Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co muszę zrobić? WHEN fundusz)

Napisany przez hitman7766
Cześć,

jestem nowym użytkownikiem forum i od razu mam pytanie odnośnie konkretnego funduszu, który znalazłem w ostatnim wydaniu Finanztest. Zadzwoniłem do mojego banku i zapytałem, czy mogę kupić ten fundusz za pośrednictwem regularnego planu oszczędnościowego.

Według informacji od bankiera nie jest to możliwe.

To bardzo mnie zdziwiło, ponieważ w wydaniu Finanztest jest napisane, że jest on notowany na niemieckich giełdach i można go kupić poprzez plan oszczędnościowy.

Chodzi o iShares Core MSCI World Ucits ETF Wkn: a0rpwh

Czy bank nie chce po prostu prowadzić interesów z tym funduszem, ponieważ nie ma prowizji, czy dlatego mówi mi, że to nie działa? Powiedział, że mogę go kupić tylko na giełdzie, ale wtedy musiałbym za każdym razem ponosić koszty transakcji.

Czy ktoś może mi pomóc, jak mogę zakupić ten fundusz za pomocą planu oszczędnościowego? Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Moja rada dla Ciebie: wybierz łatwy w obsłudze podatek od Lyxor i znajdź niedrogiego maklera to znaczy brak opłaty manipulacyjnej 0% opłata za prowadzenie konta około 0€/r niskie koszty bieżące funduszy w okolicach 0%

Okej, dzięki za wskazówkę. Rozumiem, że przez Steuereinfach rozumiesz automatyczne pobieranie podatku przez banki, prawda?

Jeśli teraz zapytam swojego bankiera (mam konto inwestycyjne w Postbank), czy to powinno zadziałać, czy powinienem założyć osobne konto specjalnie do tego celu? A jeśli tak, to czy masz jakieś sugestie?

Napisany przez EasyD
Z mojego punktu widzenia istnieją dwa różne systemy:

1. Można skorzystać z indywidualnej i szczegółowej porady dotyczącej inwestycji i wtedy również zapłacić prowizję za doradztwo oraz opłatę za prowadzenie rachunku.

2. Tak jak w Państwa przypadku, hitmanie, zajmują się Państwo wyłącznie samodzielnie swoimi inwestycjami i mogą również, jak sugeruje titan, skorzystać z banku depozytowego, gdzie nie nalicza się prowizji ani opłat za prowadzenie rachunku.

A czy w przypadku takiej instytucji jak INGdiba wszystko działa bez zakłóceń?
Dla mnie oznaczałoby to, że mogę tam określić, że chcę skorzystać z planu oszczędnościowego lub miesięcznej sumy X, aby nabyć udziały w tym funduszu?

Napisany przez 2titan1981
to można sprawdzić z wyprzedzeniem, która firma depozytowa pozwala systematycznie oszczędzać na ten fundusz bezpłatnie

I jak? Po prostu zadzwoń, czy trzeba o coś konkretnego zapytać?

Napisany przez domrepp

Dziękuję za wskazówkę. Zakładam, że przez „Steuereinfach” rozumiesz, że podatek jest pobierany automatycznie przez banki, tak?

Przez „steuereinfach” prawdopodobnie ma na myśli, że wybrałeś zagraniczny fundusz, który rozlicza się podatkowo w sposób bardziej skomplikowany! Fundusz Lyxor wypłaca zyski, co ułatwia sprawę podatkową!

Czy istnieje możliwość bezpłatnego oszczędzania na funduszu poprzez plan oszczędzania, dowiesz się na stronach internetowych dostawców (comdirect, DAB-Bank, ing-Diba, ...) - Informacje bezpośrednio na stronach w dziale dotyczącym planu oszczędzania w ETF-ach, przejrzyj opis usług i cennik...!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata