Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odwołanie po zmianie

Napisany przez elninio333
Cześć,

Zawarłem online umowę z Targobankiem na samochód.
Kiedy ją podpisałem, zaproponowano mi 3,1%, więc od razu podpisałem umowę itp.
Oczywiście nie przeczytałem drobnych druków i pojazd nie spełnia warunków. Pojazd o maksymalnej masie 7,49 tony i maksymalnym wieku ośmiu lat, który obecnie ma wartość co najmniej 80% kwoty netto kredytu zgodnie z tabelą DAT
Teraz dostałem informację, że naliczono mi dodatkowe warunki. 9,98%!!!
Teraz moje pytanie. Umowa dotarła do Targobanku 30.03, a 21.04 wysłałem zaświadczenie o rejestracji pojazdu. 28.04 otrzymałem pismo informujące, że umowa zostanie zmieniona.
Kiedy zaczyna biec okres na odstąpienie od umowy? Czy po zmianie jestem nadal uprawniony do odstąpienia od umowy?
Dzięki za odpowiedzi.

Re: Odwołanie po zmianie

Napisany przez katalog49
Żeby móc odpowiedzieć na to pytanie, brakuje kilku informacji.

Czy przy składaniu wniosku o kredyt nie pytano o dokładne dane pojazdu?

Jeśli takie pytanie nie zostało zadane, to jeśli warunek ten jest wymieniony tylko w drobnym druku, a nie jako wyraźne ostrzeżenie, może to być zaskakująca klauzula. W takich przypadkach pomocna może być tylko specjalistyczna pomoc prawnika lub skorzystanie z usług rzecznika finansowego.

Kolejną możliwością byłoby oczywiście uregulowanie różnicy między 80% wartości DAT pojazdu a kwotą kredytu poprzez zmniejszenie kredytu. W takim przypadku podstawa podwyżki oprocentowania przestałaby obowiązywać.

Jeśli Targobank nie ostrzegła już podczas zawierania umowy o wysokości odsetek kredytu w przypadku nieosiągnięcia zabezpieczenia na poziomie 80%, osobiście przypuszczałbym, że w tej sytuacji będziesz miał prawo do odstąpienia od umowy.

Ale podsumowując, cała sprawa bardziej pasowałaby do specjalisty od prawa lub rzecznika finansowego.

Warto jednak najpierw skontaktować się z rzecznikiem finansowym. Jeżeli angażowany jest prawnik, rzecznik finansowy się wycofuje, a jeśli decyzja rzecznika finansowego jest w interesie banku, zawsze można skorzystać z pomocy prawnika.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata