Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Grupa Schulthess WHEN SGRN)

Napisany przez 2cybercrash
Komunikat o strategicznym przejęciu, kurs rośnie pozytywnie 315 z 300+.
Został zarejestrowany 17.11.2005 ze względów technicznych i na tle silnej pozycji na rynku w segmencie pomp ciepła w małej frakcji.

Oto komunikat:
07:21 Schulthess przejmuje niemiecką KKT (obroty 50 mln CHF) - Brak ceny
Nazwa Ostatnia Zmiana
SCHULTHESS N 317.50 9.50 (3.08%)

Bubikon (AWP) - Grupa Schulthess AG przejmuje za pośrednictwem 23 grudnia 2005 wszystkie udziały niemieckiej firmy KKT Kraus Kälte- und Klimatechnik GmbH oraz jej spółki zależne KKT Kraus Industriekühlung GmbH. Jak napisano we wtorek w komunikacie, strony milczą co do ceny zakupu. Firma będzie kontynuowana z dotychczasowym personelem.

W ten sposób Schulthess zdecydowanie i celowo rozbudowuje swoją działalność w dziedzinie techniki cieplno-chłodniczej - czytamy dalej. KKT Kraus produkuje urządzenia do chłodnictwa oraz klimatyzacji i generuje obroty w wysokości około 50 mln CHF (33 mln EUR), z zatrudnieniem około 200 pracowników. Udział eksportu wynosi 35%.

Sprzedaż udziałów odbywa się w ramach planu sukcesji, jak wskazano w komunikacie. Herbert Kraus będzie nadal odpowiedzialny za grupę do czasu wyznaczenia nowego dyrektora generalnego, a następnie pozostanie dostępny jako [url]doradca[/url].

ek

Bardzo opłaciło się trzymać kilka sztuk z nieco nudnej kolekcji Perlen (Perły są wytwarzane przez muszle, a ślimaki po prostu nie są takie ogniste). Dzisiaj ogólnie radosne wieści, pompy ciepła to silnie rosnący rynek, Schulthess należy do ważnych dostawców i odnosi korzyści. Szkoda, że nie zaksięgowałem większego pakietu. Pozostaje zaksięgowane.

Jednym z niewielu skarbów na SWX, który działa bez zastrzeżeń, osiągnął dziś 599 CHF 24 kwietnia, dzięki manipulacjom cen ropy naftowej. Miałem go odnotowanego w cenie 400 i czekałem na interesujące poziomy zakupu, co okazało się bardzo złym decyzją! Teraz wskaźnik PE wynosi 22, pomimo eksponencjalnego przebiegu wykresu nadal jest znacznie bardziej sprawiedliwie wyceniany niż zachwiania w spółkach solarnych.

Napisany przez Simona
To przykro mi z Twojego powodu - ale nie zawsze można wszystko zaplanować perfekcyjnie w odpowiednim czasie. Na przykład, mnie wkurzało, że trzy miesiące temu nie wykorzystałam szansy związanej z Unaxis. Teraz jest na to trochę za późno. Ale cóż. Okazje pojawiają się zawsze. (Prezentacja wyników firmy odbędzie się 10./11. maja). Pozdrowienia, Simona

Zdecydowałem się dziś ponownie wprowadzić małe zamówienie Schulthess na poziomie 540.

Handel odkupiony, zakończony. Dzisiaj nowe dane H1, zysk netto w wysokości 12 mln jest nawet nieco wyższy niż szacunki, prognoza na cały rok wzrasta z około 25 mln do 32. Kurs jest jednak już znacznie wzrosły z wyraźnym formowaniem się szczytu i silnym tworzeniem zygzaków. Obecnie wskaźnik cena/zysk (PE) wynosi około 26. Pozostaje na liście obserwowanych, wartość jest czasem także znacząco obcinana (przez banki, fundusze), niedawno spadła z 600 na 520. Spadek cen ropy naftowej odbiera pewną fantazję związaną z pompami ciepła. Jednak działalność w tym sektorze jest bardzo solidna, bardziej solidna niż szaleństwo na rynku energii słonecznej. (Patrz wczoraj D, przypomina dokładnie rynek NewConnect sprzed 6 lat, bilanse są zazwyczaj niewiarygodne, wtedy również liczby były manipulowane i kłamano, niemieckim bilansom ufam tylko w ograniczonym stopniu).

Z czymś przyciągającym cenę ropy naftowej, Schulthess mógłby ponownie zdobyć zainteresowanie inwestorów. Zsynchronizowane z kwoty ponad 800 do poniżej 750. PE jest jednak lekko powyżej 25. Przy korzystnych prognozach wzrostu jest to do zaakceptowania. Po raz pierwszy ponownie zakupiono pakiet.

Ponownie możliwe jest krótkoterminowe handlowanie z niewielką marżą, ze wzrostem lub nadal trzymając. Cena wzrosła do ponad 800 dzisiaj, pomimo słabego cen ropy i wbrew przypuszczeniom popularnego biuletynu giełdowego. Cóż, można podejmować decyzje samodzielnie lub po prostu czytać portale giełdowe, symbol cybercrash nadal dostępny za darmo.

Otrzymał mocny impuls w pierwszym dniu handlowym 2007 roku, jednak obecnie wydaje mi się zbyt wysoko wyceniony, ze wskaźnikiem PE sięgającym daleko ponad 20, pomimo dobrej prognozy. Prawdopodobnie jest to związane z jakimiś naciskami ze strony mediów. Obecnie nie mam zainwestowanych środków.

Napisany przez beat
Wygląda dość dramatycznie... Myślę, że udział zostanie trochę zmniejszony. Można zebrać może około 1200 złotych, w przypadku spadku na rynku może spaść nawet do około 1000 złotych. Obecna wycena pozostawia nawet pewne pole do wzrostu. Jednak firma wciąż zbyt mocno trzyma się rynku niemiecko-szwajcarskiego. Na pewno będę to obserwować. To nie ma szansy utrzymać się na zawsze na południe.

Napisany przez beat
Powyższy wykres to już historia. Rozbicie akcji w firmie Schulthess spowodowało zwrot. Kurs zbliża się z powrotem do ATH na poziomie 142.-. Na tej samej drodze będą inne akcje po podziale.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata