Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW Dispo Plus 1998

Napisany przez Hi72
Drodzy uczestnicy forum,

Na radę mojego ojca w 1998 roku podpisałem umowę oszczędnościową związana z budowaniem z firmą BHW na kwotę wtedy 70 000 DM (35 790 EUR). Po wpłaceniu 500 DM umowa wpadła w zapomnienie - wtedy nie miałem wystarczająco dużo pieniędzy na regularne odkładanie na budowę... Dopiero od 2006 roku prowadzone są regularne wpłaty na umowę, dzięki którym do tej pory uzbierało się około 4000 EUR.

Kiedy ostatnio chciałem dodatkowo wpłacić pieniądze na umowę, firma BHW zwróciła mi całą kwotę, informując mnie, że przewyższam maksymalne możliwe wpłaty dodatkowe i szkodzę wspólnocie oszczędzających na budowę...

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy ktoś wie, jaka jest maksymalna możliwa wpłata na tę umowę rocznie?

2. Mam mgliste wspomnienie, że po 7 latach na koncie musiała być uzbierana pewna kwota, aby skorzystać z wyższego oprocentowania premii. Na pewno wtedy nie było wystarczającej kwoty na koncie. Jakie oprocentowanie odsetek mogę teraz oczekiwać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Rainer

Napisany przez Flieder
Cześć Rainer,

moja umowa właśnie została wypowiedziana przez BHW, dlatego teraz się uczę.

Podpisałem umowę w 1997 roku (z warunkami z października 1996 roku).

Oprocentowanie ogólnaści środków oszczędnościowych na koncie oszczędnościowym zwiększa się wstecznie od daty rozpoczęcia umowy w następujący sposób:

Okres trwania 3 lata i co najmniej 3000 marek niemieckich na koncie 3%
Okres trwania 5 lat i co najmniej 5000 marek niemieckich na koncie 4%
Okres trwania 7 lat i co najmniej 7000 marek niemieckich na koncie 5%

Pod pozycją wpłaty oszczędności jest napisane:
Miesięczna kwota oszczędności na konto oszczędnościowe wynosi 3 promile sumy oszczędności (kwota regularnej wpłaty)
Kasa oszczędności może uzależnić przyjmowanie dodatkowych wpłat od swojej zgody.

Pozdrowienia

Napisany przez Hi72
Cześć Flieder,

dziękuję za szybką odpowiedź - obecnie ustawiłem zlecenie stałe na kwotę oszczędności pracowniczych na kwotę oszczędności na zatwierdzonych programach emerytalnych - BHW nie powinno mieć nic przeciwko temu, a następnie umowa stanie się gotowa za 6 lat...

Wysokość premii pozostawiam jako niespodziankę, ale obecnie nawet 2% oprocentowanie wydaje się atrakcyjne.

Jeśli chodzi o anulowanie Twojej umowy, może znajdziesz więcej informacji w wątku
BHW Dispo plus - Częściowa wypłata kwoty oszczędnościowej kredytu mieszkaniowego
Prosimy po prostu wyszukać w forum Dispo plus.

Z poważaniem

Rainer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata