Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zakaz UE dla lamp HQL

Napisany przez Moizi
Przed pięcioma laty przenieśliśmy naszą firmę do nowego biura oraz nowej hali magazynowej, a zdecydowaliśmy się wówczas na oświetlenie HQL ze względów kosztowych.

Okazało się to strzałem w stopę, ponieważ od tego czasu musieliśmy już dwukrotnie wymienić całe oświetlenie. Dodatkowo, od początku kwietnia weszło w życie to zakaz UE dotyczący lamp HQL, co oznacza, że nie będziemy już mogli zdobyć żadnych żarówek zamiennych.

Oznacza to, że musimy poszukać alternatyw. W internecie zaleca się przejście na system oświetlenia LED, ale odstrasza nas bardzo wysoki koszt zakupu.

Czy ktoś już miał do czynienia z tym problemem i może podzielić się z nami wskazówkami?

Napisany przez florianmeier
Ale czy nie ma jeszcze żadnych do kupienia?

Zrób zapasy!

Mam wystarczająco dużo żarówek na całe moje życie!

Napisany przez Moizi
Tak, również zakładam, że istnieją jeszcze lampy HQL... ale o ile się nie mylę, teraz już nie wolno ich sprzedawać.

Czy coś źle zrozumiałem?

Napisany przez xlarge
O ile mi wiadomo, można sprzedać pozostałe zapasy.
W przeciwnym razie, prawdopodobnie można zamówić je również spoza Europy.

Istniał również trik z zwykłymi żarówkami - były one sprzedawane jako grzejniki elektryczne (sprawność ponad 98% -> klasa energetyczna A+) i pokryte rozpuszczalną farbą - którą oczywiście można zmyć ;-)

Napisany przez Moizi
Dziękuję za odpowiedź!

OK, więc postaram się dowiedzieć u naszego dostawcy, czy nadal sprzedaje lampy HQL. Chociaż oczywiście na dłuższą metę to nie jest rozwiązanie.

Mam pewne obawy co do zakupów spoza Europy... albo wysyłka jest droga (czy nie są przesyłki sprawdzane?!) albo może jakość nie będzie odpowiednia.

Ale czy ktoś z Was ma doświadczenie z lampami LED? Czy zakup tych lamp opłaca się?

Napisany przez xlarge
W przeciwieństwie do zwykłych żarówek halogenowych lub żarówek oszczędza się około 90% kosztów energii - jeśli zobaczysz, ile pieniędzy na prąd wydajesz rocznie na oświetlenie, musisz sprawdzić, ile lat zajmie spłacenie kosztów technologii LED.

(W przypadku domowych obliczeń można przyjąć następujące dane: 300 dni x 4h x 100W x 30 centów = 36 € na prąd - lampa LED o mocy 11W kosztuje mniej ... więc opłaca się już w pierwszym roku - decyzja czy podoba ci się to światło, należy do ciebie.)

Napisany przez Moizi
Dziękuję Ci za odpowiedź i wyjaśnienie!

OK, jeśli korzystając z LED oszczędza się około 90% kosztów energii, myślę, że koszty te zwróciłyby się w ciągu kilku lat.

Brzmi to nieźle, jeśli jest się w stanie jednorazowo wydać tyle pieniędzy, pod warunkiem, że nieruchomość nie jest wynajęta. W takim przypadku nie opłacałoby się to tak bardzo... wówczas rozwiązaniem byłaby bardziej korzystna forma wynajmu. Na pewno istnieje taka możliwość, prawda?

Napisany przez Krise
to dziwne zakazanie również wydawało mi się już dziwne. W naszej firmie również doprowadziło to do dyskusji. Ostatecznie (ponieważ to poruszyłeś) zdecydowaliśmy się na rozwiązanie wynajmu w deutsche Lichtmiete (tak nazywa się ta firma), dopóki nie znajdziemy konkretnego rozwiązania. Muszę powiedzieć, że ta opcja obecnie wydaje się być również dobrą alternatywą dla zakupu.

Nie chcieliśmy dokonać błędnej inwestycji, zwłaszcza że w dziedzinie oświetlenia ciągle się wiele zmienia (teraz rzekomo pojawiły się jeszcze lepsze diody LED, które zużywają o 10% mniej energii), więc jeszcze nie osiągnęliśmy końca tej drogi. Myślę, że istnieje tylko kilka sytuacji, w których faktycznie diody LED nie są odpowiednie, ale są to bardzo specyficzne przypadki.

Możliwość gromadzenia zapasów jest absurdalnym pomysłem. Nie jestem zwolennikiem narzucanych działań ekologicznych, ale dziecinne jest gromadzenie magazynu pełnego tego, co zostało zakazane jako reakcja buntu. Diody LED są po prostu lepsze od żarówek pod każdym względem. Już sam gwarantowany czas użytkowania jest zazwyczaj 25 razy dłuższy. Żarówka = 1000 godzin / LED = 50 000 (zakładając połowę)... Żarówka tworzy światło, ponieważ tak samo jak słońce i lampa halogenowa wydaje światło ze źródła ciepła... generuje zatem ciepło, nie muszę chyba tłumaczyć, jak to jest ekologiczne

Napisany przez Moizi
Dziękuję za Twoją odpowiedź!

Tak, też uważam, że w tym konkretnym przypadku niekoniecznie jest sensowne gromadzenie zapasów. Zwłaszcza jeśli chodzi o rtęć.

Dziękuję również za wskazówkę odnośnie tego dostawcy wynajmu. Co będziecie mieli włączone w umowie?

Napisany przez Krise
Nie ma problemu. Tylko nie jestem pewien, czy jest to kwestia negocjacji, zależy od wielkości instalacji, czy też jest traktowane jednakowo przez wszystkich klientów, ale u nas obejmowało to poradę, pomiar światła, kompletną instalację i oczywiście konserwację.

Najlepiej zapytaj sam. Polecam, poza tym będziesz mieć porównanie do ceny zakupu, a to przecież nie zaszkodzi.

Napisany przez ProfFF

Czy nie mają już takich żarówek?

Zalecam gromadzenie zapasów!

Mam wystarczająco dużo żarówek na całe moje życie!

A dla opraw dostępne są nawet żarówki z wnętrzem LED zgodne z tą samą normą. Przy większych ilościach, takich jak dla firmy, zalecam zapytanie w różnych hurtowniach elektrycznych o rabat ilościowy.

W ten sposób konieczne byłoby jedynie wymienić żarówki, a reszta mogłaby pozostać bez zmian. Bez konieczności przebudowy.

Napisany przez Moizi
Dziękujemy za Wasze odpowiedzi!

@ Krise: Tak, dziękujemy, skontaktujemy się z tym dostawcą i zobaczymy, jakie otrzymamy informacje zwrotne. Myślę jednak, że usługi pozostaną takie same, a cena będzie zależała od zakresu systemu oświetlenia LED.

@ ProfFF: Okej, naprawdę nigdy się nie przestaje uczyć. Nie wiedziałem, że istnieją żarówki z wnętrzem LED. Ile kosztują i jaka jest różnica w porównaniu do zwykłych lamp LED?

Napisany przez Krise

Wydaje mi się, że wydajności pozostaną takie same i że cena będzie zależeć od zakresu systemu oświetlenia LED.

Jasne, inny sposób obliczeń nie miałby też sensu. Sugerowałbym sprawdzenie innych dostawców, ale chyba nie ma w tej kwestii... :/

Powodzenia

Napisany przez Biskupeme
Kupujemy lampy na statku. Jest ich wystarczająco dużo i podczas podróży do Szkocji prawdopodobnie znajdujemy się poza UE

Napisany przez katalog49

Kupujemy lampy na statku. Jest ich wystarczająco dużo i podczas podróży do Szkocji znajdujemy się podobno poza UE.

Czy możesz zlokalizować miejsce poza UE?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata