Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sparkasse znacząco zwiększa opłaty za prowadzenie kont dla klientów firmowych.

Napisany przez bananalars01
Właśnie dostałem pismo od mojej kasy oszczędnościowej.

W nim przedstawiono nowy model biznesowy dla klientów korporacyjnych.

Uważam, że to się strasznie podrożało.

Ogólnie dostępne są cztery poziomy cenowe.

Najtańsza opcja: przykłady:

Opłata podstawowa miesięcznie: 7,90

Wpłata gotówkowa: 1,20 Użytkowanie karty kredytowej/Miesiąc: 1,00
Każdy wyciąg z konta kosztuje 0,10 - wydrukowany zauważalnie

Obciążenie/kredyt= 0,40

Zmiana stałego zlecenia: 2,90 euro.

Mój Boże, to staje się naprawdę drogie. Przeliczyłem, na miesiąc kwiecień
koszty wzrosłyby o 30 procent.

Pytanie: czy mogą powstać dla mnie jakieś niekorzyści w przypadku rezygnacji z konta w kasie oszczędnościowej i zasyłając, że teraz prowadzę swoje sprawy również za pośrednictwem mojego prywatnego konta oszczędnościowego, również w kasie oszczędnościowej?

Jak zmieni się w wyniku tego mój wynik w bazie danych Biura Informacji Gospodarczej, jeśli zrezygnuję z konta firmowego i zrezygnuję z karty kredytowej dla konta firmowego? Czy bank chce mnie w ogóle pozbyć się, ponieważ jako klient firmowy generuję zbyt mało obrotu?

Opinie?

Re: Sparkasse znacząco zwiększa opłaty za prowadzenie kont dla klientów firmowych.

Napisany przez Angka
Kiedy Sparkasse to zauważy, zmieni Twoje prywatne konto osobiste na konto firmowe i pobierze odpowiednie opłaty. Bez konta firmowego Twoja firma nie prezentuje się zbyt profesjonalnie.

Napisany przez Suxxess
Czy można z prywatnego konta wykonywać obciążenia i takie rzeczy? W przeciwnym razie po prostu rozważ zmianę banku i przeniesienie konta. (Na początek prowadź równolegle i poinformuj klientów)

A jeśli chodzi o konto prywatne, wszystko zależy od zakresu i oczywiście istnieje ryzyko, że Sparkasse zmieni twoje konto. Możesz poszukać banku internetowego bez własnych bankomatów, powinny być one tańsze.

Posiadanie własnego konta jest znacznie czystsze dla księgowości.

Napisany przez florianmeier
Jeśli nie potrzebujesz obciążeń, istnieje wystarczająco dużo alternatyw w bankach internetowych, które stawiają wyłącznie na wpływy pieniężne, a nie na wpływy z wynagrodzenia.

Z obciążeniami jest to z pewnością trudniejsze.

Dla określonych grup zawodowych DKB oferuje DKB Business:

NotariuszePrawnicy syndycyjnPrawnicy ds. upadłościDoradcy podatkowiBiegli rewidentzyAudytorzyMedycy i farmaceuciZarządcy nieruchomościami i obiektami

Napisany przez bananalars01
Dziękuję za odpowiedzi.

To z DKB brzmi dobrze. Jestem freelancerem w tzw. zawodach katalogowych, więc powinno zadziałać.

Na razie próbuję ograniczyć przepływy na koncie biznesowym.

Po pierwsze, chcę zapobiec temu, aby przysłali mi również karty kredytowe biznesowe (jak jest napisane w broszurze), których nie potrzebuję, a mogłyby pogorszyć mój scoring w BIK.

Napisany przez omega87
Z tego powodu prawdopodobnie wkrótce zamknę moje konto w Sparkassse. W dzisiejszych czasach prawie nie widzę sensu płacenia opłat za prowadzenie konta, a tym bardziej z podwyżką... jest wystarczająco dużo alternatyw.

Napisany przez SchneckiLisa
Byłam cały czas prowadzona jako student i nie miałam żadnych kosztów. To pismo, które właśnie przyszło, także zbiło mnie z tropu. Muszę porozmawiać z nimi, bo to nie może tak działać...

Napisany przez credere

będę pewnie wkrótce zamykać swoje konto w Sparkassen, między innymi z tego powodu. W dzisiejszych czasach praktycznie już nie widzę sensu płacenia opłat za prowadzenie konta, a już w ogóle z podwyżką... jest wiele innych alternatyw

Dlaczego wszyscy zawsze narzekają na opłaty za prowadzenie konta? Skąd bank ma pokryć bieżące koszty (personel/infrastruktura/IT)? Szczególnie w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą ta argumentacja wydaje się wątpliwa, nikt jako wolny zawodowiec nie oferuje swoich usług za darmo.
Większość banków internetowych nie zezwala na transakcje biznesowe na tych kontach.
Dla małego przedsiębiorcy na pewno jest to coś innego, gdy działalność prywatna miesza się z obrotami handlowymi. Tylko doradca podatkowy wtedy nie będzie z tego zadowolony.

Napisany przez brainy
Dopóki banki konkurują ze sobą, lokalny bank musi stawić czoła tej konkurencji.

Szczególnie lepsi klienci odchodzą. W końcu w lokalnych bankach zostaną tylko ci z stałymi potrzebami finansowymi i starsi ludzie.

Czy darmowe prowadzenie konta faktycznie opłaca się dla banków internetowych?

Nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=brainy">
Czy darmowe prowadzenie konta dla banków internetowych się opłaca?

Nie mogę sobie tego zbyt wyobrazić.
[/cytat]
Tak... Praktycznie nie ma oddziałów i kosztów zatrudnienia pracowników. Banki się utrzymują z pieniędzy klientów na rachunkach bieżących, za pomocą kredytów (i podobnych) oraz debetu.

(Kiedyś było oczywiście jeszcze lepiej, bo nie trzeba było pożyczać pieniędzy ze światowego rynku... Ale skoro stopy procentowe są teraz tak niskie, to nie jest to tak istotne)

Do tego dochodzi fakt, że zarabia się jeszcze ponad 2% kwoty z kart Visa / Mastercard. (Co niedługo zniknie).

Napisany przez guest
2 Rozważenia nie powinny zostać pominięte:

1. Każdy jest kowalem swojego szczęścia i zysków. Na początku liczy się własny portfel. Jeśli istnieje znacznie tańsza alternatywa, należy z niej skorzystać. Skatbank, Commerzbank, Postbank oferują klientom biznesowym często pakiety stałych opłat lub korzystne opłaty.
Oczywiście można pójść z ofertą banku do banku oszczędnościowo-kredytowego i negocjować. Nic nie jest rzeźbione w kamieniu, jest to życzenie banku oszczędnościowo-kredytowego, by ten kwotę zapłacił. Jeśli uda się osiągnąć akceptowalną cenę, to wszystkim jest pomoc.

2. Wiele prawie każde banki za pomocą częstotliwości wpłat przypuszcza biznesowe użycie konta osobistego i ewentualnie rozwiązują umowę lub przenoszą na konto biznesowe. Jeśli już się zmienia, nie powinno się w ciągu 2 miesięcy naciskać na kolejne konto klienta.

W przypadku biznesowego / samozatrudnionego korzystania z banku, czasami jest sensowne, jeśli w danym miejscu ma się kontakt z przedstawicielem. Nie należy całkowicie tego pomijać. Nawet jeśli jest to tylko raz podwyższenie limitu dziennych przelewów internetowych, krótkoterminowe przekroczenie limitu debetowego, pytania dotyczące polecenia zapłaty SEPA (czego do dzisiaj nie opanowały wszystkie banki) itp. Ten serwis trzeba niestety zapłacić, ponieważ również bank chce zarobić. Jeśli obok banku oszczędnościowo-kredytowego mamy również bank spółdzielczy, to można odwiedzić oba i skonfrontować warunki konkurentów (np. 13 euro stała opłata w Commerzbank). Wówczas opłaty często znacznie spadają.

Czy działają debety lub długoterminowe kredyty? Tutaj można argumentować, że wie się, że teraz z tego nie zarobi się dużo i rozumie się, że z tego powodu muszą wzrosnąć opłaty za prowadzenie konta. Ale samemu chciałoby się wpłacić tyle i tyle wkładu kosztowego.

Istnieje więc kilka punktów wyjścia, aby móc rozpocząć negocjacje.

U nas istnieje nieoficjalne zawody: jeśli bank spółdzielczy może odciągnąć klienta od banku oszczędnościowo-kredytowego, wówczas wychylają się z okna (oczywiście odwrotnie również). Czasami nie można uniknąć zmiany.

Wreszcie, jako samozatrudniony należy pamiętać, że nie trzeba koniecznie wszystkiego zatwierdzać za pomocą mTAN/sTAN. Jeśli tylko trzeba zapłacić 5 faktur dziennie, trzeba czekać, aż wygenerowane zostaną / dotrą TAN. HBCI to tutaj kluczowe słowo. Oszczędza TO DUŻO czasu.

Gość

Napisany przez graf.lucker
To już jest dosyć drogie. Obecnie płacimy tylko 2,90 euro miesięcznej opłaty podstawowej. I 0,50 euro za każdą transakcję (wpłatę/wypłatę).

Napisany przez florianmeier
Jeden razem, gdy pojawi się trudność, bank filialny w naszym regionie będzie musiał ponownie pobierać opłaty za prowadzenie konta, inaczej będzie miał poważne problemy - powiedział mi w zeszłym tygodniu kierownik banku.

Powinno to dotyczyć wszystkich klientów bez wyjątku.

Nie wiem, czy bank może obliczyć koszty dla każdego klienta osobno. Ogólna sytuacja mnie dziwi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata