Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zapewnienie finansowania z góry? Jak?

Napisany przez Zoeh
Cześć,

mój mąż i ja szukamy domu i znaleźliśmy coś odpowiedniego. Teraz pojawiło się pytanie, czy finansowanie jest już ustalone. Do tej pory porównywaliśmy oferty i obliczyliśmy, co jesteśmy w stanie i chcemy sobie pozwolić (m.in. w naszym banku).

Makler powiedział, że istnieje możliwość wstępnego finansowania. Ale czy nie mogę po prostu zaciągnąć kredytu, jeśli mam określoną kwotę?

Co to jest wstępne finansowanie i jak je złożyć?

Pozdrawiam,
Zoeh

Napisany przez 6Bankkaufmann
Myślę, że oboje rozmawiacie o czymś innym.
Tutaj jest bardzo prosto. Jeśli podoba Ci się nieruchomość, po obejrzeniu załatwiasz u banku wybranej przez siebie finansowanie.
Dopiero gdy otrzymasz zobowiązanie kredytowe, możesz notarialnie nabyć obiekt.

Napisany przez Zoeh
Dziękuję za odpowiedź.
Dlaczego pośrednik zakłada, że finansowanie jest już załatwione? Przecież dopiero w piątek negocjowaliśmy kwotę.

Pozdrowienia

Agent chce sprzedać i odebrać prowizję. Istnieją również banki, które wykonują ocenę na podstawie posiadanej zdolności kredytowej/kapitału własnego i udzielają pisemnej zgody do kwoty x EUR na przykład. Może się zdarzyć, że taka jest myśl agenta.

Napisany przez 3eugh
Czy agent mógł mieć na myśli prezentację finansową?
W przeciwnym razie przypomniało mi się, że banki i pośrednicy oferują zainteresowanym klientom możliwość omówienia finansowania na kwotę x z wyprzedzeniem. Chyba chodzi o to, żeby klient potrzebował mniej czasu na formalności, gdy już znajdzie odpowiedni obiekt. Mogę się domyślać, że istnieją pewne zastrzeżenia/niepewności co do wiążących się z prefinansowaniem zobowiązań i/lub warunków. Jednak eksperci tutaj na pewno najlepiej to wyjaśnią.

Oczywiście istnieją kredyty przedinwestycyjne lub kredyty pośrednie w modelach kas oszczędnościowych na cele mieszkaniowe.
Oznacza to, że teraz otrzymujesz pieniądze na płatność cenową i następnie oszczędzasz na kontrakt kas oszczędnościowych oraz płacisz odsetki od kredytu pośredniego.

Jednakże uważam, że większość pośredników jest zainteresowana jedynie szybką sprzedażą nieruchomości i ogólną gwarancją finansowania ze strony banku hipotecznego.

Napisany przez Kass Finanz
Dopóki nie zostanie dokładnie sprawdzony wniosek finansowania, możliwe finansowanie może być tylko przypuszczeniem. Pośrednik podał cenę zakupu. W związku z tym powinieneś skonsultować się ze swoim bankiem, czy ta kwota jest dofinansowana. W razie potrzeby porównania warunki w internecie mogą również pomóc w dokonaniu prognozy. W żadnym wypadku nie powinieneś podpisywać notarialnej umowy kupna, dopóki nie będziesz miał pisemnej zapewnienia finansowania od banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata