Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwa jest pożyczka na zastępstwo?

Napisany przez picotto
W grudniu 2008 roku podpisałem umowę pożyczki w Dsl-Bank. W styczniu 2010 roku doszło do pełnej wypłaty.

Według informacji od Dsl-Bank, można zawrzeć umowę dotyczącą kredytu forwardowego na 5 lat z wyprzedzeniem.

Posiadamy blokadę oprocentowania na 20 lat. Czy mogę odwołać się do zapisów BGB dotyczących 10-letniego związania i zawrzeć umowę dotyczącą kredytu forwardowego na styczeń 2020 roku? Czy bank zgodzi się na coś takiego, czy też konieczne będzie najpierw zerwanie umowy kredytowej na styczeń 2020 roku, a następnie zawarcie nowego finansowania?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@picotto, co byś powiedział na sprawdzenie, czy Bank DSL nie wydał fałszywego oświadczenia o odstąpieniu od umowy?
Teraz możesz refinansować korzystnie z oprocentowaniem!

Napisany przez picotto
To jest inny temat. Trochę niżej otworzyłem ten temat. Krótko mówiąc: Nie będę go już dalej analizować.

Napisany przez Hanomag

Mamy umowę na 20 lat ze stałą stopą procentową. Czy mogę odwołać się do wiążącej 10-letniej umowy zgodnie z BGB i zawrzeć już teraz zobowiązanie z terminem zapadalności na styczeń 2020? Czy bank zgodziłby się na coś takiego, czy trzeba najpierw anulować zobowiązanie na styczeń 2020, a następnie podpisać nową umowę finansową?

Ponieważ możesz zrezygnować z umowy po 10 i pół roku, bank może na to pójść. W końcu otrzymuje dobre oprocentowanie z forwardów. Jeśli chcesz zabezpieczyć tę stopę procentową, powinieneś skontaktować się z bankiem w tej sprawie.

Napisany przez picotto
To było moje pytanie, czy muszę zaakceptować moje 20-letnie zobowiązanie odsetkowe, czy też mogę zaakceptować tutaj 10-letnie ustawowe zobowiązanie i już teraz zabezpieczyć sobie kredyt forwardowy.

W takim razie zadzwonię do Dsl-Bank. Zobaczymy, jaki oprocentowanie mogą mi zaoferować...

Proszę napisz tutaj również, jak zareagował Bank DSL.

Napisany przez Hanomag

To było moje pytanie, czy muszę zaakceptować moje 20-letnie zobowiązanie odsetkowe, czy też mogę skorzystać z ustawowego zobowiązania na 10 lat i już teraz zabezpieczyć sobie kredyt mieszkaniowy z opcją forwardowej.

Powiedziałbym, że to kwestia negocjacji. Na pewno powinieneś jasno określić, że w każdym razie po 10 i pół roku możesz wyjść z umowy i zrzec się prawa do odstąpienia. Ponieważ w razie zrzeczenia się prawa do odstąpienia nadal musisz płacić wysokie, ustalone odsetki przez kolejne 3,5 roku, bank powinien zrzec się dodatkowych opłat za opcję forward.

Zalecam spisanie moich życzeń (raczej żądań) na piśmie i przesłanie ich faksem. To ma większe znaczenie.

Napisany przez picotto
Dotychczas zakładałem, że po pełnej wypłacie kwoty kredytu minęło 10 lat. Gdzie mówi się o 10 i pół lata?

Napisany przez 3eugh

... Ponieważ w przypadku zrzeczenia się odstąpienia nadal przez 3 1/2 roku będziesz płacił ustalone, prawdopodobnie wysokie odsetki, bank w zamian zrzeka się dodatkowych opłat z tytułu kredytu indeksowanego. ...

W przepisie BGB § 489.

Dobra idea!

@picotto
Zgodnie z art. 489 BGB, po pełnej spłacie pożyczki, do okresu jej trwania należy doliczyć 10 lat i wypowiedzieć umowę pożyczki z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia.
W ten sposób sumują się 10,5 roku.

Napisany przez NaTwoim13
To jest naprawdę proste, 10 lat po spłacie pełnej kwoty z okresem wypowiedzenia wynoszącym pół roku. Znajdziesz to w Kodeksie Cywilnym, w paragrafie 489.

Zgodnie z tym, najwcześniejsza spłata może mieć miejsce w lipcu 2020 roku. Co z kolei oznacza, że Forwarddarlehen mogą być rozważane najwcześniej w lipcu 2015 roku, ponieważ maksymalny okres wstrzymania to 60 miesięcy.

Obecnie najlepszy dostawca - daleko za nim jest reszta - ma do zaoferowania stopę procentową w wysokości nominalnie 2,07% efektywnie 2,09% na 15 lat po wypłacie. Na 10 lat byłoby tylko o 0,1% tańsze.

LSL Bank oferuje 15-letni okres stały w wysokości nominalnie 2,88% dla 75% kwoty, a 10-letni okres stały w wysokości 2,73%.

Najlepszy dostawca oferuje zatem nominalnie 1,97% na 10 lat, a 2,07% na 15 lat.

Napisany przez picotto
Oznacza to, że planujesz się informować u innych dostawców w sprawie przekształcenia kredytu od lipca 2020 roku i ewentualnie już go podpisać, a u banku Dsl normalnie złożyć wypowiedzenie po 10 latach?

Celem jest jednak negocjowanie z bankiem Dsl tak dobrych warunków dla kredytu przyszłościowego, że konkurencja nie będzie mogła z nimi rywalizować, z myślą o zrezygnowaniu z korzystania z błędnej informacji o odstąpieniu i jej konsekwencji.

Napisany przez NaTwoim13
To nie przyniesie nic, absolutnie nic. Nawet pozew nie zdoła wprowadzić Deutsche Bank na manowce, dlaczego też - istnieje ważna umowa, a jej nieważność musiałaby zostać potwierdzona na drodze sądowej. W każdym razie ten środek nacisku nie będzie podstawą do negocjacji lepszych warunków, wręcz przeciwnie, ujawnisz się dla banku jako klient, który jest niewygodny i nie przestrzega umowy.

Warunki zostały już przez Pana/Panią ustalone, i nie zostaną poprawione poprzez naciski ani nieprzyjemne argumenty. Dla banku umowa to umowa.

Tak, w innym banku obecnie otrzyma Pan/Pani zdecydowanie o 0,5% lepsze warunki.

Napisany przez 3eugh
Dla wielu osób odwołanie jest zrozumiale trudne. Niemniej jednak istnieją banki, z którymi można negocjować. Istnieje również wiele informacji na ten temat dostępnych gdzie indziej.

Napisany przez NaTwoim13
Ale na pewno nie z DSL Bank.

W ogóle co miałoby być negocjowane? I dlaczego?

Napisany przez Hanomag

Co powinno w ogóle być negocjowane?

Jak już zostało opisane powyżej. Warunki kredytu z zabezpieczeniem terminowym.

Cytat autora noelmaxim

I dlaczego?

To także zostało opisane. Picotto zdecydowanie wychodzi przedwcześnie z umowy zgodnie z § 489 BGB i chce już teraz zagwarantować zabezpieczenie przed przyszłymi oprocentowaniami z uwagi na obecnie korzystne warunki.

Napisany przez NaTwoim13
To, czego klient chce, już wiem, moje pytanie odnosiło się do motywacji DSL Banku, aby zająć się życzeniem klienta.

Napisany przez picotto
Pytanie brzmi, kiedy i czy należy zawrzeć umowę dotyczącą kredytu z opcją forward. Według kalkulatorów, między 37 a 60 miesiącami nie ma różnicy w oprocentowaniu. Dopiero od 36 miesięcy staje się to korzystne.

Obecnie płacimy 4,2%, a możliwe byłoby 2,15%. Bez dopłaty za opcję forward wynosiłoby to 1,6%.

Zamierzam obserwować rynek i poczekać na moment, gdy stopy procentowe znowu wzrosną.

Nie byłoby źle posiadać kryształową kulę...

anonimowy użytkownik:
Sądzę, że ważniejsze jest teraz dla Ciebie ustalenie, czy musisz w ogóle zawierać kredyt refinansujący przed terminem. Pojawienie się tycowyślić, że owa lewica obecnie zrobi wszystko, co w jej mocy, aby utrzymać się w kręgu władzy.
Popularność ma swoje przypadłości, więc korzystaj z niej, póki to możliwe.

Napisany przez picotto
No cóż, co to znaczy musieć. Ale zamiast zabezpieczać teraz po 4,2%, uważam, że zabezpieczenie teraz po 2,15% jest całkiem niezłe. Nie potrafię sobie wyobrazić, że za 5 lat stopy procentowe będą jeszcze niższe. Dlatego czułbym się komfortowo mając już teraz pewność.

Czy myślisz, że za 5 lat stopy procentowe będą niższe niż dzisiaj?
Naprawdę?

Napisany przez picotto
Wyraźnie napisałem na górze, że TEGO nie wierzę...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata