Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bardzo pilne, być może ktoś może pomóc, finansowanie domu jednorodzinnego WHEN EFH)

Napisany przez Pech86
Cześć wszystkim,

Specjalnie zarejestrowałam się tutaj, mając nadzieję, że ktoś mi pomoże. Wszystko zaczęło się około 6 tygodni temu, gdy znaleźliśmy uroczy Dom jednorodzinny i zaczęliśmy szukać finansowania. Ponieważ mój brat był bardzo zadowolony z pracy dsl Bank 2 lata temu, skontaktowałem się z baufi24, gdzie skontaktował się ze mną doradca z firmy o nazwie ad rem. Dom miał być finansowany tylko przez mojego męża, ponieważ niestety mam negatywny wpis w schufa (100 euro). Przeliczyliśmy wszystko i wszystko pasowało. Wszystko zostało zebrane, wysłane itp. Otrzymaliśmy ofertę, podpisaliśmy ją, a potem zaczęły się problemy. Przez 1,5 tygodnia nie słyszałam ani słowa od mojego tak wspaniałego doradcy! Zadzwoniłam samodzielnie do dsl Bank, ponieważ nie mogłam się skontaktować z moim doradcą. Okazało się, że był on chory. Bank powiedział mi, że nie otrzymali jeszcze żadnych dokumentów, byłam w szoku, czekałam 3 tygodnie na darmo. Wkurzyłam się i napisałam maila do mojego doradcy, który nie potrafił tego wytłumaczyć. Obiecał jednak, że po raz pierwszy prześle to e-mailem, a potem jeszcze raz ekspresowo. Tak też zrobił. Minęły 5 dni, w zeszły piątek, mój doradca zadzwonił i powiedział, że dsl Bank uznał, że Dom nie jest wystarczająco wart, podobno. Gdybym miała jeszcze 9000 euro, wszystko by się udało. Spróbowałam wszystkiego i udało nam się je zdobyć. Byliśmy bardzo szczęśliwi, teraz to był tylko formalizm. Nowa umowa podpisana ponownie ekspresowo, aby przed Wielkanocą otrzymać oficjalne potwierdzenie. W czwartek zadzwonił i powiedział, przepraszam, dsl Bank nagle nie chce już finansować. Byłam załamana, w piątek mówił jeszcze o 9000 euro i było wszystko jasne, doradca finansowy pogmatwał się w wymówkach, że decyzja zapada w trybie 4 oczu i jeden wcześniej powiedział tak, a teraz drugi mówi nie. Byłam tak zła, dzwoniłam wczoraj do dsl Bank i dopytywałam. Pani była bardzo miła i powiedziała, że nie widzi w komputerze odmowy. Byłam kompletnie zdezorientowana, a ona podjęła się spróbowania coś ustalić, chociaż to nie było jej zadanie. 15 minut później zadzwoniła i powiedziała, że rozmawiała z odpowiednim kierownikiem działu i nie ma ani odmowy ani zgody, jakoby jeszcze nic nie było ukończone, itp. Teraz stoimy tutaj, mieszkanie wypowiedziane, termin z notariuszem za tydzień i nie wiemy, co dalej. Myślę, że wszystko zawinął ten doradca finansowy. To wszystko trochę pokrótce i na pewno pełno błędów ortograficznych, jest jeszcze wiele do opowiedzenia, może ktoś tu mi pomoże, nie mamy już czasu, jestem na granicy załamania nerwowego :(

Re: Bardzo pilne, być może ktoś może pomóc, finansowanie domu jednorodzinnego WHEN EFH)

Napisany przez MeinerEiner
Podchodzenie do jednego instytutu to zdecydowanie niewłaściwa droga. To najdroższa umowa, jaką zawiera się w życiu. Należy wybrać najlepszą ofertę, która niekoniecznie musi być tej samej banku, którą wybrał brat w przeszłości.

Termin u notariusza można przesunąć... Miałem prawie taką sytuację podczas mojego finansowania, ponieważ regionalny dyrektor musiał jeszcze na to spojrzeć (ponieważ jestem na urlopie rodzicielskim) i osoba obsługująca w banku nie uwzględniła tego czasu. W ostatniej chwili wszystko się udało, ale jeśli nie, miałem już zaplanowany alternatywny termin tydzień później.

Zrób następujące kroki:

Sprawdź u trzech dużych pośredników. Moim zdaniem są to:
Münchner Interhyp
Dr. Klein
DTW Immobilienfinanzierung

To jest całkowicie solidne. Pośrednik jest opłacany przez bank. Oni znajdą dla Ciebie najkorzystniejsze oferty. Czasami otrzymałem tam lepsze oprocentowanie niż bezpośrednio w banku.

Czas trwania procesu kredytowania wynosi zazwyczaj tydzień roboczy. Jeśli nie starcza czasu, najwyższy czas zapytać notariusza, czy termin można przesunąć.

Osobiście nie podpisywałbym umowy bez uprzednio zabezpieczonego finansowania.

Jeśli chcesz, możesz napisać nam, ile kosztuje ta nieruchomość, ile masz własnych środków i ile zarabiacie. Ogólnie rzecz biorąc, o podstawowe dane.

Napisany przez Pech86
Problem polega na braku czasu. Sprzedawca czeka już od 6 tygodni. Napisalem już do Interhyp. Sprawa nie dotyczy dsl Bank, ale rzeczywiście zależy od doradcy. Cena domu to 108 000 euro. Nie mamy tak dużego wkładu własnego, tylko 7000 euro. Koszt remontu to około 5000 euro. W rezultacie finansowanie wynosiłoby 106 000 euro. Mój mąż jest dekarzem i zarabia około 2000-2200 euro netto, z czego zima traci 1-2 miesiące 200 euro mniej. Mamy 2 dzieci, na które otrzymujemy dodatkowo zasiłek. Moje zarobki wynoszą od 500 do 800 euro, ale na razie nie będą brane pod uwagę z powodu zakończonego wpisu w rejestrze dłużników.

Napisany przez MeinerEiner
Co mnie po prostu zastanawia, to jak można się skupić na jednym instytucie. Miałem też zapytanie do banku, które zostało odrzucone. Ponieważ przebywam na urlopie rodzicielskim. „Nie finansujemy zasiłkami zastępczymi”, odpowiedział bardzo młody pracownik. To, że mam zapłacić dopiero po powrocie do pracy, go nie interesowało. Nie zawsze zależy to tylko od instytutu, ale czasem także od pracownika, który ma subiektywną ocenę, bo w moim przypadku nie miał dzieci i uważał, że urlop rodzicielski jest równoważny z bezrobociem. To było jedyne zapytanie wstępne, które zostało odrzucone....... Zrobiłem około 30 takich zapytań....

Wiec przy zakupie domu trzeba:

Zapłacić notariuszowi i opłaty urzędowe. Około 2%
Podatek od nabycia nieruchomości około 5%, ale różni się w zależności od landu
ewentualnie prowizję dla pośrednika.....

W idealnej sytuacji takie wydatki można sfinansować z kapitału własnego. Jeśli go nie ma, to taka finansowanie jest możliwe, ale drogie.

2000 euro + 364 euro = 2364 euro

Na utrzymanie dla 4 osób, minimalnie, myślę 1400 euro. Około 300 euro na koszty domu. Na pewno zostaje ponad 600 euro na udźwig finansowy. Przy niskich stopach procentowych i niskiej cenie domu, wydaje się realne bez podawania Twojego dochodu. Choć nie jestem pewien, czy oba dochody z wpisem do Rejestru Dłużników nie byłyby sensowniejsze. W tym lepiej może doradzić pośrednik niż bank....

Czasowo nie mogę Ci pomóc, ale pośrednik zazwyczaj może powiedzieć Ci też o czasie przetwarzania. Ja osobiście podpisalbym tylko z potwierdzeniem finansowania. Wtedy sprzedający poczeka kolejne 2 tygodnie. Nie robiłbym tego pochopnie. Gdybyście podpisali umowę, a bank nie udzielił Wam kredytu, to będzie dużo kosztować. Jeśli sprzedający się nie zgodzi, to poszukacie następnego interesującego obiektu.

W spokoju tkwi siła.

Moje doświadczenie jest takie, że im większa kwota do sfinansowania w stosunku do ceny zakupu lub ceny obiektu, tym bardziej interesujące są oszczędności. Im więcej kapitału własnego, tym mniej opłacalne są oszczędności. Ale uważaj na dyskont u oszczędności. Przynajmniej OSPA nadal oferuje opcje, gdzie za wypłatę otrzymujesz tylko 99% kwoty. Gdy weźmiesz 100 000 euro, otrzymasz tylko 99 000 euro..... „Ukryte” oprocentowanie lub ukryte opłaty manipulacyjne.

Czy obiekt obejrzał inspektor budowlany? Na pewno zrobiłbym coś takiego. O.K. Twój mąż jest dekarzem. Jestem inżynierem budownictwa i mimo to skorzystałem z doświadczonego inspektora budowlanego. Jeśli bank DSL odrzuca to z powodu wyższej kwoty do sfinansowania, niż cena obiektu, to bym się zastanowił.

Nasz inspektor brał 100 euro za godzinę. To 200 euro za 2 obiekty, które obejrzeliśmy. To nawet nie 0,1% ceny zakupu.
W zasadzie uratował nas od kompletnego niewypału przy pierwszym obiekcie. (mokra piwnica, co zostało ukryte)

Pozdrowienia Jan

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego finansowanie nie mogłoby być zorganizowane w ten sposób:

EUR 108.000 na zakup zostaje sfinansowane

EUR 5.000 na remont zostaje sfinansowane

EUR 7.000 kapitału własnego na koszty dodatkowe związane z zakupem

Suma kredytu wynosi wtedy EUR 113.000?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Teraz stojąc tutaj, z wypowiedzianym mieszkaniem, terminem u notariusza w przyszłym tygodniu i nie wiedząc, co dalej robić.

Cześć,

oczywiście błąd polega na wypowiedzeniu mieszkania przed finalizacją umowy. Czy wiecie, że nawet po podpisaniu umowy zakupu nie można od razu się przeprowadzić?

Cała procedura może potrwać dodatkowo luźne 4-6 tygodni. My podpisaliśmy umowę kupna 07.02. i mogliśmy pierwszy raz wejść do domu jako właściciele dopiero 01.04.

Napisany przez NaTwoim13
@all

Powoli to jednak wymknęło się spod kontroli i za każdym razem jest to Bank DSL. Już naprawdę nie mogę w to już uwierzyć, obsługa w Banku DSL jest tak prosta i klarowna, trzeba po prostu umieć z nią się obchodzić i otwarcie oraz rzeczowo komunikować się z klientem.

Mądre rady lub pytania dlaczego tylko do jednego banku też nie pomagają, zwłaszcza że Pech86 nie poszedł do banku, ale do Baufi24, a oni są tacy sami jak Interhyp czy Dr. Klein, czyli pośrednikami finansowymi, gdzie można wybrać około 250 banków. Czy chcesz złożyć wniosek o finansowanie w 5 bankach?? Czy każdy ma to robić? Kto będzie w takim przypadku płacił za pracę związaną z wnioskowaniem o finansowanie w pozostałych 4 bankach, gdzie trafi ono w końcu? To również zupełnie niepotrzebne, raz przygotować finansowanie i złożyć wniosek w odpowiednim banku, i koniec.

Oczywiście dla Pech86 Bank DSL jest właściwym wyborem na podstawie mi znanych informacji, absolutnie właściwym wyborem, ani na chwilę nie przywiązał się do jednego instytutu! Niestety trafił tylko na złego pośrednika, tak jak się to też zdarza w przypadku Interhyp i Dr. Klein.

Napisany przez Angka
Minęły tygodnie, nowy Dom ma być odnowiony przed wprowadzeniem się; pod warunkiem, że mieszkanie na wynajem zostało już wypowiedziane, do kiedy obowiązuje umowa?

Chciałbym przedłużyć termin wyprowadzki o co najmniej 1 miesiąc. Mam nadzieję, że mieszkanie nie jest już wynajęte innemu. W przeciwnym razie może wystąpić roszczenie o odszkodowanie zarówno ze strony nowego najemcy, jak i właściciela!

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam bardzo, ale tego się nie robi, najpierw obietnica, potem rezygnacja. Co zostało przekazane pośrednikowi?

Mogę dostarczyć Pani/Panu decyzję kredytową w ciągu 3 dni roboczych.

Napisany przez 3eugh
Czy możliwe jest, że postępowanie w DSL Bank stawia przed pośrednikami lub osobami zajmującymi się sprawami kredytowymi specjalne wymagania, które wykraczają poza wymagania innych kredytodawców? Osoby, które nie mają pojęcia, jak przebiega cały proces, powinny szczególnie cenić dobrą radę. Ale właściwie powinno być jasne, że wszystko powinno być załatwione i ustalone z góry, zanim się zdecyduje na rozwiązanie umowy. Albo wcześniej należy coś na piśmie ustalić, na wypadek opóźnień.

Napisany przez Pech86
Skupiliśmy się nie tylko na jednym banku, ale ze względu na moje jedno wpisane do schufa zawarcie, niestety jedyną opcją było wybranie banku dsl. Błąd widzę w pośredniku, a nie w dsl Bank. Mieszkanie to najmniejszy problem. Możemy to załatwić, sprzedawca chce coś pisemnego. Z remontem wszystko idzie zgodnie z planem. Czy nie mógłby się tym zająć doradca finansowy, skoro dokumenty są w dsl Bank? Przyjmę każdą pomoc. I tak zostało przy 7000 euro, nie 9000. Niestety.

Napisany przez NaTwoim13
Nie mogę zrozumieć, DSL Bank ma jedne z najwyższych opłat miesięcznych za gospodarstwo domowe, do tego najwyższe koszty administrowania, i przede wszystkim musi pozostać nadwyżka - w zależności od statusu rodzinnego. Oznacza to, że wymagania dotyczące wiarygodności są większe w DSL Bank niż w innych bankach.

Napisany przez Pech86
Czy pomógłby Pan w tej sprawie, Panie Buhmann? Jeśli mógłby Pan zadzwonić, powiedzieć mi kiedy, byłbym bardzo wdzięczny

Napisany przez NaTwoim13
Chętnie pomogę, nie jesteś pierwszym członkiem forum.

Decyduję się na publiczne napisanie tego tylko dlatego, że irytuje mnie, że krytyka lub doświadczenia dotyczące wspaniałego banku DSL Bank zaczynają tu się gromadzić, co moim zdaniem jest całkowicie niepotrzebne i zbędne.

Napisany przez Pech86
Wysłałem Panu e-maila, panie Buhmann

Napisany przez 3eugh

Nie mogę tego w ogóle zrozumieć, bank DSL ma najwyższe stawki ryczałtów za gospodarstwo domowe, do tego najwyższe koszty zarządzania, a przede wszystkim musi pozostać nadwyżka - w zależności od stanu cywilnego. Oznacza to, że oczekiwania dotyczące zdolności kredytowej są większe w przypadku banku DSL niż w innych bankach.

Czy to też jeden z powodów bardzo dobrych warunków?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ugh, nie, nie widziałbym tego tak. Istnieje kilka wariantów finansowania, w których DSL jest już nieco w tyle jeśli chodzi o warunki.
Nie można jednak uogólniać. To zawsze zależy od konkretnej sytuacji.

Napisany przez RitterR
Wysłałem Ci prywatną wiadomość e-mail.

Napisany przez Pech86
Dziękuję, teraz jestem dobrze opiekowany przez Pana Buhmanna!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata