Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Ochrona prawna przy zmianie ubezpieczenia.

Napisany przez Konrad4
Skonczylam swoje ubezpieczenie RSV na dzień 31.12.2015 i od 1.1.2016 mam ubezpieczenie RSV w innym towarzystwie - czyli bez przerw. Kto się zna na tym? Teraz mam do czynienia z przypadkiem RS, który trwa poza rokiem 2015. Które ubezpieczenie pokryje szkodę od 2016 - stare ubezpieczenie RSV czy nowe?

Napisany przez uwehaensch
Twoja obecna polisa ubezpieczenia, także po 01.01.2016 roku.

Napisany przez Matthew Pryor
Obowiązujące w momencie wystąpienia zdarzenia podlegającego ochronie prawniczej, czyli dotychczasowe.

Napisany przez Konrad4
Dziękuję, czy dobrze zrozumiałem - jeśli sprawa trafiłaby do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości i od tego czasu minęłyby lata, czy ta polisa wciąż będzie opłacać odszkodowanie?

Napisany przez Matthew Pryor
Dziękuję, czy dobrze to zrozumiałam - czyli zakładając, że sprawa znajdzie się przed BGH do decyzji i od tego czasu minęły lata, czy ta polisa wtedy nadal będzie płacić?

Zasadniczo tak. Decydujące jest początkowo tylko rozpoczęcie przypadku ochrony prawnej. Chciałabym również krótko nakreślić, dlaczego musi to być konieczne: Ubezpieczyciel ma prawo do rozwiązania umowy specjalnego w określonych warunkach, na przykład, gdy udzielił ochrony w ciągu roku dla 2 przypadków ubezpieczeniowych, na przykład wg większości ARB. Teraz byłoby absurdalne, gdyby ubezpieczyciel udzielił ochrony, a następnie rozwiązał umowę z upoważnienia i teraz nie byłoby już obowiązany do świadczeń na rzecz przyszłych postępowań dotyczących tego samego przypadku ubezpieczeniowego.
Można wyobrazić sobie scenariusze, w których ubezpieczyciel nie jest już zobowiązany do świadczenia (na przykład dochodzenie roszczenia dopiero po 3 latach lub później po zakończeniu umowy), ale w skreślonym tu przypadku ubezpieczyciel jest odpowiedzialny od pierwszej instancji do samego końca.
Teraz mogę sobie wyobrazić dlaczego wspominają Państwo o płynnym przejściu. To jednak dotyczy tylko sytuacji, gdy umowa u poprzedniego ubezpieczyciela została zerwana, a przypadku ochrony prawnej wobec niego złożono dopiero po upływie 3 lat. Teoretycznie wówczas nie mam żadnych roszczeń na mocy ARB wobec poprzedniego ubezpieczyciela, ale nowy może udzielić ochrony w ramach bezszwowej kontynuacji ubezpieczenia wstecznego dla tego przypadku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata