- ndz kwie 12, 2015 10:37 am
Hallo,
najpierw kilka informacji o mnie
Sytuacja zawodowa: Student (praca jako pracownik fabryki)
Wykorzystany limit podatkowy dla oszczędzających?: Tak, ale tylko ze względu na dobrą sytuację akcji w ostatnich 2 latach...
Pożądane fundusze aktywne i/lub pasywne: Portfel ETF na światowe rynki kapitałowe
1. Doświadczenia z inwestowaniem
od 2 lat różne fundusze i kilka akcji, zakupione za pomocą planu oszczędnościowego i zakupów jednorazowych (10 różnych pozycji)
(Głównie przedsiębiorstwa DAX, fundusze niemieckie, fundusze mieszane obligacji/świat, fundusze mieszane akcji/świat, fundusz Azji, Lyxor ETF World Water,...)
wartość depozytu około 7 tys., depozyt w ING-DiBA
10 tys. na rachunku oszczędnościowym
6 tys. na koncie oszczędnościowym budowlanym
2. Prezentacja już posiadanych pozycji w funduszach (podaj nazwę funduszu i ISIN):
dotychczasowe fundusze:
DWS Top Deutschland
DWS Top Asien
Flossbach von Storch Multiple Opportunities
M&G Optima Income Fund
3. Gotowość czasowa do zarządzania funduszami inwestycyjnymi:
chcę się najpierw dokształcić i zdobyć doświadczenie, dlatego zaczynam od niewielkiego portfela światowego, na początku nakład czasu 2-3 godziny tygodniowo
4. Typ ryzyka/chęć podejmowania ryzyka/Stosunek do strat:
chcę trzymać inwestycje długoterminowo, więc planuję przeczekać spadające kursy
O moim portfelu funduszy inwestycyjnych
1. Horyzont inwestycyjny
przynajmniej 10-15 lat
2. Cel inwestycji
nieokreślony, z pewnością kiedyś zakup nieruchomości/budowa domu
3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Plan oszczędnościowy, jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale nie uważam jej teraz za wskazaną.
4. Kapitał inwestycyjny:
mogę oszczędzać miesięcznie około 300-400€, ale znaczna część z tego powinna też iść na konto oszczędnościowe. Chciałbym zacząć od 100-200€ miesięcznie na ETF
__________________________________________________ ___________________________________
chcę zbudować portfel ETF na rynki światowe.
Pytanie, które sobie stawiam, czy przy moim planie oszczędnościowym (100-200€) powinienem już inwestować w 2 ETF (70 światowy/30 rynki wschodzące), czy tylko w 1.
Ponieważ inwestuję długoterminowo, chciałbym uwzględnić rynki wschodzące w 30%. Jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale obecnie nie uważam jej za racjonalną, ponadto chciałbym zachować resztę akcji i gotówki jako rezerwę...
Nie jestem jeszcze pewien, gdzie powinienem otworzyć konto inwestycyjne. Dotychczas byłem w ING-DiBa, ale nie ma ona darmowych planów oszczędnościowych na ETF-y.
Jako alternatywę rozważam Comdirect i DAB Bank. DAB oferuje większy wybór bezpłatnych ETF-ów, ale ogólnie plany oszczędnościowe są droższe. Oznacza to, że jeśli akcja z darmowymi planami oszczędnościowymi na ETF-y zostanie kiedyś zakończona, będę musiał ponieść wyższe koszty.
Jakie koszty mnie czekają, jeśli przeniosę depozyt z ING-DiBa do DAB Bank?
Które ETF-y wybiorę, zależy również od banku, w przypadku DAB będzie to:
(70%) Db x-trackers MSCI WORLD INDEX ETF OGAW 1C
(30%) Db x-trackers MSCI Emerging Markets Index OGAW ETF 1C
Dziękuję z góry za pomoc!
PS: Czy możecie polecić mi dobrą książkę na temat ETF-ów?
Dzięki, pozdrowienia
najpierw kilka informacji o mnie
Sytuacja zawodowa: Student (praca jako pracownik fabryki)
Wykorzystany limit podatkowy dla oszczędzających?: Tak, ale tylko ze względu na dobrą sytuację akcji w ostatnich 2 latach...
Pożądane fundusze aktywne i/lub pasywne: Portfel ETF na światowe rynki kapitałowe
1. Doświadczenia z inwestowaniem
od 2 lat różne fundusze i kilka akcji, zakupione za pomocą planu oszczędnościowego i zakupów jednorazowych (10 różnych pozycji)
(Głównie przedsiębiorstwa DAX, fundusze niemieckie, fundusze mieszane obligacji/świat, fundusze mieszane akcji/świat, fundusz Azji, Lyxor ETF World Water,...)
wartość depozytu około 7 tys., depozyt w ING-DiBA
10 tys. na rachunku oszczędnościowym
6 tys. na koncie oszczędnościowym budowlanym
2. Prezentacja już posiadanych pozycji w funduszach (podaj nazwę funduszu i ISIN):
dotychczasowe fundusze:
DWS Top Deutschland
DWS Top Asien
Flossbach von Storch Multiple Opportunities
M&G Optima Income Fund
3. Gotowość czasowa do zarządzania funduszami inwestycyjnymi:
chcę się najpierw dokształcić i zdobyć doświadczenie, dlatego zaczynam od niewielkiego portfela światowego, na początku nakład czasu 2-3 godziny tygodniowo
4. Typ ryzyka/chęć podejmowania ryzyka/Stosunek do strat:
chcę trzymać inwestycje długoterminowo, więc planuję przeczekać spadające kursy
O moim portfelu funduszy inwestycyjnych
1. Horyzont inwestycyjny
przynajmniej 10-15 lat
2. Cel inwestycji
nieokreślony, z pewnością kiedyś zakup nieruchomości/budowa domu
3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Plan oszczędnościowy, jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale nie uważam jej teraz za wskazaną.
4. Kapitał inwestycyjny:
mogę oszczędzać miesięcznie około 300-400€, ale znaczna część z tego powinna też iść na konto oszczędnościowe. Chciałbym zacząć od 100-200€ miesięcznie na ETF
__________________________________________________ ___________________________________
chcę zbudować portfel ETF na rynki światowe.
Pytanie, które sobie stawiam, czy przy moim planie oszczędnościowym (100-200€) powinienem już inwestować w 2 ETF (70 światowy/30 rynki wschodzące), czy tylko w 1.
Ponieważ inwestuję długoterminowo, chciałbym uwzględnić rynki wschodzące w 30%. Jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale obecnie nie uważam jej za racjonalną, ponadto chciałbym zachować resztę akcji i gotówki jako rezerwę...
Nie jestem jeszcze pewien, gdzie powinienem otworzyć konto inwestycyjne. Dotychczas byłem w ING-DiBa, ale nie ma ona darmowych planów oszczędnościowych na ETF-y.
Jako alternatywę rozważam Comdirect i DAB Bank. DAB oferuje większy wybór bezpłatnych ETF-ów, ale ogólnie plany oszczędnościowe są droższe. Oznacza to, że jeśli akcja z darmowymi planami oszczędnościowymi na ETF-y zostanie kiedyś zakończona, będę musiał ponieść wyższe koszty.
Jakie koszty mnie czekają, jeśli przeniosę depozyt z ING-DiBa do DAB Bank?
Które ETF-y wybiorę, zależy również od banku, w przypadku DAB będzie to:
(70%) Db x-trackers MSCI WORLD INDEX ETF OGAW 1C
(30%) Db x-trackers MSCI Emerging Markets Index OGAW ETF 1C
Dziękuję z góry za pomoc!
PS: Czy możecie polecić mi dobrą książkę na temat ETF-ów?
Dzięki, pozdrowienia