Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Poszukiwany jest koncept dla ciągłego inwestowania pieniędzy.

Napisany przez MuenchnerKindl
Dzień dobry wszystkim,

Jako że od około pół roku jestem już stabilnie w życiu zawodowym, pojawiają się również dla mnie ważne pytania życiowe: Co zrobić z moimi pieniędzmi?

Krótko o mnie:
- Początek/środek lat dwudziestych
- Absolwent uczelni
- Relatywnie dobre zarobki
- Mieszkanie spłacone

Zgodnie z tymi informacjami, każdego miesiąca odkładam około 1000 €.

Mam teraz tylko taki problem, że nie wiem dokładnie, co zrobić z tymi pieniędzmi. Średniookresowym celem inwestycyjnym powinno być nowe/większe mieszkanie, z horyzontem czasowym około 10-15 lat.

Samochód itp. mam, ale tu nie jest konieczna aktualizacja ani raczej bardziej rozważam całkowite pozbycie się istniejącego.

Więc w najbliższej przyszłości nie planuję większych inwestycji.

Jestem stosunkowo dobrze zabezpieczony przed normalnymi ryzykami, czyli np. niezdolnością do pracy, więc nie spodziewam się również nieprzyjemnych niespodzianek w tej kwestii.

Teraz pojawia się pytanie: Co robić? Jakie strategie inwestycyjne byłyby tu rozsądne? - Niestety, z powodu pracy nie mam zbyt wiele czasu, aby codziennie się nimi zajmować.

Na podstawie programu Cashkurs Dirka Müllera trochę poczytałem, ale raczej naraziłem się na więcej pytań niż miałem odpowiedzi.

Jedyną rzeczą, jaką podjąłem po przeczytaniu książki, było zbudowanie rezerwy finansowej, z której w nagłym wypadku mógłbym pokryć około 6-8 miesięcy moich kosztów/utrzymania.

Macie jakieś pomysły lub sugestie, na jaką formę inwestycji powinienem się bardziej skupić? - Albo jak znaleźć dla siebie idealnego kandydata?

Pozdrowienia,

Napisany przez brainy
Niestety, w obecnym otoczeniu oprocentowania nie ma bezpieczniejszych inwestycji z dobrymi stopami procentowymi.

W zasadzie można zostawić swoje pieniądze na rachunku bieżącym, ponieważ przeniesienie ich na konto oszczędnościowe nie przyniesie praktycznie żadnych korzyści.

Jako inwestycję z większym ryzykiem proponowany jest tani plan oszczędnościowy ETF na przykład na indeks MSCI World (lub inny szeroko rozprzestrzeniony indeks). Na przykład Comdirect oferuje coś takiego.

W zależności od swojego poziomu ryzyka, powinieneś zainwestować tylko część swoich pieniędzy w taki plan oszczędnościowy, ponieważ w końcu rynek znowu się cofnie.

Z powodu struktury kosztów odradzałbym produkty doradcze.

Takiej odpowiedzi się obawiałem. Czy przez Comdirekt masz na myśli bank comdirect? - Miałem też na oku opcję Fest&Fonds, gdzie kwota inwestycji jest lokowana w lokacie terminowej oprocentowanej 4% + w fundusz lub coś podobnego, który można wybrać. Chyba widziałem tam nawet MSCI.

Co sądzisz/wy o Wikifoliach? - Czyta się różne opinie na ten temat. Od zupełnie dobrych do totalnego szamba! Niestety, całkowicie brakuje mi fachowej wiedzy, aby móc wydać wyrok. Kiedyś kupiłem tam udziały za kilka euro, które jak dotąd całkiem nieźle się rozwijały. Oczywiście, tutaj odegrała rolę także dobra sytuacja gospodarcza.

Mój plan to w jakiś sposób zainwestować około 2/3 kapitału w sposób bezpieczny, a z pozostałej części, 2/3 z większym ryzykiem i około 1/3 z większym ryzykiem. Biorąc pod uwagę podaną kwotę oszczędności.

Dodatkowe wpłaty/premie są dla mnie trudne do zdefiniowania - prawdopodobnie również zainwestowałbym je stosunkowo bezpiecznie.

Jak jest z obligacjami korporacyjnymi? Tutaj oprocentowanie jest niższe, ale przy odpowiednio ugruntowanych firmach z ratingiem A+ powinno się być na stosunkowo bezpiecznym gruncie?

Napisany przez brainy
Bank znów zarabia 5% prowizji na funduszu. Wtedy łatwo jest refinansować 4% odsetki.

ETF-y!

Oto strona docelowa:

Top-ETF-y: Wybierz ulubione ETF-y teraz | comdirect.de

Następnie kliknij w do 75....

TER to obciążenie kosztami produktu.

Fundusze mają koszty roczne około 2% plus Agio (zazwyczaj 5%).

Wybierz to, co Ci odpowiada. Czy to świat, Japonia, Chiny, rynki wschodzące, Europa Wschodnia... wszystko tutaj!

Proszę, żadnych obligacji korporacyjnych. Prokon czy coś podobnego? W takim razie idź do kasyna!

Dziękuję!

Myślałem teraz raczej o obligacjach BMW/Siemens/VW itp. :-)

Napisany przez 2Bolitho
Moja rada:
viewtopic.php?t=15014

Po tym będziesz w stanie odpowiedzieć sobie na swoje pytanie.

Napisany przez brainy
VW musi przestać czerpać zyski z Chin, a BMW stracić swoją typową grupę nabywców. Dlaczego było napięcie z Piechem w VW? BMW ma również wysoki poziom zadłużenia w stosunku do obrotu. Ponieważ zazwyczaj prawie każdemu nabywcy BMW trzeba sfinansować samochód, ponieważ kierowcy BMW zazwyczaj nie płacą gotówką.

Nie, dziękuję. Ryzyko jest niewarte zachodu.

dziękuję, ten książka na pewno kupię :-)

Może powinienem po prostu chodzić do kasyna każdego miesiąca.. Ruletka z zakładem równym 2^n przy przegranej..

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

jeśli nie chcesz uprawiać hazardu, pozostaje Ci tylko zasada dywersyfikacji.
Wszystko inne to kolejna zakład.

Na początek powinieneś zastanowić się, w co można zainwestować?
W zarysie są to klasy aktywów:

AkcjeObligacje (Papiery wartościowe o stałym oprocentowaniu, np. obligacje państwowe lub korporacyjne)NieruchomościSurowce (również metale szlachetne)
Do tych podstawowych kategorii należy jeszcze dodać produkty sztuczne, takie jak alternatywne strategie. Oznacza to formy inwestowania, które w zależności od pewnych czynników mogą inwestować w najbardziej szalone rzeczy.
Następnie pojawia się pytanie, jakie instrumenty są dostępne do regularnego inwestowania w te segmenty za pomocą comiesięcznej wpłaty.

Akcje i obligacje możesz łatwo kupić za pomocą funduszy inwestycyjnych. Kwestią pozostaje, czy wybrać ETF czy zarządzany aktywnie.
Fundusze nieruchomościowe w pewnym stopniu pomagają zdywersyfikować ten segment.
Natomiast fundusze surowcowe nie są rozsądnie odwzorowywalne w funduszach. W takim przypadku należałoby rozważyć alternatywy lub zrezygnować z tej klasy.

Mówiąc o alternatywnych strategiach, oferują one również produkty w obszarze surowców, które można legalnie wykorzystywać w funduszach.

Ja bym postępował w ten sposób:

Określić strategię z podziałem. Na przykład 50% akcji, 30% obligacji i 20% alternatywnych strategii.Wybrać fundusze, które najlepiej odpowiadają Twoim pomysłom.Otworzyć konto funduszowe za pośrednictwem dyskonta funduszy (kupowanie funduszy bez prowizji)

Powodzenia w Twoich działaniach!

Paule

Więc na koniec wydaje się, że zdecyduję się zainwestować 50% w sposób stały, czyli bezpiecznie na lokacie terminowej lub podobnie, a następnie pozostaną hipotetyczne 500 euro. Musiałbym je w jakiś sensowny sposób podzielić. W ostatnich dniach zgłębiałem trochę temat ETF-ów, wszystko to brzmi dość sensownie, a ryzyko poszczególnych dostawców tego typu funduszy wydaje się nie odbiegać znacząco (czyli zawsze związane z ogólnym rozwojem gospodarczym). Rozumiem, ryzyko jest oszacowane -> czy można zatem zainwestować nieco więcej.

Ale nadal zostaje część funduszy. (aktywnych): Tak, ładne, kolorowe broszury reklamowe, które obiecują cuda. Jak mogę tu rozpoznać dobre rozwiązanie? Poza różnego rodzaju testami i/lub historią wyników. Kwestia nieruchomości jest dość zrozumiała, ale niektóre inne są już dość skomplikowane. Aktualnie mam drobne kwoty zainwestowane w ten oto fundusz: [PIONEER FUNDS - GLOBAL ECOLOGY A EUR (ND) Kurs funduszu | A0MJ48 | LU0271656133](www.finanzen.net/fonds/Pioneer_Funds_-_Global_Ecology_A_EUR_ND) - GLOBAL ECOLOGY A EUR (ND) Fonds Kurs | A0MJ48 | LU0271656133. W ciągu lat ten fundusz odnotował całkiem niezłe wyniki, a przynajmniej mam pojęcie, co panowie robią z moimi pieniędzmi. Jednakże, jeśli spojrzeć na klasyfikacje ryzyka, to można zauważyć, że znajduje się raczej w wyższym segmencie.

Ryzyko jest znowu pojęciem względnym - co oznacza wysokie ryzyko - czy można to gdzieś jasno zdefiniować? Kiedy rozmawiam z moimi klientami o wysokim ryzyku, mówimy o szansach na wystąpienie w wysokości 10^(-6). Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,

EDYCJA: Nie mogę jeszcze zamieszczać linków, dlatego zostały one teraz nieco rozerwane.

Napisany przez EuroPaule

50% zabezpieczenia, czyli bezpieczne ulokowanie na rachunku oszczędnościowym lub podobnie, pozostaje hipotetyczna kwota 500€.

Servus!

Rachunek oszczędnościowy zazwyczaj jest miejscem do przechowywania pieniędzy, a nie inwestowaniem.
Inwestycje powinny przynosić zwrot powyżej inflacji.
Obecnie jednak to nie działa. Dlatego konto oszczędnościowe może aktualnie nie być głupim rozwiązaniem. Ale gdyby świat wrócił kiedyś do normalności, można by te pieniądze zainwestować na przykład w krótkoterminowe obligacje skarbowe.

Cytat autorstwa MuenchnerKindl

- Aktywne fundusze: Tak piękne, wspaniałe kolorowe broszury, które obiecują niebo na ziemi. Jak mogę tu rozpoznać słuszny? Pomijając jakiekolwiek testy i/lub historię zmian kursu.

Pierwszym krokiem byłoby to, abyś zastanowił się, w co chcesz zainwestować i jakie masz oczekiwania wobec funduszy.
To określi miarę tego, co jest dobre, a co złe.
Następnie musisz spojrzeć na historyczne dane i porównać je z Twoimi oczekiwaniami.
Nie chodzi tu o to, czy fundusz osiągnął absolutnie X lub Y % zysku. Pytanie byłoby na przykład raczej takie:
Co zrobił rynek, czego oczekujesz od tego funduszu w takiej fazie i jak się zachował?
To jest szczególnie istotne w przypadku funduszy zarządzających majątkiem (nazywanych także funduszami mieszanych).
Taki fundusz powinien reagować, gdy rynki długo pozostają w negatywnych liczbach. Mierzy się to na przykład tym, jak duże były maksymalne straty z rzędu w historii i jak długo zajęło im powrót do zera.
Jeżeli chciałbym maksymalnie stracić na przykład 20%, poszukałbym funduszu, który po 2008 roku odpowiednio ograniczył straty i zarobił w czasach ujemnych kursów akcji...

Cytat autorstwa MuenchnerKindl

Aktualnie mam na przykład niewielkie kwoty zainwestowane tutaj:
www . finanzen . net/fonds/Pioneer_Funds_-_Global_Ecology_A_EUR_ND]PIONEER
FUNDS - GLOBAL ECOLOGY A EUR (ND) Fonds Kurs | A0MJ48 | LU0271656133

.
Ten fundusz przez lata prezentował całkiem przyzwoitą wydajność i przynajmniej mam pojęcie, co panowie robią z moimi pieniędzmi.

Jednak patrząc na klasyfikację ryzyka, wydaje się, że znajduje się on raczej w segmencie wyższym.
Ale ryzyko ponownie jest pojęciem względnym - co oznacza wysokie ryzyko - czy to gdzieś jest jasno zdefiniowane?

W dziedzinie finansów ryzyko to bardzo subiektywna kwestia. Dla jednego już 5% straty to powód do paniki.
Inny może spokojnie znieść 50% straty, widząc szansę na wysokie zyski.

Jednak istnieją wskaźniki, na podstawie których można się nauczyć o wahaniach w funduszach, dające wyraźny sygnał na temat ryzyka. Jednym z tych wskaźników jest odchylenie standardowe:
Odchylenie standardowe:

Interesujące jest również porównanie ryzyka (wahań) do zysków.
Wartość Sharpeta pokazuje to znowu:
Zrozumienie zwrotności z uwzględnieniem ryzyka | Morningstar

W przypadku wspomnianego przez Ciebie funduszu jest to fundusz akcji, inwestujący tylko w jeden segment rynku. Dlatego jest on uważany za ryzykowny.

Mniej ryzykowny byłby na przykład międzynarodowy fundusz, który dywersyfikuje się między wiele branż.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez domrepp

Cześć!

lokata terminowa jest zazwyczaj miejscem do przechowywania pieniędzy, a nie inwestycją.
Inwestycje powinny przynosić dochód powyżej wskaźnika inflacji.
W tej chwili to się jednak nie udaje. Dlatego konto oszczędnościowe może obecnie nie być głupim pomysłem. Ale gdy świat wróci do normy, można rozważyć zainwestowanie tych pieniędzy na przykład w krótkoterminowe obligacje skarbowe.

Mowa była o okresie 10-15 lat, prawda???
Jeśli chodzi o komponent bezpieczeństwa i zbyt niskie oprocentowanie lokat terminowych, co obecnie jest faktem, to być może warto rozważyć to:
https://www.vtbdirekt.de/de/Produkte/VTB_Flex/
Pozwoli Ci to osiągnąć rentowność powyżej inflacji, przynajmniej tej oficjalnej, a po czterech latach będziesz ponownie całkowicie elastyczny. Co do wysokości oszczędności, cały czas będziesz miał pełną swobodę.

hm - konto inwestycyjne brzmi interesująco - sprawdzę to!
-

ale wracając do funduszy, wszystko brzmi dobrze i tak dotychczas starałem się analizować liczby.

Czy istnieje gdzieś strona, na której mogę dobrze przejrzeć różne fundusze? W moim banku (comdirect) jest to trochę uciążliwe.

Gdzie byłoby najrozsądniej kupować? Comdirect wydaje mi się nie taki zły wybór? Znalazłem także Fondsdiscount.de.

Ogólnie powoli ukazuje się przed moimi oczami obraz tego, czego chcę, co jest bardzo dobrze! Dzięki wam.

Aktualne pytanie brzmi: Czy strategicznie lepiej jest mieć więcej planów oszczędnościowych z mniejszymi kwotami, czy też lepiej kilka z większymi? Ze względu na dywersyfikację, chyba bardziej opłacalne jest to drugie, ale wtedy konieczna byłaby rozproszenie w różnych branżach.

Napisany przez EuroPaule

Czy istnieje gdzieś strona, na której mogę dobrze przeglądać różne fundusze? W moim banku (comdirect) jest to trochę uciążliwe.

Niestety, temat nie jest tak prosty. Z mojego punktu widzenia, najbardziej treściową stroną jest morningstarfonds.de.
Trochę bardziej na poziomie Gazety Wyborczej jest fondsweb.de.
Informacje tła można również znaleźć na fondsprofessionell.de. Jednak - wydaje mi się - jest to bardziej interesujące dla osób z branży.

Cytat od MuenchnerKindl

Gdzie warto byłoby najbardziej kupować? Comdirect nie wydaje mi się złym wyborem? Znalazłem także Fondsdiscount.de.

Comdirect, DAB Bank, Cortal Consors itp. są raczej preferowane, jeśli chcesz składać nie tylko fundusze do portfela, ale być może także akcje, certyfikaty, opcje itp..
Jeśli chodzi tylko o fundusze, dobrej jakości są banki funduszowe, takie jak ebase lub Frankfurter Fondsbank. Specjalizują się w rozliczaniu funduszy.
Jeśli klikniesz w Google Fondsdiscount, znajdziesz więcej dostawców, dzięki którym będziesz mógł otworzyć konto w jednym z tych banków funduszowych.

Cytat od MuenchnerKindl

Aktualne pytanie brzmi: Czy strategicznie lepiej jest mieć więcej planów oszczędnościowych z mniejszymi kwotami, czy może lepiej jest mieć kilka planów z większymi kwotami? Ze względu na dywersyfikację wydaje się, że druga opcja byłaby lepsza, ale wówczas konieczne byłoby rozproszenie w różne branże.

Istotna nie jest liczba planów oszczędnościowych, lecz to, czy obejmujesz wszystko to, co chcesz zrealizować.

Jeśli na przykład inwestujesz w pięć różnych funduszy, które wszystkie inwestują blisko wskaźnika MSCI World, to nie osiągniesz większej dywersyfikacji w porównaniu z jednym funduszem.
Więcej rozproszenia można osiągnąć, patrząc na style takie jak Value / Growth czy Small- / Mid- / Largecap. I / lub według regionów.

Przy planach oszczędnościowych na fundusze należy również pamiętać, że nie powinny one po prostu trwać wiecznie:
Czy nadal obowiązuje efekt średniej ceny? | finanzdeutsch

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Hanomag

dziękuję, książkę zakupię :-)

Powinieneś nie tylko kupić tę książkę, ale także ją przeczytać.

Naprawdę jest godna polecenia, ponieważ po pierwsze pokazuje, jak łatwo jest bezpiecznie lokować swoje pieniądze, a po drugie demaskuje działania doradców finansowych.

Dziękuję!

Dokonałem teraz pewnego wstępnego wyboru interesujących mnie ETF-ów i zwykłych funduszy, które a) pochodzą z branż, które znam i rozumiem, oraz także ETF-ów, które rozumiem.

Teraz coraz częściej natykam się na ETF-y oparte na SWAP, czy powinienem trzymać się od tego z daleka ze względu na ryzyko całkowitego utraty kapitału? Czy może przeoczyłem duży potencjał związanego z ETF-ami opartymi na SWAP?

Napisany przez Rubel
Cześć Münchner-Kindl!

Wejdź na stronę its-my.money (wpisz dokładnie tak) - to jest strona reklamowa spółdzielni, która inwestuje w aktywa rzeczowe. Mają też różne możliwości i przede wszystkim dobrze analizują produkty inwestycyjne, takie jak Riester itp. Te informacje z pewnością Ci pomogą, a tam też można osiągnąć zysk ;-)) Ponadto handlują również aktywami rzeczowymi - więc masz różne możliwości. Osobiście zostałem członkiem i założyłem plan oszczędzania diamentów. Po prostu się tam zorientuj.

Akcje - czy to w czystej postaci czy w formie ETF-ów - osobiście wydały mi się zbyt niepewne - rynek akcji jest na najwyższym poziomie w historii - szanse na dalszy wzrost są mniejsze niż ryzyko spadku, więc zdecydowanie nie powinieneś tego robić.

Pozdrowienia dla monachijskiego Kindl, Rubel dla Ciebie

Napisany przez happywarmheart
Witaj MKindl,

Przy Twoim horyzoncie inwestycyjnym i 1000€ miesięcznie nie potrzebujesz koncepcji opartej na mieszanych opiniach na forum, lecz dedykowanego doradztwa niezależnego maklera, który może, najlepiej zgodnie z paragrafem 34 f Ustawa o Handlu i Usługach, pośredniczyć we wszystkich inwestycjach finansowych i stworzyć sensowny, dla Ciebie zrozumiały plan oparty na Twoich celach. Jeśli nabywasz inwestycje poprzez niego, nie kosztuje Cię to nawet nic.

ETF-y to piękna nowość. Należy wiedzieć, że nie są to inwestycje w aktywa rzeczowe, lecz certyfikaty, co oznacza, że niosą pełne ryzyko emitenta (pozdrawia Lehmann). Ponadto często są one zabezpieczone zupełnie innymi instrumentami (często także certyfikatami), które nie mają nic wspólnego z rzeczywistą zawartością indeksu, który reprezentują. Kiedy rzeczy zaczną się źle układać, okaże się, że są to prawie same papierki bez wartości.

Jest naprawdę źle, jak nierozważne i nieuki w sprawach finansowych jest to państwo. Patrzy się tylko na koszty i podatki, zapominając o zyskach. Ludzie wolą produkty z gwarancjami, które nic albo niewiele są warte, niż zyski z obliczonymi i zarządzanymi ryzykami. Wolą majstrować nad swoimi rozwiązaniami, zamiast skorzystać z doradztwa specjalistów. Wolą zazdrościć niż szukać sobie wzorców i uczyć się od nich (np. w kwestii inwestycji finansowych od biur rodzinnych lub dobrze zarządzanych fundacji lub od benedyktynskiego Ojca Anselma Gruna).

Gdy myślę o Niemczech w nocy ...

Napisany przez brainy

Kiedy już je nabywasz przez niego, to nawet cię to nie kosztuje.

Da wäre ich mir nicht so sicher.

Ein replizierender ETF ist so weit weg von einem Zertifikat wie Ty od edukacji w zakresie inwestycji finansowych.

Idź do szkoły.

Napisany przez domrepp
przyjemnaciekawoserdce,

interesujące porady i opinie!
Czy czytałeś/aś coś o ETF-ach, funduszach specjalnych, związku kosztów/dochodów, inwestycjach rzeczowych/akcjach itp., czy piszesz tutaj spontanicznie?!? Postawiłbym na drugie... nawet bym się założył!

Czy nie chodzi mu o tego typu ETF-y oparte na SWAP-ach? Na pewno są dostępne w Commerzbanku w dużej liczbie.

Zawsze jeszcze poszukałbym dobrego doradcy, ale jakoś nie widzę tam światła.. Wszyscy na mnie działają równie mało wiarygodnie..

Napisany przez happywarmheart

happywarmheart,

interesujące rady i opinie!
Czy kiedykolwiek czytałeś coś o ETF-ach, funduszach inwestycyjnych, związku kosztów/zysków, inwestycjach w aktywa rzeczowe/akcje itp.? Czy piszesz tutaj z kaprysu, czy jak? Wydaje mi się, że raczej na drugie... nawet bym się za to założył!

@domrepp:
Dziękuję, że potrafisz wyrażać się dość wytwornie w porównaniu z innymi członkami forum. Tak, faktycznie, gdy czytam o tej całej histerii wokół ETF-ów, moje samopoczucie się zmienia i dlatego trochę przesadziłem i wyraziłem się nieprecyzyjnie. Miło, że ktoś to zauważył i zwrócił mi na to uwagę. Za zbyt dużą uproszczenie chciałbym przeprosić, szczególnie przed pytającym o radę i pozytywnie myślącym MuenchenerKindl.

Faktem jest:
Formally ETF-y są funduszami inwestycyjnymi. Ale tylko formalnie. Mimo wszystko może się zdarzyć, że w takim funduszu inwestycyjnym znajduje się ponad 50% ryzyka emitenta. To, co mnie zastanawia, to fakt, że nikt z zewnątrz nie może tego dostrzec, podobnie jak towarzystwa ubezpieczeniowe mówią o stopie procentowej gwarantowanej, ale zapominają wspomnieć, że z każdej składki najpierw odejmowane są 20% kosztów, co skutkuje stopą zwrotu daleko poniżej podanej stopy procentowej. Następny poważny kryzys również spowoduje oczyszczenie i wprowadzenie nowych regulacji w przypadku produktów związanych z ETF, co jest dla mnie pewne. Ale najpierw znowu ucierpią niedoświadczeni małoinwestorzy, którzy tym razem karmili emitentów certyfikatów, ale tym razem pośrednio.
W ETF-ach nie jest zazwyczaj zawarte to, co stoi na zewnątrz. A mimo to takie produkty są zalecane także przez osoby nieposiadające kompetencji inwestycyjnych, ponieważ patrzy się tylko na koszty. Dodatkowo oferują one także tylko przeciętny zwrot z inwestycji.

Niemcy są światowym liderem jeśli chodzi o myślenie o jakości - ale tylko w dziedzinie technologii i inżynierii maszyn. W dziedzinie inwestycji finansowych skupia się na gwarancjach, kosztach i podatkach lub ich kombinacji. Dostawcy udziałów preferencyjnych obniżają oprocentowanie z 9% do 7,5% rocznie, ponieważ klienci są podejrzliwi, a sprzedaż na poziomie 7,5% działa sprawniej. Ludzie zorientowani na podatki wolą ponosić straty niż płacić podatki. Uzależnieni od kosztów woleliby zrezygnować ze stabilnych i wysokich zwrotów. Ten kraj jest zwariowany.

Wracając do ETF-ów: Oczywiście trzeba również poddać w wątpliwość artykuły w WiWo. Niemniej jednak chciałbym zacytować fragment artykułu z dnia 11.05.2011:

Wiadomo: Wiele z tych chwalonych ETF-ów nie jest tak prosta i bezpieczna, jak sugerują dostawcy. Często to, co jest na zewnątrz, nie zgadza się z tym, co jest wewnątrz. Zamiast niemieckich akcji, ETF indeksu DAX może zawierać japońskie akcje i instrumenty pochodne.

Takie konstrukcje zaniepokoiły Financial Stability Board (FSB). W tym baslerowskim gremium zasiadają wysokie rangą przedstawiciele najważniejszych banków centralnych, organów regulacyjnych i ministerstw finansów. Mają oni na celu wcześnie identyfikować zagrożenia dla światowego systemu finansowego - i ostrzegają przed wykorzystywaniem strukturyzowanych produktów finansowych w ETF-ach. FSB nawet wyciąga analogię do rynku obligacji zabezpieczonych hipotecznie (ABS). Te toksyczne długi wywołały kryzys finansowy.

Kto nie chce wierzyć WiWo, może znaleźć inne źródła.

P.S.
To było w 2011 roku. Jak dotąd nic się nie wydarzyło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata