Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Chcesz studiować podwójnie na bankiera inwestycyjnego?

Napisany przez Caesar
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez Caesar
Hej, oto moje pytania krótko i zwięźle sformułowane. Czy dualne studia są odpowiednie dla przyszłej ścieżki zawodowej w IB? Co sądzicie o Nordakademie? A o Berenberg Bank? Jakie inne możliwości istnieją, aby dostać się do IB? Jakie są możliwości dalszego kształcenia po studiach oprócz CIIA? Jaki magisterski program byłby odpowiedni po ukończeniu studiów licencjackich? Jednak ta kwestia w tej chwili nie jest istotna. Co mogę zrobić teraz, aby zrealizować moje cele zawodowe? Czy ktoś ma doświadczenie w IB i może mi dać wskazówki? Dziękuję za odpowiedzi. Ciao Cezar

Napisany przez ramonciko
Cześć Cezarze, inwestycje bankierowi pełni różne funkcje związane z rynkiem kapitałowym. Handluje papierami wartościowymi, walutami, instrumentami pochodnymi. Jest również odpowiedzialny za duże finansowanie, fuzje firm itp. Na pewno potrzebujesz solidnego wykształcenia akademickiego, dużego doświadczenia i kompetencji, aby odnieść sukces jako inwestycyjny bankier. Obecnie w tej branży niewiele się dzieje. Perspektywy zawodowe są słabe, ponieważ obrót papierami wartościowymi maleje. Najlepsze szanse na rozpoczęcie kariery mają absolwenci ekonomii ze świetną wiedzą matematyczną. Godziny pracy wynoszą codziennie od 8 do 12 godzin (zazwyczaj pod presją czasu!). Dobrze się zastanów, czy potrafisz sobie to wszystko wyobrazić. Pozdrowienia ramonciko

Napisany przez ADMCI4
Dłużo jesteś dopiero w klasie 10. Nie sądzę, żeby jako uczeń dokładnie wiedział, jaka jest praca bankiera inwestycyjnego. Ale widzę, że już masz wiele przemyśleń!Możesz najpierw zdobyć wykształcenie jako bankowiec. Wtedy masz już to wykształcenie w kieszeni. W przeciwnym razie musisz studiować, skupiając się na matematyce. Na przykład ekonomia z praktykami zawodowymi i doświadczeniem zagranicznym. Po ukończeniu studiów będziesz musiał odbyć praktykę jako stażysta bankier inwestycyjny. A jeśli masz szczęście, możesz się wtedy zatrudnić.Dualny system, czyli studia i nauka bankowości razem, jest korzystny. Jeśli po trzech latach ci to nie wystarczy, możesz następnie zrobić magistra ;-) W takim przypadku mogę polecić Ci HFB we Frankfurcie (Studia Zintegrowane z Edukacją na Poziomie Uniwersyteckim).Z pewnością trafiłeś na tę stronę internetową Nordakademii:NORDAKADEMIE HOCHSCHULE DER WIRTSCHAFT: Zarządzanie Biznesem.Uniwersytet Nordakademii ma bardzo dobrą opinię i zawsze wypada bardzo dobrze w rankingach uniwersyteckich.Mathias

Napisany przez Caesar
Witam, dziękuję za Wasze odpowiedzi. W zasadzie bardzo dobrze wiem, gdzie leżą obszary zadań bankiera inwestycyjnego. Dzięki moim licznych stażom - nawet jeśli jestem dopiero w 10. klasie - zdołałem zdobyć dość dużo wglądu w życie zawodowe bankierów, a także bankierów inwestycyjnych. Więcej niż niektórzy, którzy zdali maturę i chcą studiować ekonomię. @ Bankier Hfb już nie istnieje w swojej dawniej formie. Połączyli się z inną placówką edukacyjną i teraz noszą nazwę Frankfurt School of Finance & Management. Przejrzałem ich stronę internetową, ale nie udało mi się znaleźć niczego na temat studiów dualnych. Masz jakiś link? Tak, trafiłem na stronę Nordakademie. Czy ktoś z Was pracuje sam w IB i może podzielić się swoimi osobistymi doświadczeniami? Jak tam się dostać? Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Ciao, Caesar

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam dopiero 14 lat, ale mam też takie marzenia. Interesuję się bardzo gospodarką i polityką. Zawód bankiera inwestycyjnego wydaje mi się bardzo interesujący, ale mogę sobie też wyobrazić zostanie dyplomatą lub czymś podobnym. Mam już akcje i codziennie obserwuję notowania. Jednak zainteresowanie tym obszarem wśród moich kolegów z klasy nie jest zbyt duże, co bardzo mnie smuci, ponieważ nie mają pojęcia i zawsze mnie wyzywają od świetlików i innych takich. K.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata