Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zakup małej nieruchomości.

Napisany przez sunjin
Z jak można wywnioskować z tytułu, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem nieruchomości. Jednak do tej pory zawsze odkładałem ten temat na dalszy plan. Oczywiście mam duży strach przed popełnieniem błędu.
W ciągu lat udało mi się zaoszczędzić 50 000 euro. Aktualnie nie mam dochodu, ponieważ studiuję. Chciałbym kupić mieszkanie na przedmieściach Monachium. Nie musi być duże - zadowoliłbym się powierzchnią około 30-50 m^2.
Niestety, nie jest to łatwe, ponieważ moje środki finansowe są ograniczone. Zastanawiam się więc nad kupnem niewielkiego mieszkania w drodze licytacji, ponieważ w tym przypadku koszty notarialne i pośrednictwa mogą całkowicie zniknąć.
Czy ktoś ma może doświadczenie z licytacjami mieszkań lub prywatnymi zakupami?
W idealnym przypadku chciałbym kupić mieszkanie od prywatnej osoby (bez pośrednika).
Dziękuję za wasze wskazówki.
Becky

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bez zrównoważonego dochodu niestety nie jest możliwe sfinansowanie.
W takim przypadku musiałbyś rozważyć wypłacenie EUR 50 000 jako wkładu własnego i opłacenie nieruchomości gotówką.

Napisany przez Suxxess
Z 50 000 € w okolicach Monachium? Choć nie znam cen monachijskich, to jeśli są podobne do cen w Hamburgu, to nic z tego nie będzie. Bo tam zaczyna się do remontu 1-pokojowe mieszkanie od 50 000 €. (plus pośrednik itp.)

Ale zdobywasz mój szacunek, że udało ci się uzbierać 50k przed studiami. Może po prostu rodzice podpisali umowę kredytową za ciebie? W takim razie nie powinno to stanowić absolutnie żadnego problemu.

Napisany przez axelwalldorf
Cześć,
w zasadzie nie jest to zła idea zainwestować swoje pieniądze w nieruchomość. Jednak przed licytacją powinieneś sprawdzić stan techniczny mieszkania i przekonać się o jego wartości.
W twojej obecnej sytuacji odradzałbym ci ten rodzaj inwestycji, ponieważ istnieją o wiele bardziej atrakcyjne modele, zwłaszcza bez dochodu.
Dowiedz się więcej o akcjach, które mają potencjał, i zainwestuj swoje pieniądze w nie.
Pozdrawiam

Napisany przez MasterMS
Cześć wszystkim,

wasza tematyka interesowała mnie również przez wiele lat i oczywiście nadal mnie to fascynuje. Ponieważ zdobyłem trochę doświadczenia w tej dziedzinie i często zajmowałem się ogólnie tematem inwestycji finansowych, stworzyłem własną stronę internetową na ten temat. Jest ona wciąż w budowie, ale zawiera kilka porad związanych z tematem.

Jeśli macie ochotę, zajrzyjcie. Być może mogę wam trochę pomóc lub udzielić wsparcia!

Zapraszam serdecznie na moją stronę internetową na temat Mój bogactwo.

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez Feinauer
Zakup na pewno jest dobrym pomysłem, ale 50 000 euro wydaje mi się trochę mało patrząc na dzisiejsze ceny nieruchomości. Na pewno będziesz musiał jeszcze solidnie zainwestować w remont po zakupie.

Napisany przez TobiasWolf
Cześć Becky,

Przy licytacjach myślę, że będziesz miała mniej szczęścia. Nawet jeśli początkowo może się to wydawać opłacalne ze względu na bardzo niską wartość rynkową, ceny nieruchomości tutaj często przekraczają ich rzeczywistą wartość. Sprzedaż prywatna jest alternatywą, ale także tam czyhają liczne niebezpieczeństwa, a jeśli sama przyznajesz, że nie masz zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie, to może to szybko się nie udać. Obecnie są jednak naprawdę niedrogie i dobre biura nieruchomości, które na przykład oferują usługi na zasadzie ryczałtu, a nie prowizji. Dlatego jeśli nie znajdziesz niczego na własną rękę, możesz przynajmniej spróbować skorzystać z usług biura nieruchomości. Istnieją również dobre strony internetowe, na których można ich znaleźć, na przykład: https://www.123makler.de

Napisany przez RudesnWold
Cześć, jestem również zdania, że nieruchomości są nadal dobrym sposobem bezpiecznego ulokowania pieniędzy. Jakiś czas temu z tego właśnie powodu obejrzeliśmy bardzo ładny domek w północnych Włoszech. Pewien znajomy polecił nam wtedy firmę Emerald Casa. Mają oni w ofercie nie tylko nieruchomości w północnych Włoszech, ale także domy i mieszkania na sprzedaż w południowej Szwajcarii. Pracownicy doskonale znają obowiązujące przepisy dotyczące zakupu nieruchomości za granicą, co było dla nas istotne, gdyż mieszkamy w Niemczech. Jeśli więc chcecie się upewnić, to po prostu zadzwońcie i skorzystajcie z niezobowiązującej konsultacji (www.emerald-casa.ch). Odpowiedzi nie kosztują nic, a nieruchomości w Szwajcarii, moim zdaniem, zyskują na wartości bardziej niż tutaj. Szczególnie w regionie Lugano, nad Jeziorem Czarnym, przyciąga on rocznie niezliczonych odwiedzających. Szczęśliwy ten, kto posiada nieruchomość na miejscu. Co do Twojej kwestii dotyczącej dochodu: Kolega wziął hipotekę na swoje już spłacone mieszkanie i zainwestował ją. Być może byłoby to dla Ciebie rozwiązaniem, ale bez dochodu i pewności finansowej banki na pewno nie pożyczą pieniędzy, o tym nie ma wątpliwości.

Napisany przez WikaAG
Więc zdecydowanie poleciłbym Ci zaoszczędzić trochę więcej. 50 tys. euro to już spora suma pieniędzy, ale powinieneś kupić coś rozsądnego i nie inwestować kolejnych 20-30 tys. euro w remonty i utrzymanie mieszkania.

Dlatego zaoszczędź trochę więcej pieniędzy i kup sobie mieszkanie. Wtedy możesz sobie pozwolić na kilka metrów więcej.

Napisany przez Jehan
Cześć,

niestety, ten plan w tej formie niesie ze sobą wiele ryzyk. Może warto trochę dalej oszczędzać i wziąć dodatkowy kredyt, gdy stan twoich finansów będzie bardziej stabilny (mowa o wynagrodzeniu). Wtedy będziesz mógł to wszystko odpowiednio rozwinąć i nie będziesz musiał oszczędzać na każdym możliwym koszcie.

Ogólna koncepcja jest z pewnością dobra - ale w tych okolicznościach niestety nie jest zalecana.

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata