- pt kwie 17, 2015 12:44 pm
Cześć, jestem nowy tutaj i mam pytanie.
Najpierw historia moich pieniędzy.
Byłem w Bundeswehrze i podczas tego czasu przelałem/odłożyłem dużo pieniędzy na książeczkę oszczędnościową, która jest na nazwisko mojej matki (żeby nie marnować ich i żeby w zasadzie musiał ją prosić o swoje pieniądze). Od czterech lat jestem już poza wojskiem i chciałbym teraz przelać te pieniądze na rachunek oszczędnościowy, który jest teraz na moje nazwisko (i generuje trochę więcej odsetek...).
Czy mogę to zrobić bez obaw, że państwo weźmie te pieniądze (ponieważ stary rachunek jest na nazwisko mojej matki i jest założony w banku w moim rodzinnym mieście)?
O sobie: mam 27 lat i pracuję zawodowo (pełny etat, na czas nieokreślony).
Do tej pory nie miałem styczności z bankowością, ale w końcu trzeba dorosnąć.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć na to pytanie.
Może jakieś wskazówki?
Najpierw historia moich pieniędzy.
Byłem w Bundeswehrze i podczas tego czasu przelałem/odłożyłem dużo pieniędzy na książeczkę oszczędnościową, która jest na nazwisko mojej matki (żeby nie marnować ich i żeby w zasadzie musiał ją prosić o swoje pieniądze). Od czterech lat jestem już poza wojskiem i chciałbym teraz przelać te pieniądze na rachunek oszczędnościowy, który jest teraz na moje nazwisko (i generuje trochę więcej odsetek...).
Czy mogę to zrobić bez obaw, że państwo weźmie te pieniądze (ponieważ stary rachunek jest na nazwisko mojej matki i jest założony w banku w moim rodzinnym mieście)?
O sobie: mam 27 lat i pracuję zawodowo (pełny etat, na czas nieokreślony).
Do tej pory nie miałem styczności z bankowością, ale w końcu trzeba dorosnąć.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć na to pytanie.
Może jakieś wskazówki?