Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy przesłać większą kwotę bez obaw?

Napisany przez Renley
Cześć, jestem nowy tutaj i mam pytanie.

Najpierw historia moich pieniędzy.
Byłem w Bundeswehrze i podczas tego czasu przelałem/odłożyłem dużo pieniędzy na książeczkę oszczędnościową, która jest na nazwisko mojej matki (żeby nie marnować ich i żeby w zasadzie musiał ją prosić o swoje pieniądze). Od czterech lat jestem już poza wojskiem i chciałbym teraz przelać te pieniądze na rachunek oszczędnościowy, który jest teraz na moje nazwisko (i generuje trochę więcej odsetek...).
Czy mogę to zrobić bez obaw, że państwo weźmie te pieniądze (ponieważ stary rachunek jest na nazwisko mojej matki i jest założony w banku w moim rodzinnym mieście)?
O sobie: mam 27 lat i pracuję zawodowo (pełny etat, na czas nieokreślony).
Do tej pory nie miałem styczności z bankowością, ale w końcu trzeba dorosnąć.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć na to pytanie.
Może jakieś wskazówki?

Napisany przez Ex-Studentin
A więc w przypadku zwykłych przelewów państwo nie wyciąga od razu ręki. To już opodatkowane, jeśli zarobiłeś to podczas służby wojskowej.

Jednakże mam kilka rzeczy do powiedzenia na ten temat:
1. Sprawdź, jakie jest maksymalne limit przelewu na koncie twojej matki.
2. Mogą być naliczane opłaty za przelewy, w zależności od rodzaju konta (ale nie przekroczysz 2 euro..)
3. Ustaw dyspozycję zwolnienia podatkowego na swoim koncie oszczędnościowym. Możesz bez podatku zarobić do 801 euro rocznie od odsetek. Dla Twoich poszczególnych banków możesz ustawić tę kwotę 801 euro za pośrednictwem dyspozycji zwolnienia. W przeciwnym razie będziesz musiał zapłacić 25% podatku belki od odsetek, które przekraczają dyspozycję zwolnienia, oraz kilka procent na rzecz opłaty solidarnościowej i ewentualnie na rzecz podatku kościelnego.

4. Zwróć uwagę, gdzie zakładasz konto oszczędnościowe. W przypadku zagranicznych kont oszczędnościowych oferujących wysokie oprocentowanie, byłbym nieco ostrożny.

Pozdrowienia
Była studentka

Napisany przez brainy
Każdy definiuje dużo pieniędzy inaczej. Więcej niż 200 000 EUR?

Napisany przez 2Escorpio

Wiele pieniędzy każdy definiuje inaczej. Więcej niż 200 000 EUR?

Ma 27 lat, a pieniądze pochodzą z Bundeswehry... Więc na pewno nie 200 tysięcy.

Długie słowo, krótka myśl... Pieniądze oficjalnie należą albo do twojej matki, albo do ciebie... w tym drugim przypadku pieniądze nigdy nie powinny być wpłacane na konto matki, ponieważ na prywatnym koncie można zarządzać tylko swoimi pieniędzmi.

Dopóki przez następne 10 lat twoja matka nie złoży wniosku o zasiłek dla bezrobotnych (Hartz 4), nie złoży oświadczenia o upadłości ani nie umrze, nikt nie będzie się tym przejmował.

Jeśli jednak tak się stanie, pojawia się pytanie... Pieniądze od matki? = Darowizna, która podlega poddziedziczeniu w ciągu ostatnich 10 lat lub Pieniądze od syna i nieprawidłowo wpłacone na konto matki. Trzeba przyznać, że w drugim przypadku nie trzeba się zbytnio martwić (mimo że jest to niezgodne z prawem). Niemniej jednak trzeba udowodnić, że te dochody są twoje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata