Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Ojciec chce inwestować kapitał, dziecko chce nieruchomość.

Napisany przez sunshine19
Cześć,

mam pytanie, które nurtuje nas od dłuższego czasu.

Mój ojciec szuka nieruchomości do inwestycji kapitałowej, niezależnie czy to będzie budynek wielorodzinny, pojedyncze mieszkanie czy coś innego, gdzie można efektywnie ulokować swoje pieniądze, również z myślą o przyszłej emeryturze.

Obecnie szukam domu w mieście w Bawarii, gdzie nie jest łatwo znaleźć tani domek, ponieważ ceny segmentów szeregowych zaczynają się od 400 000 €. Cena ziemi wynosi co najmniej 400 € za m². Nie chcielibyśmy jednak, aby ojciec kupił coś, w czym my mieszkalibyśmy i płacili mu czynsz, ponieważ my też (tak jak moi rodzice) chcielibyśmy w końcu spłacić kredyt, mieszkać bezpłatnie i cieszyć się życiem.

Jak najlepiej to pogodzić? Czy ktoś ma TĘ właściwą odpowiedź? Na przykład możliwe byłoby, aby mój ojciec kupił działkę, na której moglibyśmy zbudować Dom (oczywiście musiałby z tego również czerpać korzyści, a nie tylko wydawać pieniądze).

Jestem absolutnie wdzięczny za każdy pomysł!

Pozdrowienia

Re: Ojciec chce inwestować kapitał, dziecko chce nieruchomość.

Napisany przez brainy
Ojciec kupuje działkę i nawiązywane jest prawo użytkowania wieczystego.

Możecie wtedy na niej budować.

Ojciec pobiera czynsz z tytułu użytkowania wieczystego, czyli czynsz gruntowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata