dobrze i finansowo nie musimy się zbytnio ograniczać.

Teraz znaleźliśmy nieruchomość, która nam bardzo odpowiada - cena 220.000 €, jednak wymaga gruntownego remontu, według profesjonalnej opinii trzeba tu przewidzieć około 60.000 € (bardzo liberalnie).

Planowaliśmy kredyt w wysokości 300.000 €, który bank nam zatwierdził z oprocentowaniem 2,5% na 20 lat i spłatą 1200,00 € miesięcznie.

Jednak pojawiło się pytanie (niestety nie byliśmy na tyle mądrzy, aby zapytać w banku - jak już wspomniałem, jesteśmy zupełnymi amatorami) jak długo będziemy spłacać nasz Dom? Oczywiście fajnie byłoby, gdybyśmy spłacili go do emerytury. Czy jest to w ogóle realistyczne? Ile przybliżonych kosztów dodatkowych trzeba uwzględnić?

Bardzo ucieszyłbym się z ogólnego burzy mózgów.

Pozdrowienia

PS: Obecny kapitał własny około 15.000 €

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, drodzy mieszkańcy domu,

Z obciążeniem w wysokości 1200 euro pewnie masz na myśli całkowite obciążenie, czyli odsetki i spłatę kapitału, czy może to jest część kapitału do spłacenia, która musi zostać dodana do odsetków? Dopiero wtedy można określić czas spłaty kapitału. Jednak mogę już teraz powiedzieć, że nawet przy całkowitym obciążeniu w wysokości 1200 euro, mając 31 lat, spłacisz nieruchomość na emeryturze, ponieważ część kapitału do spłaty wynosi wtedy 2,3% przy stopie odsetkowej 2,5%, co odpowiada kalkulacyjnemu całkowitemu czasowi spłaty wynoszącemu prawie 30 lat!

Uważam, że proponowana przez nich stopa procentowa w wysokości 2,5% jest zdecydowanie za wysoka.

Planują samodzielnie przyczynić się do modernizacji i remontów?

Jeśli cena zakupu wynosi 220.000 euro, a ty planujesz wydać 60.000 euro na remonty i modernizacje, dlaczego musisz finansować 300.000 euro, skoro posiadasz 15.000 euro kapitału własnego?

Cześć noelmaxim,

bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź.
Pani powiedziała nam, że mamy łączne obciążenie w wysokości 1280 € (zaokrągliłam trochę wcześniej), więc zakładam, że chodzi o odsetki i spłatę.

Jeśli chodzi o same materiały, koszty wynosiłyby około 30.000 - 35.000 €
Prace, których nie możemy wykonać (2 łazienki do remontu), zlecalibyśmy znajomemu prowadzącemu własną działalność, który zrobiłby to dla nas korzystając z okazji, oceniając koszt na około 6000,00 € za obie łazienki.
Tapetowanie i malowanie nie są moją dziedziną, więc również zleciłabym to - początkowo oszacowano koszt na 8.000€.
Cała instalacja elektryczna będzie wykonywana osobiście!
Konieczne będzie zainstalowanie nowego kotła olejowego, ponieważ obecny pochodzi z 1988 roku i zgodnie z przepisami jest już przestarzały. Kosztowałoby to około 10.000 €

Przyjęliśmy kwotę 300.000 €, ponieważ często mówiono nam, że lepiej jest od razu sfinansować zapas niż później go dopłacać.

PS: Ciocia z banku obliczyła dla nas limit 300.000 € - żadne długi nie są obecnie obecne.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

jeśli całość jest dobrze zaplanowana, to może się udać.
Kiedy mówię o zaplanowaniu, mam na myśli następujące punkty:

1. Remont generalny
Przed zakupem uzyskaj wiążące oferty dla poszczególnych branż. Moim zdaniem remont generalny i 60 tys. EUR są prawie za tanie, ale nie znam warunków panujących na miejscu. Niestety, zazwyczaj pojawiają się nowe ustalenia stopniowo w trakcie budowy.....

2. Rodzice
Piszesz, że masz 50+, czyli wkrótce nadchodzi emerytura, ile zostanie Ci wtedy z 2 800 EUR netto? Co zrobisz, jeśli rodzice odejdą?

Odnośnie ogrzewania:

Czy kiedykolwiek myślałeś o pelletach? Są dostępne dotacje......
My korzystamy z pelletów i na ogrzewanie 260 mkw. nieocieplonej budowy z 1955 roku wydajemy około 2 800 EUR rocznie. Z izolacją dałoby się to jeszcze obniżyć.

Napisany przez NaTwoim13
Limit można ustawić wyżej, jeśli bank ma to określić lub ustalić. Mimo wszystko uważam, że całkowita wielkość finansowania jest zdrowa i dostosowana, ale ostatecznie to Państwo decydują, ponieważ znają lepiej swój standard życia.

Czy mają zamiar ściągnąć rodziców do tego domu? Czy to budynek dwurodzinny?

Z jakiej regionu pochodzą i która bank złożył im ofertę?

Przy obciążeniu, które teraz podają jako wyższe o 80 euro, udział spłaty kapitału jest jeszcze wyższy, razem około 2,62%, co kalkulacyjnie odpowiada okresowi spłaty 27 lat.

Dzień dobry Panie Mueller,

oczywiście masz rację w punkcie kalkulacji. Mieliśmy w domu dwóch wykwalifikowanych mistrzów, którzy obaj potwierdzili to samo.

Co do tematu rodziców:
Faktem jest - jeśli ci dwaj odeszliby, chcielibyśmy wynająć tę część dalej. (Po remoncie byłoby dostępne 2 oddzielne wejścia).

Co do tematu ogrzewania:
Rozważaliśmy także montaż kotła na pelety, ale sami (nie będąc fachowcami) stwierdziliśmy, że w pomieszczeniu kotłowni prawdopodobnie nie mamy miejsca na składowanie palet.

Napisany przez NaTwoim13
@Herrmueller

Co, jeśli rodzice już nie żyją? Czy finansowanie w tej konstelacji jest ustawione na rodziców? Posiadacze domów mają razem 3,100 euro, w tym jest również zasiłek rodzinny.

1) Albo oni łączą się z domem - co muszę założyć na podstawie opisów, ponieważ rodzice na pewno będą chcieli stamtąd wyjść (dlaczego w takim razie została podana wysokość netto rodziców) i płacą czynsz, który zostanie zapłacony przez inną osobę, jeśli zdarzy się coś rodzicom, ponieważ Dom jest dwurodzinny.
2) Po urlopie rodzicielskim możliwe jest wyższe dochody.
3) Stopa spłaty kredytu zostaje zmniejszona.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz przyszła odpowiedź, ale zgadza się z moim podejrzeniem. Wynajem dwurodzinnego domu.

Mogę tylko zachęcić Cię do kontynuowania tego planu, przynajmniej w myślach. Robisz wszystko dobrze!!

Cześć Noelmaxim,

niesamowite, że się w tym wszystkim odnajdujesz.
Jesteśmy całkowicie zadowoleni z budżetu w wysokości 300 000 €. Nie chcemy już nic więcej, aby sprawa była dla nas przewidywalna i w przyszłości nadal finansowo dostępna. Jednakże jestem bardzo zaskoczony, że uważasz, iż prawdopodobnie dostaniemy więcej.
Nasze konto bieżące jest w Targobank, dlatego też zwróciliśmy się do niej. Jednakże Targobank wydaje się nie udzielać kredytów, a jedynie pośredniczyć. Ofertę złożyła nam firma Allianz.
Stopa procentowa została podana na 10 lat w wysokości 1,6% - dopiero gdy powiedzieliśmy, że chcielibyśmy ją zabezpieczyć na dłużej, wzrosła do 2,5%.
Jesteśmy z regionu: Rheinisch Bergischer Kreis (mała wioska) około 15 km od Leverkusen.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
[cytat=Haushabenwoller">
Aktualnie pobieramy miesięczne opłaty w wysokości 660,00 € / Warm (czyli łącznie 1320,00 €)
[/cytat]
To brzmiało tak, jakby rodzice również byli uwzględnieni, ponieważ ich czynsz został również wliczony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata