Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Budowanie portfela ETF

Napisany przez jackBauer01
Hallo,

najpierw kilka informacji o mnie

Sytuacja zawodowa: Student (praca jako pracownik fabryki)
Wykorzystany limit podatkowy dla oszczędzających?: Tak, ale tylko ze względu na dobrą sytuację akcji w ostatnich 2 latach...
Pożądane fundusze aktywne i/lub pasywne: Portfel ETF na światowe rynki kapitałowe

1. Doświadczenia z inwestowaniem
od 2 lat różne fundusze i kilka akcji, zakupione za pomocą planu oszczędnościowego i zakupów jednorazowych (10 różnych pozycji)
(Głównie przedsiębiorstwa DAX, fundusze niemieckie, fundusze mieszane obligacji/świat, fundusze mieszane akcji/świat, fundusz Azji, Lyxor ETF World Water,...)
wartość depozytu około 7 tys., depozyt w ING-DiBA

10 tys. na rachunku oszczędnościowym
6 tys. na koncie oszczędnościowym budowlanym

2. Prezentacja już posiadanych pozycji w funduszach (podaj nazwę funduszu i ISIN):
dotychczasowe fundusze:
DWS Top Deutschland
DWS Top Asien
Flossbach von Storch Multiple Opportunities
M&G Optima Income Fund

3. Gotowość czasowa do zarządzania funduszami inwestycyjnymi:
chcę się najpierw dokształcić i zdobyć doświadczenie, dlatego zaczynam od niewielkiego portfela światowego, na początku nakład czasu 2-3 godziny tygodniowo

4. Typ ryzyka/chęć podejmowania ryzyka/Stosunek do strat:
chcę trzymać inwestycje długoterminowo, więc planuję przeczekać spadające kursy

O moim portfelu funduszy inwestycyjnych

1. Horyzont inwestycyjny
przynajmniej 10-15 lat

2. Cel inwestycji
nieokreślony, z pewnością kiedyś zakup nieruchomości/budowa domu

3. Jednorazowa inwestycja i/lub plan oszczędnościowy?
Plan oszczędnościowy, jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale nie uważam jej teraz za wskazaną.

4. Kapitał inwestycyjny:
mogę oszczędzać miesięcznie około 300-400€, ale znaczna część z tego powinna też iść na konto oszczędnościowe. Chciałbym zacząć od 100-200€ miesięcznie na ETF
__________________________________________________ ___________________________________

chcę zbudować portfel ETF na rynki światowe.
Pytanie, które sobie stawiam, czy przy moim planie oszczędnościowym (100-200€) powinienem już inwestować w 2 ETF (70 światowy/30 rynki wschodzące), czy tylko w 1.
Ponieważ inwestuję długoterminowo, chciałbym uwzględnić rynki wschodzące w 30%. Jednorazowa inwestycja byłaby możliwa, ale obecnie nie uważam jej za racjonalną, ponadto chciałbym zachować resztę akcji i gotówki jako rezerwę...

Nie jestem jeszcze pewien, gdzie powinienem otworzyć konto inwestycyjne. Dotychczas byłem w ING-DiBa, ale nie ma ona darmowych planów oszczędnościowych na ETF-y.
Jako alternatywę rozważam Comdirect i DAB Bank. DAB oferuje większy wybór bezpłatnych ETF-ów, ale ogólnie plany oszczędnościowe są droższe. Oznacza to, że jeśli akcja z darmowymi planami oszczędnościowymi na ETF-y zostanie kiedyś zakończona, będę musiał ponieść wyższe koszty.
Jakie koszty mnie czekają, jeśli przeniosę depozyt z ING-DiBa do DAB Bank?

Które ETF-y wybiorę, zależy również od banku, w przypadku DAB będzie to:

(70%) Db x-trackers MSCI WORLD INDEX ETF OGAW 1C
(30%) Db x-trackers MSCI Emerging Markets Index OGAW ETF 1C
Dziękuję z góry za pomoc!

PS: Czy możecie polecić mi dobrą książkę na temat ETF-ów?

Dzięki, pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Na początek zaoszczędziłbym na świecie określoną kwotę, aby było tam pewne saldo, a następnie od czasu do czasu inwestowałbym w rynki wschodzące, ale nie miesięcznie, być może raz w roku, aby również tam były pewne kwoty inwestycji.

Słowa kluczowe: dyskontujący fundusz, zwrot prowizji, opłaty za konto papierów wartościowych, opłaty za zakup/sprzedaż, itp.

Oba są obecnie zoptymalizowane pod względem podatkowym, co ułatwia życie.

Świat:
Lyxor ETF MSCI World - D-EUR LYX0AG / FR0010315770

Rynki wschodzące:
ComStage MSCI Emerging Markets TRN UCITS ETF LU0635178014 / ETF127

chciałbym najpierw oszczędzać na światowym, aby mieć pewną kwotę do dyspozycji, a potem od czasu do czasu zainwestować w rynki wschodzące, ale nie cyklicznie, może raz w roku albo coś w tym rodzaju, żeby również tam skupić pewne kwoty.

Słowa kluczowe: rabat na fundusze, zwrot prowizji, opłaty za prowadzenie rachunku, prowizje za zakup/sprzedaż, itp.

Obecnie obie opcje są zoptymalizowane pod względem podatkowym, co ułatwia życie.

Świat:
Lyxor ETF MSCI World - D-EUR LYX0AG / FR0010315770

RS:
ComStage MSCI Emerging Markets TRN UCITS ETF LU0635178014 / ETF127

dziękuję za odpowiedź!
Opłaty za prowadzenie rachunku i opłaty za zakup powinny nie być problemem, prawda?
Przecież istnieje wiele darmowych rachunków i darmowych planów oszczędnościowych (comdirect lub DAB Bank)?

tylko bezpłatne programy oszczędnościowe stale się zmieniają, a potem? Przy długoterminowych sprawach nie zwracam uwagi na promocje. Wolę coś trwałego.

sprawdziłbym, czy zwracasz uwagę na następujące rzeczy:

Opłata początkowa = 0€

Zwrot prowizji z depozytu

Opłata za prowadzenie depozytu = 0€

Koszty transakcyjne = 0€, może być

Napisany przez domrepp

PS: czy możecie polecić mi dobrą książkę na temat ETF-ów?

1. Hecher, Claus: Inwestowanie jak profesjonaliści z ETF-ami

2. (szczególnie polecane z mojej strony) Kommer, Gerd: Suwerenne inwestowanie w fundusze indeksowe i ETF-y

Zawsze dobre również:
Forum Papierów Wartościowych
Budowanie Portfela ETF (Akcje, giełda, Certyfikaty, Gospodarka, Wiadomości)
To mieszanka sprawia sukces (Akcje, giełda, Certyfikaty, Gospodarka, Wiadomości)

tylko darmowe plany oszczędnościowe ciągle się zmieniają, a potem? W długoterminowych sprawach nie zwracam uwagi na promocje. Wolę coś trwałego.

da geb ich dir schon recht, dass man sich von solchen Angeboten nicht locken lassen sollte. Aber diese bekannten Welt ETFs sind z.B. bei der DAB Bank schon seit 5 Jahren kostenlos, ich denke nicht, dass die das sobald umstellen....

Zitat von titan1981

Transaktionskosten = 0€ vielleicht für ETFs

Nikt nie przeszkadza ci zmienić depozytu, jeśli warunki się zmieniają, ale musisz być również gotowy na to. I zawsze dbaj o czystość w Schufa. Ponieważ zbyt wiele poskakiwań może potencjalnie przysporzyć kłopotów.

Napisany przez Acer0612
Cześć Jackbauer...

teraz, jeśli chodzi o depozyt bez opłaty emisyjnej i aktywne wsparcie poprzez roczną bezpłatną analizę Markowitza (opcjonalnie).
W przypadku depozytu bez agio, też warianty jak plany kombinowane są bardzo dobrymi opcjami itp.

Pozdrowienia z Hamburga od

Qualitätsvergleich24.de

Napisany przez 2Bolitho
Podobnie jak ja kiedyś zacząłem i popełniłem swoje doświadczenia i błędy. Nie jestem w ogóle fanem funduszy inwestycyjnych, a teraz już nie jestem też zwolennikiem ETF-ów. Do tego czasu był to proces rozwoju, który prawdopodobnie każdy musi przejść.

Właśnie przeczytałem książkę, która dosyć dobrze odzwierciedla mój rozwój jako inwestora i wyraźnie pokazuje błędy, na które wpadłem. Ta książka może zaoszczędzić Ci dużo pieniędzy. Sprawdź to: viewtopic.php?t=15014

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata