Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Aktualizacja z Universa intro|Privat 600 na ?

Napisany przez omega3
Cześć,

mam pytanie. Czy bez konieczności przeprowadzania badania zdrowotnego mogę przejść z intro|Privat 600 (bisex) na inny plan? Jeśli tak, to na jaki? Mam czas do końca miesiąca, aby się zdecydować. Jeśli tego nie zrobię i będę chciał zmienić plan, będę musiał przejść badanie zdrowotne.
Przy podpisywaniu umowy masa ciała (BMI) była w normie, a współczynnik tkanki tłuszczowej również.
Aktualnie posiadam:
introPrivat 600 z obniżonymi składkami na starość w wysokości 325€/mies.
KT43 125€/dziennie
PVN
PT-Premium 50€/d
uni-PT komfort plus 50€/d
RD2003

obecnie:
Mam 33 lata
Jestem mężczyzną
Pracuję w biurze na siedząco, dotąd nie miałem problemów z plecami
Bardzo rzadko choruję, ale kto wie, czy to się nie zmieni.
BMI 28,6
Lekko podwyższone wartości tkanki tłuszczowej
Chciałbym uniknąć badania zdrowotnego
Zęby mam w dobrym stanie, nawet według dentysty nie ma czego u mnie leczyć.

Który bardziej wartościowy plan ubezpieczeniowy wchodzi w grę, a który ma luki? Zaproponowano mi plan A620 z ZA80 i ST2/100, czy ten plan ma istotne wady? Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Nie potrzebuję pokoju jednoosobowego.
Chętnie, jeśli to możliwe, koszty mają być niskie, ale nie tanie. Plan introPrivat miał pewne luki, które chciałbym zlikwidować oraz nie pominąć nowych lub istotnych dodatkowych świadczeń, które jako laik mógłbym przeoczyć lub o których nie wiem.

W razie brakujących informacji proszę pytać. Chciałbym pozostać przy tym planie aż do emerytury i nie zmieniać go później.

Napisany przez Matthew Pryor
Bez oględania zdrowia mogę przejść z intro|Privat 600 (bisex) do innej taryfy. Tylko do której?

Co na to agent? Ze względu na prawo opcji pozostaje tylko VE jako alternatywa do wspomnianej taryfy modułowej. Obydwie mają swoje luki, dlatego ważne jest, który z nich mogę sobie jako samopłacący bardziej zatracić. Jeśli nie ma agentów, zastanawiam się dlaczego. Jeśli mam porównać je sam, ponieważ zrezygnowano z pośrednika, to opisują one tylko jedynie niecałe 10 stron A4 każdy instruujące o ochronie ubezpieczeniowej w obydwu taryfach. Różnice obejmują na przykład zakres psychoterapii ambulatoryjnej (maksymalna liczba sesji refundowanych 50/bez ograniczeń), badania profilaktyczne (z/ bez odpływu na własny udział w taryfie), honoraria za leczenie stacjonarne (ze/tylko częściowym ograniczeniem do GOÄ), ryczałt dentystyczny (z/ bez ograniczenia od 8. roku kalendarzowego, z wyjątkiem wypadków). W porównaniu z innymi firmami ubezpieczeniowymi i ich najlepszymi taryfami, istnieją inne różnice, chodzi mi tylko o dwie możliwe taryfy zgodnie z opcją zmiany z aktualnej taryfy. Patrząc na stawki refundacji w KTG i porównywalnie przeogromne świadczenia w PS 3, zastanawiam się, jak w ogóle doszli do Uniwersy. Brak kieszonkowego raczej nie był problemem. Proszę pamiętać, że przy przechodzeniu na wyższą taryfę z odpowiednio wyższymi składkami, składka ulgi podatkowej może być utracona. Byłoby przykro.

Napisany przez omega3
Najpierw dziękuję za bardzo konkretną odpowiedź i wskazanie przykładów, które zapytam także pośrednika. Chodzi mi o drugą opinię, aby być może uniknąć błędnych decyzji.

Najpierw świetnie, gdy napisałem ten tekst, byłem automatycznie ponownie wylogowany...

Potem krócej i co jakiś czas z zmianami...

Pośrednik zaproponował plan A620. W liście jednak było mowa o 100 możliwościach kombinacji. Na pewno nie każda jest sensowna. Chciałem przygotować listę pytań na weekend, które chcę mu jeszcze dodatkowo zadać. Dlatego chciałbym uzupełnić listę innymi pytaniami, na które inni mają również prawo. Nie jestem specjalistą, gdybym nim był, to zajmowałbym się ubezpieczeniami.

Zostają mi więc 3 opcje:
pozostać w planie 600,
przejść do planu Axxx,
lub przejść do planu VE z wyższym udziałem własnym.

@ Mattew,
co dokładnie rozumiesz przez ulgę w składkach?

Wspomniane różnice:

Psychoterapia:
Plan intro pokrywa 75%, co może się okazać kosztowne w przypadku wypalenia zawodowego, jeśli odbywa się praktycznie cotygodniowa sesja, a inni opłacają 100%, nie mam pojęcia, ile mogłoby być konieczne.

Zęby:
Dotychczas nie miałem z nimi żadnych problemów, a w rodzinie także nikt. Byłoby to frustrujące, gdyby jednak coś się pojawiło, a w nowej umowie zacznie obowiązywać nowa skala zębowa.

Badania profilaktyczne:
Plan intro nie pokrywa, a inni opłacają to, co KVG + dodatkowo 500 euro co dwa lata. Ale o jakie badania profilaktyczne chodzi?

Honoraria lekarskie:
Plan intro tylko do maks. 3,5 lekarza / 2,5 technicznego / 1,3 laboratoryjnego, reszta według uznania, nie mam pojęcia, bo nigdy z tego nie korzystałem.

Podatek:
Co masz na myśli mówiąc o składkach i możliwości odliczenia? Byłoby frustrujące, gdybym popełnił gafę.

Co byś doradził?

Opieka / Zasiłek chorobowy:
Jaki według Ciebie jest odpowiedni poziom zasiłku? Orientowałem się tutaj na ubezpieczeniach na życie. Czy się mylę? Jeżeli tak, to ile procent należy zabezpieczyć ze swojego wynagrodzenia netto? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

EDIT2:
Zauważyłem również, że w przypadku kuracji refabialnej / rekreacyjnej w planie A620 płatna jest tylko ambulatoryjna kuracja / REHA. Czy nie jest bardziej prawdopodobne, że będzie to kuracja / REHA stacjonarna? Ile takie leczenie mogłoby kosztować dziennie, skoro nie mam pojęcia o tego rodzaju cenach?

Z pośrednika przyszła propozycja A620. W liście pojawiało się jednak coś o 100 możliwościach kombinacji. Pewnie nie każda jest sensowna.

Właśnie w oferowanym przez Ciebie modelu ubezpieczenia występuje wiele wariantów wynikających z różnych procentów zwrotu kosztów i modeli składek własnych. Osobiście uważam, że wybór najwyższych możliwych stawek zwrotu jest sensowny, czy to będzie konieczne bądź nie, na przykład pokoju jednoosobowego, to Twoja decyzja. W ostatecznym rozrachunku, mimo dzikich kombinacji, sprowadza się to do dokładnie dwóch linii taryfowych: VE lub A/ST/ZA. Musisz zdecydować jak to rozdzielić. Wszystko inne, takie jak składki własne i stawki zwrotu, to już indywidualne kalkulacje ryzyka.

Pozostają mi więc 3 opcje. Poprawne, przy czym pozostanie w Intro dla mnie nie jest opcją.

Psychoterapia. Intro pokrywa 75%, co w przypadku wypalenia zawodowego może być drogie, jeśli konieczna jest niemal cotygodniowa sesja, a inni pokrywają 50% rocznie - nie mam pojęcia, ile byłoby potrzebne.

Z szacunkiem, pan jeszcze nie skupił się naprawdę na alternatywach, prawda? Powinni to zrobić, zanim poważnie podejdą do zmiany. Ograniczenie liczby sesji dotyczy tylko VE, a w modelu modularnym nie ma takiego ograniczenia. To nie są małe szczegóły w kontekście ubezpieczenia, które ma Was towarzyszyć przez dziesięciolecia. Jeszcze raz rada: przeczytajcie warunki ubezpieczenia, porównajcie zapisy dotyczące świadczeń, zapiszcie sobie punkty do omówienia z pośrednikiem.

Zapobieganie. Intro nie pokrywa, a inni pokrywają to, co ZUS + dodatkowe 500€ w ciągu dwóch lat – ale o jakie badania profilaktyczne chodzi?

Wykrywanie raka, badania kontrolne... To jest ściśle określone, a firma Universa oferuje coś więcej. To na przykład punkt, który możecie zapisać dla pośrednika: czy badanie to podlega samopotrzebnie (jeśli takowe będą wybrane)?

Opieka/Pieniądze na dni chorych. Jaki jest Twoim zdaniem właściwy poziom? Bazowałem się tu na kryteriach ubezpieczenia na wypadek choroby zawodowej. Czy jestem w błędzie? Jeśli tak, ile netto powinno się zabezpieczyć? Będę wdzięczny za każdą radę.

Przecież nie znam sytuacji dochodowej. I ubezpieczenie na wypadek choroby zawodowej/choroby to 2 zupełnie różne sprawy, szczególnie w kontekście świadczeń ustawowych i warunków, które muszą zostać spełnione, aby można było otrzymać zasiłek chorobowy lub rentę z tytułu niezdolności do pracy. ubezpieczenie na wypadek choroby zawodowej powinno być więc zasadniczo oparte na dochodzie netto i powinno być ubezpieczone na jak najwyższą kwotę.
Jaka jest aktualna renta z tytułu choroby zawodowej lub dochód?

Napisany przez omega3

Właśnie w oferowanym przez Ciebie module ubezpieczeniowym istnieje wiele różnych wariantów wynikających z różnych stopni zwrotu kosztów i modeli udziału własnego. Osobiście uważam, że wybór najwyższych możliwych stawek zwrotu jest sensowny, chociaż niekoniecznie musi to oznaczać wybór pokoju jednoosobowego. To twoja decyzja. Ostatecznie, pomimo dzikich kombinacji, sprowadza się to do dokładnie dwóch linii taryfowych: VE oraz A/ST/ZA. I to musisz rozważyć. Wszystko inne, jak udział własny i stawki zwrotu, to kwestia indywidualnej kalkulacji ryzyka.

Konkretnie oznacza to wybór jak najniższego udziału własnego kosztem wyższych miesięcznych składek. Nie musi to być koniecznie pokój jednoosobowy, gdy będę w szpitalu, będę bardziej skupiony na innych myślach niż na byciu samemu w pokoju. Ale potrzebuję opinii drugiej strony, aby wybrać dla siebie najlepsze rozwiązanie.

Dokładnie. Dla mnie pozostanie w Intro nie wchodzi w grę.
Myślałem podobnie, ale mam już drobne dolegliwości, których wcześniej nie miałem, i nie sądzę, że się poprawią, raczej będą się pogarszać. Dlatego teraz muszę znaleźć dla siebie najlepsze rozwiązanie bez przeprowadzania dodatkowego badania zdrowia.

Z całym szacunkiem, czy naprawdę nie przyjrzałeś się jeszcze alternatywom? Powinieneś to zrobić, zanim poważnie zaczniesz rozważać zmianę. Limit sesji dotyczy tylko VE, w module ubezpieczeniowym nie ma tego ograniczenia. To nie są zbyt małe szczegóły dla ubezpieczenia, które ma Ci towarzyszyć przez dziesięciolecia. Jeszcze raz: przeczytaj warunki ubezpieczenia, porównaj informacje o świadczeniach i zapisz krótkie notatki lub pytania. Następnie możesz zapytać pośrednika o szczegóły.
Zauważyłem ten błąd także dzisiaj rano. Tak, pytania pojawiają się dopiero wtedy, gdy ktoś kompetentny udzieli wskazówek. Dla laika jest to jak owca wśród wilków, jeśli można to tak nazwać.

Wykrywanie raka, badanie zdrowotne... To jest dokładnie określone, jednak Universa oferuje więcej. To na przykład punkt, który możesz zapisać dla pośrednika: Czy to będzie związane z udziałem własnym (jeśli go wybierzesz)?
W Intro nie ma zwrotu kosztów, a w A-620 jest bez uwzględnienia udziału własnego.

Nie znam sytuacji finansowej. ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków/zawałów serca to dwie zupełnie różne kwestie, zwłaszcza jeśli chodzi o świadczenia z ubezpieczenia społecznego i warunki uzyskania ich, tj. zasiłku chorobowego bądź renty inwalidzkiej. Dlatego ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków powinno być raczej dostosowane do dochodu netto i powinno być jak najwyższe.
Jaka jest aktualna renta z ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków lub dochód?

Aktualny dochód 90 000 €/rok
ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków 4 000 €/mies. To byłoby wystarczające, aby regularnie wiązać koniec z końcem i jeszcze oszczędzać na emeryturę.

To teraz konkretnie oznacza, że udział własny jest zbyt niski, a miesięczne składki są wyższe.

Dlaczego?

Również tak pomyślałem, ale mam już drobne dolegliwości, których wcześniej nie miałem, i nie sądzę, że sytuacja ulegnie poprawie, a raczej pogorszeniu, dlatego teraz muszę znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie bez przeprowadzania badania zdrowia.

Ostatecznie, z mojego punktu widzenia, nie ma znaczenia, na jaki pakiet wybierze się. Zawsze będzie lepszy niż podstawa. Pytanie brzmi tylko: o ile lepszy i jakie koszty jestem skłonny ponieść za tę różnicę.

We Wstępie nie ma zwrotów pieniężnych, a w A-620 zwrot jest bez uwzględniania udziału własnego.

Jednak jest. W Wstępie także następuje zwrot, ale tylko w ramach ogólnych warunków umowy, to znaczy na zasadach analogicznych do katalogu GKV.

Bieżące dochody to 90 000€ / rocznie.

Czy to wyjaśnia się relatywnie wysokiemu świadczeniu chorobowemu. Czy ubezpieczenie na Wypadek Utraty Zdrowia jest również u Universa?

Napisany przez omega3

Nö.Warum?

W związku z twoim sformułowaniem:

Cytat od Matthew Pryor

W właśnie zaproponowanym przez ciebie module istnieje wiele wariantów, które wynikają z różnych procentów zwrotu i modeli udziału własnego. Osobiście uważam, że wybór najwyższych możliwych procentów zwrotu jest sensowny, czy to oznacza, na przykład, jednoosobowy pokój, to już twoja decyzja......

Więc chyba źle zrozumiałem ten fragment, co przez to miałeś na myśli.

Koniec końców moim zdaniem nie ma znaczenia, na którą taryfę się zdecydujesz. Lepsze niż Intro będzie zawsze. Pytanie tylko, o ile lepsze i jakie koszty jesteś gotów ponieść za taką poprawę.
W tym momencie byłoby to o 151€ więcej miesięcznie

Tak. Nawet w Intro jest zwrot. Ale tylko w zakresie ogólnych warunków ubezpieczenia, czyli zakresu analogicznego do katalogu GKV.
Na jaką kwotę lub procent zwrotu przewiduje katalog GKV?

Czy wyjaśnia to względnie wysokie świadczenie za dni chorobowe. Czy również w przypadku Universa jest istotne ubezpieczenie przed niezdolnością do pracy?

Więc twoim zdaniem nie jest zbyt wysoko? Nie, nie ma ubezpieczenia przed niezdolnością do pracy w Universa.

Wydaje się, że nie zrozumiałem tego fragmentu poprawnie, co miałeś na myśli.

Poprzez niższy (lub brak) udział własny, składka ubezpieczenia oczywiście wzrasta. Pracodawca uczestniczy w tej składce do maksymalnych stawek, ale nie przy udziale własnym. Trzeba indywidualnie policzyć. Ja mówiłem o stawkach zwrotu, które w przypadku Universa można wybrać zmiennie, na przykład dla leczenia szpitalnego lub stomatologicznego.

Jak wysoka lub jaki % zostanie zwrócone według katalogu GKV?

Chodzi przede wszystkim nie o bezwzględne lub procentowe kwoty zwrotu, ale o zakres. Nie każde badanie profilaktyczne jest pokrywane przez GKV. Intro wypłaca analogicznie do zakresu GKV, a inne dwa abonamenty także ponad to. To jest różnica.

Czy więc Twoim zdaniem to nie jest zbyt wysoko ustalone? Nie, ubezpieczenie na życie nie jest w Universa.

Nie znam Twoich potrzeb.

Ponadto, oprócz opcji zmiany na Intro, istnieje także możliwość zmiany abonamentu zgodnie z § 204 VVG. Nie chcę się zbytnio rozpisywać na ten temat, to powinien wyjaśnić doradca, zwłaszcza z myślą o istniejących możliwościach. Ale można to również mieć jako dodatkową opcję w tyle głowy.

Napisany przez omega3
Jeszcze raz dziękuję za twoje bardzo pomocne wpisy!

Ok, teraz rozumiem to dobrze. Maksymalna składka pracodawcy w wysokości 301,13€ idzie na ubezpieczenie zdrowotne, a 48,47€ na ubezpieczenie opieki.

Następne pytanie brzmi, czy można tak po prostu zmienić udział własny, gdy składka jest wyczerpana i trzeba płacić więcej. Lub odwrotnie, czy obniżenie składki zmniejszy udział własny w taki sposób, że dofinansowanie zostanie ponownie wykorzystane. To będzie kolejne pytanie dla pośrednika. Jeśli chodzi o wykazy refundacyjne dla stomatologii, to chyba wystarczy mi ZA 80, a ZA 100 wydaje mi się zbędny. Możliwe, że jedynie w wyniku wypadku mogłoby mi coś zdarzyć się z zębami. Oprócz rutynowych badań u dentysty od urodzenia nie miałem żadnych problemów. Podobnie jak reszta rodziny i przy ograniczeniu sumy jestem prawie na wyczerpaniu, ponieważ czasjest zaczerpnięty z wprowadzenia i nigdy jeszcze nie chciałem korzystać z ubezpieczenia. Jest również znacznie większa refundacja do ubezpieczenia zdrowotnego.

Nie chcę pokoju jednoosobowego. Ale nie chciałbym też więcej niż 2 osoby w pokoju. Wydaje mi się, że zakres jest ustalony.

Jeszcze nie miałem zmiany taryfy zgodnie z § 204 VVG na uwadze, ale podejrzewam, że nie można tego zrobić bez badania lekarskiego. Chciałem tego w zasadzie uniknąć. Ponieważ, jak teraz wyczytałem, rzeczy, które miałem, raczej skutkowałyby wysoką dopłatą ryzyka lub odmową.

Teraz jeszcze jedno pytanie, gdzie są luki w porównaniu z innymi towarzystwami ubezpieczeniowymi w przypadku taryf VE i A.

Jeszcze raz dziękuję za bardzo pomocne wpisy!

Proszę.

Dobra, teraz już to dobrze zrozumiałem. Maksymalna składka pracodawcy wynosi 301,13 € na ubezpieczenie zdrowotne i 48,47 € na ubezpieczenie pielęgnacyjne.

Dokładnie, składka pracodawcy jest równa składce opieki zdrowotnej.

Jeśli chodzi o stawki zwrotu kosztów za leczenie stomatologiczne, myślę, że wystarczy mi te dla ZA 80, stawka ZA 100 wydaje mi się raczej zbędna. Ponieważ jedynie w wyniku wypadku mógłbym coś zrobić ze zębami. Poza rutynowym badaniem u dentysty nie miałem żadnych problemów od urodzenia. Dotyczy to także reszty mojej rodziny, a jeśli chodzi o ograniczenie sum, to niemal osiągnąłem limit, ponieważ czas jest odnotowany z wprowadzenia, a nigdy nie chciałem skorzystać z wypłat. Ponadto zostanie zwrócone znacznie więcej do opieki zdrowotnej.

Jak powiedziałem, to indywidualna decyzja. Płacisz niższą składkę i na to akceptujesz zwiększone ryzyko kosztów. Tak działa ubezpieczenie...

Nie miałem na uwadze zmiany taryfy zgodnie z § 204 VVG, ale podejrzewam, że nie odbywa się to bez badania stanu zdrowia. Tak naprawdę chciałem tego uniknąć. Ponieważ tak, jak teraz zrozumiałem, rzeczy, które miałem, raczej miałyby wysokie dopłaty ze względu na ryzyko lub odrzucenie.

Zasadniczo masz rację. Jeśli docelowy taryf przewiduje dodatkowe korzyści (co można przyjąć, jeśli pochodzisz z wprowadzenia), ubezpieczyciel może wymagać dodatkowych opłat lub wprowadzić wyłączenie. Można temu zapobiec rezygnując z dodatkowych korzyści. Lub właśnie z odpowiednim badaniem zdrowotnym. Dzięki temu miałbyś większy wybór taryf (w tym już zakończone taryfy Universy), opcja zmiany wprowadzenia ogranicza do 2 taryfów.

Teraz jeszcze jedno pytanie: Gdzie taryfy VE i A mają luki w porównaniu z innymi towarzystwami ubezpieczeniowymi?

Bardzo ambitne pytanie. Możesz poprosić pośrednika o dokładne porównanie np. z taryfą N od Debeka. Pozwól facetowi zarobić swoje...

Napisany przez omega3

Proszę .

Dokładnie, udział pracodawcy jest równy składce GKV.

Jak już wspomniałem, decyzja indywidualna. Płacisz niższą składkę i przyjmujesz za to zwiększone ryzyko kosztów. Tak działa ubezpieczenie...
Zgadza się, ale moim zdaniem koszty są na akceptowalnym poziomie. Zwłaszcza gdy patrzę na zwrot kosztów GKV, ryzyko kosztów jest znacznie niższe, jeśli chcesz mieć ładne, trwałe rozwiązanie.

Zasadniczo masz rację. Jeśli docelowy plan obejmuje dodatkowe świadczenia (co można założyć, patrząc na wprowadzenie), ubezpieczyciel może żądać dopłat lub uzgodnić wyłączenia. Można to uniknąć, rezygnując z dodatkowych świadczeń. Lub też za pomocą odpowiedniego badania zdrowotnego. W ten sposób miałbyś większy wybór planów (w tym już zamknięte plany w Uniwersie), opcja zmiany z wprowadzenia jest ograniczona do dwóch planów.
Ale być może byłoby mądre (jeśli to możliwe) najpierw zmienić się do jednego z tych dwóch planów, a następnie bez dodatkowych świadczeń zgodnie z § 204 VVG.

Bardzo ambitne pytanie. Możesz poprosić pośrednika o przeprowadzenie szczegółowego porównania na przykład z planem N od Debeki. Pozwól mężczyźnie zarobić swoje pieniądze...

Zgadza się, ale miałem na myśli zredukowaną wersję z luką, która być może jest pokryta przez GKV, ale któregoś z tych trzech kontraktów nie. Byłoby to dla mnie niekorzystne, czy mogę założyć, że świadczenia zawsze są przynajmniej równoważne w przypadku dwóch możliwych planów. Boję się raczej, że wpadnę kiedyś w pułapkę i brakuje mi pewności siebie, aby takie rzeczy ustalić.

Szkoda, że znalazłem to forum tak późno, być może zastanowiłbym się bardziej nad ubezpieczeniami i inwestycjami, podejmując może zupełnie inne decyzje już wcześniej. Teraz muszę najpierw wyciągnąć maksimum z obecnych warunków i podejmować właściwe decyzje na przyszłość.

Należy być może przemyślanym (jeśli to możliwe) najpierw zmienić się na jedną z dwóch taryf, a następnie, bez dodatkowego świadczenia, dokonać zmiany zgodnie z § 204 VVG.

Dobrze przemyślane, ale w praktyce może to nie działać. To zależy od tego, kiedy zostałeś ubezpieczony w taryfie Intro. Warto wiedzieć, że w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym istnieją 2 światy taryfowe. Po pierwsze, stary, nazywany również Bisex, w którym taryfy są kalkulowane oddzielnie według płci. Unia Europejska zatrzymała to i zmusiła ubezpieczycieli do taryf uniseksowych, w których kalkulacje składki muszą być obustronne. Jeśli znajdujesz się w starym świecie, możesz w nim zmieniać. Jednak jeśli w wyniku zmiany trafisz do taryfy kalkulowanej zgodnie z uniseksem, będziesz zamknięty w taryfach z poprzedniego systemu. To należy skonfrontować z Uniwersą.

Racja, ale miałem na myśli wersję z luką, która być może obejmuje ubezpieczenie ustawowe, ale nie jedno z trzech umów. Byłoby to dla mnie niekorzystne, czy mogę jednak założyć, że świadczenia zawsze są przynajmniej równoważne w przypadku dwóch możliwych taryf. Obawiam się raczej, że kiedyś wpadnę w pułapkę i z pewnością brakuje mi kompetencji, aby to ustalić.

Nie, nie możesz tego założyć. Żadna mi znana taryfa prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nie świadczy dokładnie tego samego co ubezpieczenie ustawowe, zwłaszcza w obszarze sprzętu medycznego, leczenia uzupełniającego, rehabilitacji, ubezpieczenia rodzin, psychoterapii, opieki zdrowotnej w domu... Uważam obie taryfy docelowe (VE oraz A/ST/ZA) za całkiem silne pod względem świadczeń, ale proszę porzuć myśl, że zawsze otrzymasz lepsze świadczenia w każdym obszarze niż ubezpieczony na podstawie ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez omega3
Mam prawo do świadczeń od 01.01.2007 r. i przełączyłem się na Intro od 01.01.2012 r., gdy przekroczyłem wskaźnik opłacalności. Moja obecna umowa w intro to umowa bisex. Zakładam, że jestem teraz w „Starym Świecie”, który jest korzystniejszy przynajmniej dla mężczyzn. Pytanie, czy wtedy trafiam do świata UNI, pozostaje dla pośrednika.

Znowu nie wyraziłem tego tak, jak to miałem na myśli. Nie chodzi mi o to, żeby cały czas byłam lepiej ubezpieczona. Chodzi mi o to, co może brakować.
Przykładem nadmiernym jest to, że w drobnym druku jest napisane, że na przykład operacje serca nie są objęte ubezpieczeniem w ramach danego taryfy. To byłaby dla mnie luka, przez którą nie podpisałabym umowy. Tak to miałam na myśli. Jednak skoro mówisz, że taryfy są silne w świadczeniach, to taka luka tam prawdopodobnie nie występuje.
Do tej pory mogłam znieść lata z taryfą Intro, ale jak już wspomniałam, zauważyłam, że mam coraz więcej dolegliwości, które teraz prawdopodobnie stałyby się bardzo kosztowne, a nawet niemożliwe do pokrycia, gdybym teraz chciała przejść z NFZ do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

To była moja obawa, a w internecie można znaleźć bardziej obiektywne odpowiedzi niż od przedstawicieli ubezpieczalni na miejscu, niestety muszę przyznać. Tam własne ubezpieczenie zawsze było najlepsze, najtańsze i oferowało najlepsze warunki na rynku.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć Omega3 (= Odkrywco kwasów tłuszczowych o tej samej nazwie?? ),

podejście praktyczne do postępowania:

Krok 1: Poproś swojego pośrednika o wyjaśnienie istotnych różnic w kalkulacjach między taryfą Intro a dwoma innymi taryfami firmy Universa. (Na razie wykluczam zmianę firmy, nie ma to sensu)
Następnie powinieneś dostrzec, dlaczego pozostanie w Intro nie jest zbyt korzystne.

Krok 2: Poproś o zestawienie następujących taryf
VE 1300G vs A1360+ST2/100+Z100. Chodzi tutaj NIE o takie drobnostki jak pokój jednoosobowy czy dwuosobowy, ile pieniędzy na okulary i jak traktowana jest profilaktyka! Zapytaj go o mieszane placówki, o ordynację opłat, o zakres obowiązywania na całym świecie przy zmianie miejsca zamieszkania (to tylko kilka przykładów). Poproś o szczegółowe wyjaśnienie różnic i zdecyduj, które z nich chcesz mieć i czy jesteś gotowy zapłacić wyższą cenę za ewentualne dodatkowe usługi.

Krok 3: Jeśli decyzja padnie na VE, sprawdź/przelicz jeszcze VE1300H, VE200G lub VE200H (H= połowa limitu odliczenia własnego powyżej 65 roku życia) - taryfy te są identyczne pod względem zakresu świadczeń, różnią się tylko limitem odliczenia własnego oraz, jak już wspomniałem, G lub H - to czyste zadanie matematyczne z następującymi istotnymi czynnikami:
Składka / Korzyści podatkowe / Dodatek pracodawcy / Zwrot składki

Jeśli decyzja padnie na A/S/Z, będzie kilka dodatkowych opcji, ale można je ocenić zgodnie z tym samym podejściem do sensowności.

Twój pośrednik powinien móc to wytłumaczyć i przeanalizować wspólnie z Tobą.

Powodzenia!

Napisany przez omega3

Cześć Omega3 (= Odkrywco odpowiadających im kwasów tłuszczowych?? ),
nie do końca, raczej coś jak z starych filmów o Planecie Małp. Ale z uwagi na dane dotyczące zdrowia, również tutaj pasujące

Podejście pragmatyczne do działania:

Krok 1: Poproś swojego pośrednika o wyjaśnienie, w czym tkwią istotne różnice kalkulacyjne między taryfą Intro a dwiema innymi taryfami w firmie Universa. (Na razie pomijam zmianę firmy, nie ma to sensu) Następnie powinieneś być w stanie zrozumieć, dlaczego pozostanie w Intro nie jest zbyt korzystne.
To już zrobiłem i ma to sens. Więc odpada jedna z trzech opcji. Co mnie irytuje, że być może nie zajrzałem wcześniej do internetu, aby znaleźć więcej opinii/możliwości. Być może wtedy zdecydowałbym się na innego dostawcę. Chociaż w ten sposób udało mi się zapewnić sobie stan zdrowia prawie bez obciążeń. Nadal uważam, że to była najlepsza inwestycja, jaką wtedy zrobiłem, nawet jeśli jako student miałem mało pieniędzy.
Co polecilibyście jako ubezpieczyciela zdrowia dla dzieci? Czyli taki pakiet dla dzieci, który oferuje wiele świadczeń i jest tani?

Krok 2: Poproś o zestawienie następujących taryf
VE 1300G vs A1360+ST2/100+Z100. Nie chodzi tu o takie drobnostki jak jedno- czy dwuosobowy pokój, ile dostaniesz na okulary, a jak liczone są zabiegi profilaktyczne! Zapytaj go o mieszane placówki, o taryfę opłat, o globalne obowiązki przy zmianie miejsca zamieszkania (żeby wymienić tylko kilka przykładów). Poproś o szczegółowe wyjaśnienie różnic i zdecyduj, które z nich chcesz mieć i czy jesteś gotowy zapłacić wyższą cenę za ewentualne dodatkowe świadczenia.
Globalne obowiązki - dobre pytanie, nie chciałem mieszkać za granicą, ale być może pojawi się okazja do pracy za granicą i mieszkania w Niemczech. To również byłby przypadek specjalny. Mieszane placówki? Co to jest? Nad tym właśnie pracuję.

Krok 3: Jeśli decyzja padnie na VE, sprawdź/oblicz również, czy VE1300H, VE200G czy VE200H (H= połowa wkładu własnego po 65. roku życia) - taryfy te różnią się tylko wkładem własnym i jak wspomniano, G lub H - to czyste zadanie matematyczne z następującymi istotnymi czynnikami:
Składka / Ulga podatkowa / Dotacja od pracodawcy / Zwrot składki

Jeżeli decyzja padnie na A/S/Z, jest kilka dodatkowych opcji, które jednak można obliczyć z sensem według tej samej zasady.
Jest to jeszcze otwarte, choć mój pośrednik raczej poleca A620 itp. w moim przypadku. Być może dlatego, że zna więcej szczegółów.

Twój pośrednik powinien być w stanie wyjaśnić i przeanalizować wspólnie z Tobą.

Powodzenia!

Jeszcze raz dziękuję za nową bardzo szczegółową odpowiedź.

Dzięki za wskazówki. Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia na temat ubezpieczenia dla dzieci.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

Dziękuję za dalsze wskazówki. Być może ktoś jeszcze może odpowiedzieć na pytanie dotyczące ubezpieczenia dziecka.

To zupełnie inna sprawa! Chodzi tutaj mniej o pytanie Z jakim ubezpieczycielem chcę być? niż o pytanie Jaki ubezpieczyciel przyjmie moje dziecko (samodzielnie)?

Oprócz UniVersa, która MUSI ubezpieczyć dziecko, jeśli zgłoszenie nastąpi w ciągu 2 miesięcy od narodzin, można spróbować ubezpieczyć dziecko w inny sposób w ciągu tych 2 miesięcy (jeśli UniVersa nie pasuje). Istnieje jednak kilka zasad do przestrzegania (nie wszystkie ubezpieczyciele ubezpieczają dzieci samodzielnie, bez rodzica, i trzeba podać informacje zdrowotne) - niekoniecznie to jest temat do samodzielnego ogarnięcia. Nie ma jednej gorącej wskazówki dotyczącej ubezpieczenia dziecka - zależy od wielu czynników (np. czasu trwania ubezpieczenia i stawek rodziców) i wymaga tak indywidualnej decyzji, jak ubezpieczenie prywatne dorosłego.

Terminy, które podałem jako przykładowe: Mixed Hostel, Ordynacja opłat, Ogólne zastosowanie - twoim pośrednikiem, jeśli ma pojęcie o prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, powinien móc wytłumaczyć Ci je na stojąco nawet w późny wieczór po 20 piwach w Dniu Ojca. W przeciwnym razie: zapytaj Google.

Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata