Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Potrzebuję 20 000 na Dom. Kiedy można zaciągnąć kredyt budowlany w ramach umowy oszczędności

Napisany przez hans569
Dzień dobry,

potrzebujemy 20 000 euro, aby wykupić moją siostrę.

Czy możemy zawrzeć umowę oszczędnościową i ją natychmiast sfinansować, aby uzyskać te 20 000 euro?

Wartość domu wynosi około 80 000 euro, a miesięczna rata może wynosić do 200 euro.

Jestem self-employed, a moja partnerka jest zatrudniona w sektorze publicznym.

Dziękuję

Re: Potrzebuję 20 000 na Dom. Kiedy można zaciągnąć kredyt budowlany w ramach umowy oszczędności

Napisany przez xlarge
Czy ten Dom jest obciążony hipoteką?

Umowa oszczędnościowa budowlana jest zazwyczaj oszczędzana do 40/50% i następnie staje się dostępna do wykorzystania - wtedy można skorzystać z kredytu.

(8000€ (40% z 20t€) zostanie osiągnięte po około 40 miesiącach ~ 3,3 roku)

Czy siostra byłaby ewentualnie zainteresowana bezpośrednią spłatą?
(Wtedy banki/instytucje oszczędnościowe nie zarabiają... 1% prowizji końcowej to już 200€ - potem w fazie oszczędzania niskie oprocentowanie depozytów, a w fazie kredytowej stosunkowo wysokie odsetki dłużne... oczywiście można uwzględnić premię mieszkaniową, oszczędności pracownicze...)

Napisany przez hans569
Dom jest wolny od obciążeń.

Dzisiaj otrzymałem następującą informację.

Podpisuję umowę oszczędnościową na kwotę 20 000 i otrzymuję wcześniejsze finansowanie kredytu hipotecznego. Oznacza to, że otrzymam 20 000 euro po około 3 do 4 tygodniach. Czy to jest poprawne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Szybko otrzymasz kwotę kredytu budowlanego w wysokości 20 000 EUR jako finansowanie wstępne. Następnie regularnie płacisz raty na kredyt budowlany oraz oprocentowanie kredytu pośredniego. Gdy kredyt budowlany osiągnie warunki do przyznania i zostanie przyznany, kwota zgromadzona na koncie oszczędnościowym zostanie zsumowana z kredytem pośrednim (20 000 EUR). Pozostanie wówczas tylko pozostała część kredytu budowlanego.

Napisany przez Kass Finanz
To zaliczka powinna być możliwa we wszystkich kasach oszczędnościowych. Czy finansowanie bez zabezpieczenia wpisu do księgi wieczystej jest możliwe ze względu na samodzielność, powinno zostać ustalone z góry.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata