Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące wypowiedzenia umowy ubezpieczenia na życie

Napisany przez goom
Cześć,
Mam pewne pytanie. W dniu 01.12.2003 roku podpisałem polisę na życie z kapitałem. Chcę ją teraz wypowiedzieć (znam dostępne alternatywy). Aby pozostała zwolniona z podatku, musi minąć 12 lat. Jeśli wypowiedziałbym ją na przykład na dzień 01.12.2015, czy wypowiedzenie to byłoby zwolnione z podatku? Czy dopiero od 2016 roku?

Napisany przez EasyD
Jeśli spełnione są wszystkie inne warunki konieczne do zwolnienia podatkowego, to data 01.12.15 byłaby odpowiednia.

Napisany przez kreis96

Cześć,
Mam pytanie. W dniu 01.12.2003 roku podpisałem polisę na życie. Chciałbym teraz ją wypowiedzieć (znam alternatywy). Aby pozostała wolna od podatku, musi minąć 12 lat. Jeśli wypowiedziałbym ją na 01.12.2015, czy byłaby wolna od podatku? A może dopiero w 2016 roku?

Cześć
można to zrobić także inaczej. Czy rozważyłeś już możliwość sprawdzenia informacji dotyczącej odstąpienia? Jeśli informacja o odstąpieniu jest błędna lub jej w ogóle nie ma, istnieje możliwość zwrotu, czyli zwrotu opłat wraz z odsetkami. Mam polisę na życie z 2004 roku i postanowiłem ją sprawdzić.

Napisany przez Hanomag

Cześć
istnieje również inna możliwość. Czy kiedykolwiek pomyślałeś o sprawdzeniu pouczenia o prawie odstąpienia od umowy? Jeśli pouczenie o prawie odstąpienia od umowy zawiera błąd lub w ogóle go nie ma, istnieje możliwość rozwiązania umowy, czyli zwrotu wpłaconych składek wraz z ich oprocentowaniem. Mam ubezpieczenie na życie z 2004 roku i zamierzam sprawdzić to pouczenie.

Sprawdzenie tego ma sens tylko wtedy, gdy wartość wykupu jest niższa niż uzyskany zwrot. Wówczas należałoby również rozważyć kwestię podatkową. Ponieważ świadczenia z ubezpieczenia na życie zawartego przed 2005 rokiem są z reguły zwolnione z podatku po 12 latach. W trakcie trwania tego ubezpieczenia osoby z określonych grup mogą odliczać składki od podatku.

Czy podatki muszą być dodatkowo zapłacone w przypadku odstąpienia od umowy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata