Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: HDI Gerling Maxi Rent, co zrobili Państwo z moimi pieniędzmi???

Napisany przez Coralie
Właśnie chciałam sprawdzić moje finanse i odkryłam coś szokującego.

Od 11 lat płacę składkę na emeryturę, początkowo 40€ miesięcznie, rosnąc do 47€ miesięcznie.

Jeśli przyjmę średnią wartość, wychodzi na to, że wpłaciłam prawie 6000€!

A w piśmie jest napisane, że całkowita kwota ~ 3.100€????!!!

Chcą mnie oszukać???

Co zrobili z moimi pieniędzmi, brakuje prawie 3000€!!!

Pierwotnie miało to być tak, że buduje się majątek z nimi, a nie go traci, lepiej oddać pieniądze sensowniej?!

Przy podpisywaniu umowy mówiono, że będę mieć swoje pieniądze plus odsetki, plus zyski z funduszy.

A gdzie teraz są wszystkie pieniądze, gdzie są moje 3000€??

Widzę, że także inni stracili znaczne sumy pieniędzy:

- Nie mogę niestety podać linka, dopiero po większej liczbie wpisów -
Jest to na GuteFrage.net, gdzie także niektórzy pytali i stracili dużo pieniędzy przez Gerling.

Jak teraz ratować moje pieniądze???
Oczywiście nikt nie wspomniał mi o stratach przy zawieraniu umowy, a teraz już zniknęło 3000€!!! Fajny plan oszczędności! Wpłacasz 45 i dostajesz 20, potrafię zrobić to lepiej samemu.

Czy istnieje możliwość anulowania wszystkiego?

Proszę o informację, być może ktoś inny także zawarł takie ubezpieczenie i może o tym coś powiedzieć.

Dziękuję z góry,

Pozdrowienia Coralie

Napisany przez brainy
Pieniądze nie zniknęły, po prostu trafiły do innej osoby.

To po prostu poszło na prowizję dla zarządzającego i pośrednika.

Na pewno będziesz musiał pozwać o unieważnienie umowy. To ponownie kosztuje...

Po prostu nie ufacz radcy, któremu nie płacisz bezpośrednio.

Napisany przez Coralie
I co to ma wspólnego z ubezpieczeniami, gdzie traci się więcej pieniędzy niż się zarabia?

W razie konieczności po prostu ich pozwę, jeśli stracę 3000€ w ciągu 10 lat, to do emerytury stracę około 15.000€?

Czy celem prywatnego ubezpieczenia emerytalnego jest, żeby ktoś stracił 15.000€?

Że bez ubezpieczenia emerytalnego byłoby się bogatszym o prawie 20.000€?

Napisany przez katalog49
Produkt wydaje się być finansowo obciążone w pierwszych latach, jak można przeczytać ogólnie.

Może to pomoże:

Gerling Lebensversicherung: Widerruf der Maxi Rent

Napisany przez uwehaensch
Produkty HDI nie wyróżniają się niskimi kosztami (a tylko 3 000 po ponad 10 latach to bardzo dużo), ale...

Czy przed podpisaniem umowy nie otrzymałeś chociaż prognozy dotyczącej przyszłego rozwoju (obliczenie wzorcowe)? Dzięki temu zdecydowanie mogłeś zauważyć, że koszty związane z zamknięciem umowy (zarówno początkowe, jak i te związane z każdym dynamicznym zwiększeniem) występują szczególnie w pierwszych 5 latach.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie: jeśli stracę 3000 € w ciągu 10 lat, to czy stracę w sumie około 15 000 € do emerytury? - nie, nie można tego tak prosto przeliczyć. Obciążenie kosztami jest wyższe w pierwszych latach (patrz wyżej). Taki rodzaj umowy jest w zasadzie zaprojektowany w ten sposób, aby na końcu dostarczyć pewną korzyść, pytanie o to, jak wysoki będzie stan konta po drodze, jest właściwie drugorzędne. To ważne, ponieważ w porównaniu do podobnych produktów ma to pewne znaczenie dla obciążenia kosztami i ich struktury, a w przypadku Twojej umowy jest to jak już wspomniano, bardzo wysokie.

Napisany przez katalog49
Taki rodzaj umowy jest zasadniczo przeznaczony do dostarczenia określonej usługi na końcu, więc pytanie o to, jak wysoki będzie stan konta po drodze, jest właściwie drugorzędne.Jest to istotne, ponieważ w porównaniu do podobnych produktów informuje nas o obciążeniach i strukturze kosztów, które w przypadku Państwa umowy są jak już wspomniałem, bardzo wysokie.Bardzo słusznie.Zalecenie jakoby w obecnej chwili żądać zwrotu wpłaconych składek z powodu błędnej informacji o prawie do odstąpienia ma zastosowanie tylko w przypadku zamierzonego wypowiedzenia umowy przed czasem. Patrząc na przewidziany harmonogram umowy, liczby wyglądają zupełnie inaczej.Nigdy nie należy prognozować dotychczasowej rentowności na koniec umowy.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
koszty zakończenia są rozliczane bezpośrednio z twojej umowy, bez równomiernego podziału na pierwsze lata wpłat. W rezultacie gromadzenie się środków przebiega powoli. Ponadto powstają bieżące koszty, które musisz ponosić, co generuje dodatkowe koszty związane z ich wzrostem. Dokładnie nie da się oszacować, jaki jest dokładny poziom obciążenia kosztami.
Ponadto w przypadku ubezpieczenia emerytalnego z funduszami powinno być jasne, że wartość nabytych udziałów podlega wahaniom, naturalnie także w dół. Nikt nie wie, w jakie fundusze byli inwestowani podczas kryzysu finansowego, dlatego obecna wartość umowy jest mało zaskakująca.
Dodatkowo, w przypadku płatności w trakcie roku zazwyczaj dokonywane jest obniżanie, czyli na przykład nie wszystkie 40 euro po odjęciu kosztów trafiają do funduszu.

Naprawdę genialny plan oszczędności! Wpłacisz 45 euro, a dostaniesz z powrotem 20 euro, mogę oszukać sam siebie.

Zamiast zostawiać się oszukiwać, mogliby nauczyć się samodzielnie dbać o swoje inwestycje.

A co ma to wspólnego z ubezpieczeniem, gdzie tracisz więcej niż zyskujesz?

Gdyby każdy chciał i mógł zarabiać pieniądze na swoich ubezpieczeniach, wkrótce nie byłoby już ubezpieczycieli. Czy naprawdę chcesz porównywać ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej?

Jeśli stracisz 3000 euro w ciągu 10 lat, czy oznacza to, że do emerytury stracisz około 15.000 euro?

Oczywiście, że nie.

Napisany przez Ophelia
No cóż, ubezpieczyciele nie działają za darmo. Dlatego najpierw trzeba pokryć koszty.

Napisany przez katalog49
No cóż, ubezpieczyciele nie robią nic za darmo. Dlatego najpierw muszą zostać pokryte koszty.

To jest zbyt ogólnikowe.

Oczywiście, ubezpieczyciele nie robią nic za darmo, ale istnieją również inne sposoby rozłożenia kosztów. Dla ubezpieczających, jak widać, w tej początkowej fazie, jest to frustrujące i mało zrozumiałe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata