Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące refinansowania istniejącego kredytu hipotecznego oraz refinansowania nowo zakupionego domu jednorodzinnego.

Napisany przez proton5
Witajcie,

jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że znajdę tutaj kilku ekspertów, którzy pomogą mi w sprawie finansowania budowy

Sytuacja jest następująca: Kupiłem szeregowiec prawie 10 lat temu (100% finansowania). Podpisałem umowę na 10 lat i drugą na 15 lat.
Moje obecne zadłużenie wynosi około 70 tys. euro. Obecnie mam oszczędności w wysokości około 55 tys. euro, więc mogę się prawie wykupić. We wrześniu minie 10 lat, więc mógłbym zrezygnować z obu umów. Wszystko byłoby łatwe, gdybyśmy nie mieli życzenia zakupu większego domu.
Koniec tego roku lub początek przyszłego roku chcielibyśmy kupić większy używany Dom albo zbudować nowy. Szacowany koszt to około 350 do 400 tys. euro. 55 tys. euro by mi bardzo pomogło. Chcielibyśmy sprzedać szeregowiec.
Moim pomysłem było przejście na elastyczne stopy procentowe po wygaśnięciu okresu zabezpieczenia procentowego we wrześniu, czyli zawarcie umowy na przykład na 5 lat, aby z każdego zobowiązania w zakresie finansowania szeregowca można było zrezygnować bez kary za wcześniejszą spłatę. Gdy nadchodzi nowy Dom w przyszłym roku, miałbym trochę gotówki na początek (koszty dodatkowe, kuchnia, itp.).
Czy może warto spłacić kredyt za szeregowiec do końca roku, może nawet w całości? Wtedy jednak nie miałbym nic na koncie, gdy ruszy budowa lub zakup. Za to miałbym prawie lub całkowicie spłacony szeregowiec.

Czy może obecnie opłaca się zachować szeregowiec jako inwestycję kapitałową ze względu na obecne stopy procentowe? W takim przypadku musiałbym jednak zatrzymać te 55 tys. euro jako kapitał początkowy na nowy Dom i ponownie finansować nowy Dom w 100%. Szeregowiec ma obecnie wartość około 230 do 250 tys. euro.

Być może ktoś z Was ma dobry pomysł, którą drogą warto teraz pójść w obecnej sytuacji (procentowej).

Dziękuję i pozdrowienia!

Re: Pytania dotyczące refinansowania istniejącego kredytu hipotecznego oraz refinansowania nowo zakupionego domu jednorodzinnego.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć protone 5,

można również obciążyć nieruchomość, która ma zostać sprzedana, długoterminowym kredytem, ponieważ po sprzedaży można zabezpieczyć dług poprzez zamianę zastawu na nowy obiekt.

Ten kredyt stanie się więc częścią już potrzebnego nowego kredytu na nowe przedsięwzięcie z nowym planem finansowania, co oznacza, że ​​nie będzie konieczne jego zaciągnięcie, tylko resztę. Nie ponoszą przy tym żadnych strat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata