Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oświadczenie o odstąpieniu od umowy prolongacyjnej.

Napisany przez Axel-62
W 1995 roku podpisałem umowę hipoteczną. W tej umowie nie ma pouczenia o prawie do odstąpienia. Wówczas wydaje się, że nie było to tak surowo regulowane jak w przypadku nowszych umów.

Hipoteka była kilkakrotnie przedłużana w przeszłości, za każdym razem na okres 5 lat. W umowach prolongacyjnych również nie ma pouczeń o odstąpieniu.
Hipoteka została rozwiązana przedwcześnie półtora roku temu. Kwota przedterminowego spłacenia została zapłacona pod warunkiem sprawdzenia jej legalności.

Czy w przypadku przedłużania starych umów hipotecznych należy coś takiego jak pouczenie o odstąpieniu dodatkowo dostarczyć?
Gdzieś czytałem, że umowy prolongacyjne nie oznaczają nowej umowy pożyczki, lecz jedynie przedłużenie istniejącej umowy. Niemniej jednak, moim zdaniem, ta wydłużona umowa pożyczki musiałaby być dostosowana do wymagań prawnych, w tym do dodatkowego pouczenia o odstąpieniu.

Czy ktoś ma coś do powiedzenia na ten temat???????

Napisany przez Hanomag

Czy oświadczenia o odstąpieniu od starej umowy kredytu hipotecznego, gdy ta zostanie przedłużona, muszą być przeniesione?

Nie, chyba że poza stopą procentową zmieniło się jeszcze coś innego. Sprawdź w Google pojęcie unechte Abschnittsfinanzierung.

Napisany przez Axel-62
Dziękuję za informację.
Postanowiłem poszukać informacji na ten temat.
Rezultat:
U mnie umowa kredytowa została przedłużona. Oznacza to, że w umowie przedłużającej określono ponownie stopę procentową oraz nowy okres kredytowania. Pierwotna umowa kredytowa zakładała, że udzielony kredyt musiał zostać spłacony po pierwszym okresie kredytowania. Bank zaoferował jednak przedłużenie terminu płatności o 5 lat, co oznaczało dla mnie kolejne korzystanie z kapitału.
Wydaje się powszechnie przyjętym poglądem, że w przypadku takich przedłużeń konieczne jest wydanie nowego oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
Ciekawostką jest natomiast fakt, że w przypadku fałszywego finansowania częściami zgodnie z orzecznictwem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości nie jest konieczne ponowne wydanie oświadczenia o odstąpieniu, ponieważ obowiązuje wówczas dotychczasowe oświadczenie o odstąpieniu.
W starych umowach kredytowych, przynajmniej w moim przypadku, nie było i nie ma oświadczenia o odstąpieniu, więc nie można odwoływać się do niego dalej.

Napisany przez Hanomag

U mnie została przedłużona umowa kredytowa. Oznacza to, że w umowie przedłużenia poza stopą procentową został również ponownie uregulowany okres kredytowania. Oryginalna umowa kredytowa zakładała, że udzielony kredyt musiał zostać spłacony po pierwszym okresie kredytowania. Jednak bank zaproponował uregulowanie płatności 5 lat później. Zaproponował mi tym samym kolejne wykorzystanie kapitału.

Wydaje się, że w przypadku takich prolongacji konieczne jest również dostarczenie nowego pouczenia o odstąpieniu.

Tak, również u Ciebie pewnie tak jest.

Cytat: Axel-62

Co ciekawe, w przypadku tzw. finansowania etapowego, według orzeczenia Federalnego Sądu Najwyższego, nie jest konieczne dostarczenie nowego pouczenia o odstąpieniu, ponieważ obowiązuje wtedy wcześniejsze pouczenie. Jednak w przypadku starych umów kredytowych, przynajmniej w moim przypadku, nie było i nie ma żadnego pouczenia o odstąpieniu, więc nie może ono nadal obowiązywać.

Obowiązek dostarczenia pouczenia o odstąpieniu istnieje dopiero od 2002 roku. A faktyczne prolongacje umów kredytowych zawartych przed tą datą faktycznie nie muszą posiadać pouczenia o odstąpieniu.

Napisany przez Axel-62
Według mojej interpretacji, w moim przypadku ma miejsce wydłużenie z powodu zmiany stopy procentowej i okresu trwania, albo z powodu nowego zaciągnięcia zobowiązania, jednakże to wydłużenie nie wymaga pouczenia o prawie do odstąpienia, ponieważ pierwotna umowa kredytowa została zawarta przed 2002 rokiem. Chyba że, na skutek decyzji sądowych, ustalono później, że wydłużenia po 2002 roku zawsze wymagają pouczenia o prawie do odstąpienia. W ostateczności, tylko prawdziwy specjalista prawnik będzie w stanie mi pomóc. Warto się zastanowić, czy się to rzeczywiście opłaca. W moim przypadku konieczne było wpłacenie 4500 € jako opłaty za wcześniejsze wykupienie kredytu.

Napisany przez Harley

Oryginalna umowa pożyczki zakładała, że udzielony kredyt musiałby zostać spłacony po pierwszym okresie kredytowania. Jednak bank zaoferował spłatę po 5 latach. W ten sposób zaproponował mi dalsze korzystanie z kapitału.

Powszechne zdanie jest takie, że w przypadku takich prolongat konieczne jest także dostarczenie nowego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy.

Twoja analiza jest całkowicie poprawna. W przypadku twojej pożyczki mamy do czynienia z prawdziwym finansowaniem na odcinki, ponieważ zostało przyznane nowe prawo do korzystania z kapitału.

Dlatego zdecydowanie wymagane byłoby dostarczenie WRB, niezależnie od tego, czy było to konieczne w poprzednim stosunku kredytowym.

Jednak ponieważ nie zostałeś właściwie poinformowany, moim zdaniem warunki do skorzystania z WRR nadal istnieją.

Więc zabierz się do roboty, czy 4,500€ dla ciebie to mała kwota?

Napisany przez Hanomag

W moim przypadku jasno wynika, że występuje prolongata, ponieważ oprocentowanie i czas trwania zostały zmienione lub odnowione, jednak ta prolongacja nie wymaga pouczenia o prawie do odstąpienia, ponieważ pierwotna umowa kredytowa została zawarta przed 2002 rokiem.

Nie, w Twoim przypadku nie chodzi o prolongatę, ponieważ zmienione zostały więcej niż tylko oprocentowanie i czas trwania. W pierwotnej umowie kredytowej było przewidziane spłacenie kapitału na koniec okresu kredytowania. Dlatego, jak pisze Harley, jest to rzeczywiste finansowanie na etapy. Poniższy cytat pochodzi z Wiki

Prolongacje zakładają zatem, że zmieniona zostaje jedynie długość kredytu i oprocentowanie, podczas gdy pozostałe warunki umowy pozostają bez zmian.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata