Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie dla siostrzeńca, ale jak?

Napisany przez Kia78
Cześć,
mój mąż i ja zastanawiamy się nad tym, żeby zaoszczędzić trochę pieniędzy dla naszego siostrzeńca (który ma obecnie cztery tygodnie) na przyszłość (wykształcenie, prawo jazdy, studia...).
Jednak nie mamy pojęcia, jak to zrobić. Byłem teraz w Sparkasse tutaj w Hamburgu i w innych bankach. Doradcy byli mili, ale jak dotąd nie mogliśmy podjąć żadnej decyzji, bo wszystko wydaje się być takie skomplikowane.
Chcielibyśmy odłożyć miesięcznie między 20 a 50 euro (w zależności od naszej sytuacji finansowej) i czasem coś podarować na urodziny i Boże Narodzenie (zanim go zasypią zabawkami).
Dla niektórych opcji oszczędzania (np. Haspa Mäusesparen) potrzebujemy podpisu rodziców. To sprawia jednak problem, ponieważ choć ufać matce, to nie do końca ojcu.
Zastanawialiśmy się też, że ​​pieniądze powinny być dostępne w przypadku nagłej potrzeby. Czyli jeśli rodzicom brakuje na przykład na pierwsze szkolne przybory, wycieczki szkolne lub coś podobnego.

Macie jakieś pomysły?
Dzięki, Kia

Napisany przez 2titan1981
konto oszczędnościowe na twoje imię, dzięki czemu w razie potrzeby możesz pomóc swojemu siostrzeńcowi i masz pełną kontrolę nad kontem.

Oszczędzanie myszowe z oprocentowaniem 3% obowiązuje tylko do 500€, a potem spada do 0,15%

Napisany przez uwehaensch
VTB Flex oferowany przez VTB Direkt Bank to obecnie moim zdaniem najlepsza oprocentowanie dla elastycznego planu oszczędnościowego. Co prawda konieczne jest również otwarcie tam konta oszczędnościowego, ale nie powinno to być problemem (a dodatkowo oferuje oprocentowanie na poziomie 1,0%).

Napisany przez Rubel
Cześć Kia78

Mam coś miłego dla Ciebie. Po prostu napisz do mnie e-mail na adres poullain@gmx.de, a chętnie prześlę Ci coś tutaj.

Pozdrowienia, Rubel

Napisany przez Ex-Studentin
@Rubel
3 inne posty, 3 razy zalecasz Plan oszczędnościowy diamentów. Zastanawiam się, co chcesz doradzić w swojej wiadomości. Trochę dziwne, że po zarejestrowaniu się i w nocy o 4:30 rano w krótkim czasie robi się reklamę jednego tematu.

Napisany przez Rubel
Witaj byłej studentko,

Późna pora wynika stąd, że wczoraj długo jechałem pociągiem i sobie tylko surfowałem w internecie, aż wylądowałem na tej stronie.

Uważam, że nie każdy potrzebuje planu oszczędzania diamentów, ale dla mnie jest to przynajmniej ładna alternatywa do ogólnie bezzwrotnego krajobrazu.

Już nie mogę słuchać tego całego gadania o ETF-ach - giełdy świetnie sobie radziły i wszyscy myślą, że ETF-y to cudowne rozwiązanie, tylko dlatego, że można zaoszczędzić na opłatach. Wielu teraz mówi, że gdybym kupił te papiery w 2009 lub 2010 roku, to... serio - ci, którzy w tych latach po prostu kupili jedną akcję, mieli szczęście, bo prawie wszystkie papiery pomnożyły się wielokrotnie, ponieważ rynki zostały zalane tanim pieniądzem przez EBC.

Kiedy widzę, że tutaj również chętnie poleca się złoto i srebro, muszę się zastanowić - po prostu spójrz na cenę złota.

W przeciwieństwie do tego, kurs diamentów (brylantów) jest inny - moim zdaniem to po prostu coś, co jest bardziej pewne niż wiele standardowych porad udzielanych tutaj. Chciałem po prostu poszerzyć horyzont.

Ja zainwestowałem swoje pieniądze w nieruchomości, ale jeśli ktoś chce oszczędzać miesięcznie dla swojego siostrzeńca i może czasami potrzebuje mieć dostęp do tych pieniędzy, to taka opcja wypada.

Jaki jest Twój pomysł? Pieniądze na koncie oszczędnościowym? Tego zresztą robi większość Niemców ;-))

Podróż pociągiem wyjaśnia wiele rzeczy. Jestem ostrożny wobec nowych rejestracji. Szkoda byłoby, gdyby tak nobilne przedsięwzięcie prowadzone przez autorkę tematu skierowało się w ryzykownym kierunku. W samym forum znajduje się już kilka wątków na ten temat. Jednakże forumowy konsensus prawdopodobnie skieruje się w stronę ETF-ów / planów oszczędnościowych.

Mam pewne pomysły, ale niestety ograniczoną wiedzę. Moi dziadkowie założyli książeczki oszczędnościowe dla wszystkich wnuków i co miesiąc wpłacali 10 marek niemieckich lub 5 €. Gdy kończyłem 18 lat, suma ta wynosiła około 1000€, jeśli dobrze pamiętam. Została zainwestowana w prawo jazdy. Jednakże w przypadku maksymalnej kwoty 50€ miesięcznie, wiele książeczek oszczędnościowych przeznaczonych na takie cele niestety nadaje się jedynie do niskich kwot. Również system oszczędzania Mäusesparen oferuje wysokie oprocentowanie jedynie do kwoty 500€, a po przekroczeniu tej kwoty praktycznie brak odsetek.

Ja sam mam konto VTB Flex, ale obecnie nie wpłacam na nie żadnych środków. Czekam na zakończenie 4-letniego okresu wiązania, ponieważ szczerze mówiąc, nie ufam temu produktowi wystarczająco. Oprocentowanie wynoszące 2,5% jest kuszące, ale w razie potrzeby chciałbym móc natychmiast wypłacić swoje pieniądze stamtąd.

Osobiście skłaniałbym się raczej ku standardowemu rachunkowi oszczędnościowemu, który nie jest prowadzony na nazwisko dziecka. Jestem w tej kwestii bardzo konserwatywny. Moi dziadkowie są w pewien sposób moim wzorem. Zawsze trochę kieszonkowego za świadectwo, 50€ na Boże Narodzenie, 50€ urodzinowo. Dzięki temu już jako uczennica mogłam trochę zaoszczędzić i nauczyć się zarządzać pieniędzmi. Nawet podczas studiów moi dziadkowie zaoferowali mi finansową pomoc, ponieważ pokój w Stuttgarcie może kosztować nawet 400€ (choć nie skorzystałem z niej).

Generalnie uważam, że celowe wsparcie finansowe jest bardzo sensowne. To znaczy, jeśli bratanek chce wyjechać na rok za granicę, to ucieszy się z pieniędzy. Ale jeśli podarujemy mu je bez komentarza z okazji 18. urodzin, musimy liczyć się z tym, że może je wydać na tydzień w Malle, nowy komputer, konsolę do gier i nowy smartfon. Nawet jeśli w tym wieku już potrafi zarządzać pieniędzmi: Jeśli korzysta z pomocy finansowej w formie stypendium Bafög i jego oszczędności przekraczają 5200€, musi najpierw wydać nadwyżkę. Ponadto nie wiem, czy pieniądze zostaną zagrożone, jeśli np. jego rodzice będą zależni od zasiłku Hartz 4.

Dlatego mój zalecenie: Mäusesparen: To dobry pomysł, który jest dobrze oprocentowany. Ponieważ kwota 500€ jest zrozumiała, trudno tutaj popełnić błąd. Pozostałe oszczędności pozostaw na swoim rachunku i w razie potrzeby wnioskuj na rzecz dziecka (sprzęt szkolny, świadectwo na skuter, wymiana uczniowska...). Czy warto rozważyć dodatkową, niewielką kwotę jako jednorazową wpłatę (np. 500-1000€) w ETF-y, można zawsze później rozważyć. Jeśli wysokości limitu zwolnienia podatkowego dla oszczędności już się wyczerpały, choć trzeba płacić podatek od zysków kapitałowych, dla mnie osobiście nie byłoby to kryterium dyskwalifikujące.

Poza tym: Samo dawanie pieniędzy nie wystarczy. Głównym celem jest rozsądne zarządzanie nimi. Dzieci muszą nauczyć się, że pieniądze nie są niekończące się darowizny od babci / dziadka czy w Waszym przypadku od cioci i wujka. Gdy słyszę od kolegi, że połowa kolegów mojej córki w siódmej klasie ma iPhone (a dzieci bez smartfona są wyśmiewane) i sam widzę dzieci w pociągu, które mają lepszy telefon niż ja, zastanawiam się czasem, gdzie popełniamy błędy w wychowaniu dzieci. Nawet u mnie niedawno, gdy mówiłem Nie mam pieniędzy, żeby iść z wami na zakupy / cokolwiek, koledzy mówili: To zapytaj rodziców!.

Tekst stał się dłuższy niż planowano. To jest moja opinia, mając 22 lata, sam stanąłem finansowo na własnych nogach w wieku 18 lat.

Napisany przez domrepp

VTB Flex mam sama, ale obecnie nie wpłacam nic. Czekam na zakończenie 4-letniego okresu wiązania, ponieważ szczerze mówiąc nie mam wystarczającego zaufania do tego produktu. Oprocentowanie 2,5% jest kuszące, ale w razie potrzeby chciałabym móc natychmiast wypłacić swoje pieniądze.

Dlaczego dokładnie nie masz wystarczającego zaufania do VTB? Czy chodzi o 4-letni okres wiązania czy może o sankcje nałożone na VTB i Rosję? Jeśli chodzi o to drugie, powinieneś dokładnie się dowiedzieć o niezależności VTB w Austrii i odpowiednim systemie gwarantowania depozytów. Wiele rzeczy powinno być uściślonych...

Podzielam zdanie Pana Hänischa! Obecnie nie ma chyba nic lepszego na rynku, jeśli chodzi o zysk, bezpieczeństwo i elastyczność (z pewnymi ograniczeniami) przez lata w przypadku planu oszczędnościowego - zgodnego z Twoimi intencjami.

Napisany przez Rubel
Cześć Była Studentko. Widocznie mieszkasz w Stuttgarcie, skoro mówisz o cenach mieszkań ;-)) Musisz mieć jeszcze coś dość taniego ;-)) Moi najemcy w Kolonii już płacą trochę więcej ;-)) To szaleństwo, jak wzrosły ceny najmu.

Masz absolutną rację. Nie można nauczyć się zarządzania pieniędzmi zbyt wcześnie. Ja sam dostałem, gdy miałem 10 lat, książeczkę oszczędnościową od mojego ojca z 5000 marek niemieckich i powiedział, że teraz mam większą wiedzę o pieniądzach, niż on kiedykolwiek będzie miał. Od tamtego czasu jestem fanem tematu pomnażania pieniędzy.

No właśnie - te sprawy z ETF-ami są dla mnie zbyt często wspominane - każdy zachowuje się, jakby można było nimi ratować świat - ale to w końcu po prostu akcje i teraz jest to zbyt niebezpieczne, żeby inwestować tam pieniądze, które chcę mieć później. Kupowanie akcji czy ETF-ów teraz - to mogę równie dobrze iść do ****** ;-))

Mnie też zdarzało się, jak Tobie, że byłem wspierany tu i ówdzie, gdy coś było nie tak, i od 15. roku życia dorabiałem sobie każdy weekend, zbierając pieniądze na mój pierwszy samochód. Byłem na to dumny jak nigdy wcześniej ;-))

Co do VTB-Flex, również tak to widzę - 4 lata okresu wiązania - nie mam pojęcia, po co to być może dobre. Pieniądze powinny być zawsze jak najszybciej dostępne - bez żadnych warunków.

Moje upodobania teraz znasz ;-)).

I miło, że już w młodym wieku zajmujesz się tak intensywnie tematem pieniędzy. I zawsze pozostań krytyczny - masz w pełni rację.

Pozdrawiam, Rubel

Dlaczego dokładnie nie ufasz VTB wystarczająco mocno? Czy chodzi o związanie na 4 lata czy może o sankcje nałożone w związku z VTB i Rosją??

An sich mam dużo zaufania do sąsiadujących krajów. Na przykład, moje środki na rachunku bieżącym i depozytowym trzymam w moneyou (Holandia). W przypadku VTB chodzi mi o związki z Rosją. Generalnie opinie na ten temat są podzielone. Może się zdarzyć, że Rosja nie ma wpływu na VTB Austria. Ponadto, system gwarantowania depozytów do wysokości 100 000 euro w Austrii musi działać, a pieniądze powinny być z powrotem na koncie w ciągu 30 dni. Powinny. Brakuje mi wiedzy prawniczej, czym różni się powinno od musi i jaki jest związany z tym nakład pracy. Dotąd nie byłem więc wystarczająco zmotywowany, aby zainwestować w produkt oferujący o 1,25% więcej oprocentowanie (w moneyou otrzymuję 1,35% na depozyt terminowy i mogę wypowiedzieć umowę w dowolnym momencie), który może mi nie zagwarantować spokojnego snu. Jednak muszę przyznać, że wolę być bardzo powściągliwy, zanim podjęłabym pochopną decyzję.

Cytat domrepra

Podzielam zdanie Pana Hänischa! Aktualnie na rynku nie ma nic lepszego, jeśli chodzi o zysk, bezpieczeństwo i elastyczność (z pewnymi ograniczeniami) w ramach długoterminowego planu oszczędnościowego - odpowiadającego Twoim intencjom.

Z pewnością. Mam nadzieję, że VTB-Flex sprawi mi wiele radości. Chciałbym, żeby ten produkt był mi znany, kiedy oferował wyższe oprocentowanie. Jednak i tu obowiązuje zasada: zapoznaj się z produktem i wyrob sobie własne zdanie.

Napisany przez domrepp

Ogólnie ufam sąsiadującym krajom. Na przykład, moje rachunki bieżący i lokata są w moneyou (Holandia). Co do VTB, dla mnie istotne jest powiązanie z Rosją. Ogólnie opinie na ten temat są podzielone. Może się zdarzyć, że sytuacja VTB w Rosji nie ma wpływu na VTB Austria. Poza tym, gwarancja depozytów w wysokości 100 000 € w Austrii musi w końcu działać, a pieniądze powinny być z powrotem na koncie w ciągu 30 dni. Tak przynajmniej powinno być. Brakuje mi jednak tła prawnego, co powinno być, co rzeczywiście musi być, i jaki z tym związany jest nakład pracy. Dotychczas nie skłaniałem się ku inwestowaniu w produkt z 1,25% wyższym oprocentowaniem (w moneyou otrzymuję 1,35% na lokacie i mogę wypowiedzieć umowę w dowolnym momencie), który może uniemożliwić mi spokojny sen. Ale przyznam, że wolę być bardzo ostrożny, zanim podejmę pochopną decyzję.

VTB Austria jest wyraźnie wyłączona spod sankcji nałożonych na VTB w Rosji i działa samodzielnie. Oczywiście, jest filią VTB w Rosji, ale nie uważałbym tego za przesadzone. Ponadto, VTB, będąc drugim co do wielkości bankiem w Rosji, jest częścią państwa. Nie potrafię sobie wyobrazić, aby Putin po prostu dopuścił do upadku tego banku w razie potrzeby i doprowadził do problemów również dla austriackiej filii. Dodatkowo, Austria nie jest Grecją, a uważam austriacki system gwarantowania depozytów za solidny.
Ale oczywiście masz rację, opinie w tej sprawie są podzielone, choć moim zdaniem bardziej w kierunku: Nie powinno być problemów z VTB w Austrii!
Ja sam z pewnością nie zmieniłbym konta w zagranicznych bankach dla różnicy 0,2% na koncie oszczędnościowym. Tylko w tym przypadku nie uważam tego za problematyczne i nie widzę równie atrakcyjnych planów oszczędnościowych. Co do okresu 4-letniej blokady, na to się z góry zgadza.

Napisany przez happywarmheart
Co powiesz na plan oszczędnościowy w funduszu inwestycyjnym mieszanej kategorii? Na przykład w Augsburger Aktienbank już od 25€ miesięcznie. Można go w każdej chwili zawiesić bez konsekwencji i ponownie uruchomić, więc nie ma konieczności zawierania umowy. Chociaż występują niewielkie wahania wartości, to nie odgrywają one dużej roli na przestrzeni 5 lat. Sprawdź to na Fondsweb.de w internecie, wpisując kod A0DPW0 w pole wyszukiwania. Aktualnie znajduje się on na pierwszym miejscu w sekcji najpopularniejsze fundusze premium. Przewiń stronę na dół i zobacz jak kształtowała się wartość funduszu przez 5 lub 10 lat.

Możliwe są również dodatkowe wpłaty (od 100 lub 200€) w dowolnym momencie, a gdy nadejdzie czas na szkołę po 5-6 latach, można wypłacić dowolną sumę. Teoretycznie konto można założyć również w Sparkasse, ale opłaty pożerają zysk, więc nie ma to sensu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata